Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm - warto zakładać czy nie ??

Recommended Posts

Wiesz co to jest - budowa centrum monitorowania zagozeń i projektowanie ochrony ruchomej?

Dodatkowo... produkowałem stacje monitorowania alarmów...

Większość oprogramowania takich stacji od lat wzoruje się na programie MOJEJ stacji...

Budowałem sieci łaczności radiowej...

"Czy kiedykolwiek mierzyłeś..."

- Robiłem to przez długie lata!

Dla firm ochrony w całym kraju.

Wiesz co to "licencja pracownika ochrony (technicznego zabezpieczenia mienia)"

Było takie coś wprowadzone ustawą o ocronie mienbia i osób.

(Obecnie jest wpis na listę wojewody osób uprawnionych do...)

Posiadam (do dziś - pamiątka) licencję nr 1. Pierwszą wydaną w tym kraju...

Tak! JESTEM na liście wojewody...

Czego już nie było...

Huty, kopalnie, sztaby wojskowe, banki...

Magazyny wysokiego składowania, kościoły, burdele, sklepy, wszelka produkcja...

Sporo widziałem.

Często też bywało, że wezwany do sczytania pamięci alarmu bezpośrednio po włamaniu, zwłaszca jak ochrona dała dupy...

Widziałem te radosne napisy sprayem na scianach salonu, majtki rozwłuczone po podłogach, wyrwane drzwi, zdewastowane instalacje...

Kiedyś nawet publikowałem jakies artykuły w "Zabezpieczeniach". Dośc dawno...

A Ty?

Adam M.

Czyli tworzyłeś ten (tu byłoby słowo za które dostałbym bana) od początku i jeszcze próbujesz się tym chwalić... Choć ta fascynacja, bardziej wynika pewnie z teoretycznego podejścia, nie popartego praktyką. Bo czytając, to co piszesz, to jakbym słuchał dziecka zafascynowanego Rambo 3. Bajki. Mówisz, że wiesz jak wygląda praca w interwencji, a nie przepracowałeś tam nawet minuty. Wiesz ile godzin robi średnio pracownik gruby interwencyjnej w miesiącu? Jeżeli nie to pójdź na etat do interwencji, popracuj 3 miesiące i wtedy się wypowiedz. Tylko nie kłam. Bo nie wierzę, że nie wiesz jak naprawdę to wygląda.

Mam, a raczej miałem (bo prawo się zmieniło) licencję pracownika ochrony 2 stopnia, wraz z pozwoleniem na broń służbową. Także wiem co to jest ile jest warta, podobnie jak Twoja. Tylko numerek masz inny.

• Odpowiedzi 244
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No, to jesteś mafiozo...

Pochwalisz się jaką masz firmę?

Bo może nawet z Tobą współpracowałem - a nie wiem.

Od pracy w ochronie są pracownicy ochrony, a nie zabezpieczenia technicznego mienia.

Nie wymagam od ochroniarza biegłej znajomości problematyki zabezpieczeń.

Wystarczy, ze wie , ze są i działają.

Mają dojechać gdzie trzeba i zrobić ";chronę" nie łamiac prawa. To wystarczy.

Cudów się nie wymaga nawet od tych "z klamką" słuzbową.

Emerytem jesteś, jak mi się wydaje... Młodym...

Przyznaję , że zwykle w branży, po jakimś czasie od uruchomienia firmy i wraz ze wzrostem wielkości i konta firmy zaczyna się bur... no bałagan.

Masz najszczerszą rację, że najsłabszym ogniwem ochrony są ... ludzie. Ludzie ochrony.

Tak pracują - jak im płacą.

Sam to znasz...

Emeryturka wpada a jeszcze coś się dorobi, coś podfirmuje i znowu kasa...

Bolki (z jedynką) pojeżdżą, ktoś zapije, ktoś się zwolni,... Nudy nie ma.

Tylko te ciąłe przetargi...

PFRON da coś... złotówkę się opuści i... przejdzie?

Chyba , ze nie znasz i co jakieś 2 lata zmieniasz logo na mundurku...

No, to wtedy mafiozo nie jesteś...

No, chyba, że..

nie zaczynasz pracy poniżej 300zł/godz.

Wtedy - sorry, ukłony, nie moja liga.

Moich znajomków.

Adam M.

Ale - wątpię...

NIGDY nie spotkałem "znajomków" na forach, fejkbukach.

Wogóle - trudno ich spotkać jak nie znasz nr. komórki.

Chyba, ze mają interes - to sami Cię znajdą.

No to widujemy sie róznie. Raz na lat 10 czy 5 razy na tydzień... Jak wyjdzie...

Adam M.

Ale - wątpię...

No to widujemy sie róznie. Raz na lat 10 czy 5 razy na tydzień... Jak wyjdzie...

Adam M.

Nie znamy się Admie, bo ja byłem tylko szeregowym pracownikiem interwencji, a moja przygoda z ochroną nie trwała zbyt długo.

Ponad 300 godzin miesięcznie z bronią w ręku (i to nie tak, że można zrezygnować, bo kadry jest na styk), wypłata 3 tys. złotych, zarwane nocki itp. Nikt za to się narażał nie będzie. Jeździ się tak, żeby dojechać najlepiej już po akcji. Na noc patrole zredukowane do minimum. Wystarczy, że włączy się alarm na 3 obiektach jednocześnie, to ten trzeci i dwie godziny może czekać na przyjazd. Jak włącza się coś w jakiś domku nawet z auta się nie wychodzi jak pada, albo jak się nie chce.Na podwórko obiektu, jak nie ma się kluczy nigdy się nie wchodzi. Jak są, zazwyczaj nie chce się szukać. Wychodzi się z założenia, że za taką kasę i tak robotę się ogarnie, a zwalniać nie chcą, bo chętnych brak. Bo pozwolenie na broń, doświadczenie itp., to swoje kosztowało, a AO płacąc tyle ile płacą, robią z tej roboty porażkę. Zostają w większości sami nieudacznicy, którzy lepszej roboty znaleźć nie potrafią, albo tak jak mówisz emerycie służb, ale to już też coraz rzadziej.

My i tak mieliśmy "lepiej" bo na interwencji trzeba było mieć licencję. Reszta "ochrony" to grupa inwalidzka.To tu już nawet nie ma o czym pisać.

I to jest smutne tak naprawdę. Bo generalnie, mogłoby to chociaż średnio wyglądać, gdyby kasa była większa. A tak, to jedni udają, że płacą, inni udają, że pracują ;)

wypłata 3 tys. złotych, zarwane nocki itp. Nikt za to się narażał nie będzie.[..] Jeździ się tak, żeby dojechać najlepiej już po akcji. [...]Jak włącza się coś w jakiś domku nawet z auta się nie wychodzi jak pada, albo jak się nie chce.Na podwórko obiektu, jak nie ma się kluczy nigdy się nie wchodzi. Jak są, zazwyczaj nie chce się szukać.[..] Wychodzi się z założenia, że za taką kasę i tak robotę się ogarnie.[...]

I to jest smutne tak naprawdę. Bo generalnie, mogłoby to chociaż średnio wyglądać, gdyby kasa była większa.

Nie złośliwie ani personalnie....Ale myślisz że taki ochroniarz skierowany z Urzędu Pracy bądź inny "spadochroniarz"po tych wszystkich kursach,gdyby dostał 6 tyś. to wtedy rzuciłby się na złodzieja,oddałby strzały ostrzegawcze,nie bał by się deszczu i ciemności,znalazłby klucze itp.? Wątpię...

O d...pe rozbić takie "służby".

Nie złośliwie ani personalnie....Ale myślisz że taki ochroniarz skierowany z Urzędu Pracy bądź inny "spadochroniarz"po tych wszystkich kursach,gdyby dostał 6 tyś. to wtedy rzuciłby się na złodzieja,oddałby strzały ostrzegawcze,nie bał by się deszczu i ciemności,znalazłby klucze itp.? Wątpię...

O d...pe rozbić takie "służby".

Za 6 tys. to pracowaliby tam specjaliści. Bo suma ta pozwala już konkurować z zarobkami w wojsku czy policji. I warto byłoby w wielu przypadkach po 15 latach służby , osiąść w jednym miejscu bez misji itp. A AO miałby wtedy w kim wybierać.

Za 6 tys. to pracowaliby tam specjaliści. Bo suma ta pozwala już konkurować z zarobkami w wojsku czy policji. I warto byłoby w wielu przypadkach po 15 latach służby , osiąść w jednym miejscu bez misji itp. A AO miałby wtedy w kim wybierać.

Ok,to inaczej.

Przy jakim wynagrodzeniu rzucają gościa na "glebę"? ;)

No, to jesteś mafiozo...

Pochwalisz się jaką masz firmę?

Bo może nawet z Tobą współpracowałem - a nie wiem.

Od pracy w ochronie są pracownicy ochrony, a nie zabezpieczenia technicznego mienia.

Nie wymagam od ochroniarza biegłej znajomości problematyki zabezpieczeń.

Wystarczy, ze wie , ze są i działają.

Mają dojechać gdzie trzeba i zrobić ";chronę" nie łamiac prawa. To wystarczy.

Cudów się nie wymaga nawet od tych "z klamką" słuzbową.

Emerytem jesteś, jak mi się wydaje... Młodym...

Przyznaję , że zwykle w branży, po jakimś czasie od uruchomienia firmy i wraz ze wzrostem wielkości i konta firmy zaczyna się bur... no bałagan.

Masz najszczerszą rację, że najsłabszym ogniwem ochrony są ... ludzie. Ludzie ochrony.

Tak pracują - jak im płacą.

Sam to znasz...

Emeryturka wpada a jeszcze coś się dorobi, coś podfirmuje i znowu kasa...

Bolki (z jedynką) pojeżdżą, ktoś zapije, ktoś się zwolni,... Nudy nie ma.

Tylko te ciąłe przetargi...

PFRON da coś... złotówkę się opuści i... przejdzie?

Chyba , ze nie znasz i co jakieś 2 lata zmieniasz logo na mundurku...

No, to wtedy mafiozo nie jesteś...

No, chyba, że..

nie zaczynasz pracy poniżej 300zł/godz.

Wtedy - sorry, ukłony, nie moja liga.

Moich znajomków.

Adam M.

Ale - wątpię...

Adam M.

Rozwijasz się Adasiu.

Zawsze musisz wykazać swoją wyższość nad bliźnim.

Ty jesteś Najmądrzejszy , Wszystko Wiesz, na Wszystkim się znasz i Wszystko w życiu robiłeś i zrobiłeś.

Pokój z Tobą.

Najlepszego w Nowym 2020 Roku! :)

Wprawdzie jestem dziecięciem wielu talentów, ale przez ostatnie trzydziesci kilka lat zajmowałem sie alarmami i ochroną mienia (też i raczej głównie tym).!!!

Adam M.

Wiemy, wiemy, pisałeśj już o tym wielokrotnie :)

... jesteś również "fizykiem akademickim", zawodowym nurkiem, nauczycielem awionatyki, "antyszczepionkowcyem", wynalazcą w wielu dziedzinach, tropicielem depopulacji i ekspertem w tropieniu innych światowych spisków :)

... prawdziwie z Ciebie współczesny "Michelangelo" na tym forum :) ... (czekam kiedy ogłosisz się strategiem militarnym na miarę Napoleona lub choćby tylko Piłsudskiego) :)

... uprzedzając Twą odpowiedź "kim ty jesteś i jakie są twoje dokonania?" ... pozwól, że zacytuję Ciebie:

Jak czegoś nie pomyliłem to...

Chef Paul siedzi na Florydzie, miesza w garnkach i w górę nie popatruje.

Czasem ucieka przed jakim huraganem.

Szczepi się na wszystko i w chemtrails nie wierzy.

Efekty da się wyczytać z wypowiedzi.

Adam M.

... dodał bym i nie jest mitomanem :)

... pozwól więc, że odpowiem Tobie jak to działa obecnie u mnie i działać może również w Polsce (bez Twoich "wynalazków") :)

kamera w technologii wi-fi z zainstalowanym wykrywaczem ruchu i dzwięku rejestruje natychmiast wydarzenie i powiadamia właściciela w czasie rzeczywistym ... telefon na 911 i policja jest na miejscu nie dłużej niż w 5 minut ...

... u mnie tak właśnie to działa :)

ps - jeżeli przestępca zdąży zbiec przed przyjazdem policji, otrzymuje ona nagranie z kamery i wie kogo szukać

... jeżeli w czasie próby włamania jestem w domu, sprawca może juz z niego nie wyjść gdyż wyniosą go później w woreczku

... żadnej agencji ochrony (dopóki jestem sprawny fizycznie i umysłowo) mnie nie potrzeba

noworocznie pozdrawiam :)

Wiemy, wiemy, pisałeśj już o tym wielokrotnie :)

... jesteś również "fizykiem akademickim", zawodowym nurkiem, nauczycielem awionatyki, "antyszczepionkowcyem", wynalazcą w wielu dziedzinach, tropicielem depopulacji i ekspertem w tropieniu innych światowych spisków :)

... prawdziwie z Ciebie współczesny "Michelangelo" na tym forum :) ... (czekam kiedy ogłosisz się strategiem militarnym na miarę Napoleona lub choćby tylko Piłsudskiego) :)

... uprzedzając Twą odpowiedź "kim ty jesteś i jakie są twoje dokonania?" ... pozwól, że zacytuję Ciebie:

... dodał bym i nie jest mitomanem :)

... pozwól więc, że odpowiem Tobie jak to działa obecnie u mnie i działać może również w Polsce (bez Twoich "wynalazków") :)

kamera w technologii wi-fi z zainstalowanym wykrywaczem ruchu i dzwięku rejestruje natychmiast wydarzenie i powiadamia właściciela w czasie rzeczywistym ... telefon na 911 i policja jest na miejscu nie dłużej niż w 5 minut ...

... u mnie tak właśnie to działa :)

ps - jeżeli przestępca zdąży zbiec przed przyjazdem policji, otrzymuje ona nagranie z kamery i wie kogo szukać

... jeżeli w czasie próby włamania jestem w domu, sprawca może juz z niego nie wyjść gdyż wyniosą go później w woreczku

... żadnej agencji ochrony (dopóki jestem sprawny fizycznie i umysłowo) mnie nie potrzeba

noworocznie pozdrawiam :)

Trochę Ci się pomyliło, ale ogólnie - tak.

Fizykiem akademickim byłem.

Nurkiem - nigdy.

Nauczycielem awionautyki - też nigdy.

Antyszczepionkowcem - zawsze.

Wynalazcą w wielu dziedzinach - no, niestety, tak.

Tropicielem depopulacji i ekspertem w tropieniu innych światowych spisków - raczej nie, ale sporo czytam ze zrozumieniem.

To nie jest tak, ze jak czegoś nie wiesz - to nie istnieje!

Nie pretenduję do mistrza strategii militarnej, ale w szachy czy brydża gram od lat i raczej nieźle. (a Ty?)

Połowa (lub i więcej) ludzi z czasów moich studiów jest w tym samym USA co Ty i wiem jak tam jest ( z grubsza, tak jak Ty).

WYBIJ SOBIE ZE ŁBA ze tu może ochrona działać tak jak u Ciebie!!!

Sprzęt mamy czasem nawet lepszy, ale prawo... nie.

Tu jest eurokołchoz.

I - nie miej o to DO MNIE pretensji!!!!

U nas można wręczyć policji nawet zgubiony przez włamywacza dowód osobisty a i tak sprawcy nie znajdą a sprawę umorzą.

Ubezpieczenie (jak masz ) wypłaci.

I chyba jesteś skrajnym idiotą jak chcesz MNIE o to obwinić.

Ja się tylko z tym stykałem...

Ja o tym nie decyduję i tego nie ustalam.

Coś Ci się przypaliło na patelni, że zgryźliwy jesteś?

Adam M.

Rozwijasz się Adasiu.

Zawsze musisz wykazać swoją wyższość nad bliźnim.

Ty jesteś Najmądrzejszy , Wszystko Wiesz, na Wszystkim się znasz i Wszystko w życiu robiłeś i zrobiłeś.

Pokój z Tobą.

Najlepszego w Nowym 2020 Roku! :)

Pytają - odpowiadam.

Coś tam wiem... więc mogę coś na temat.

Robiłem naprawdę WIELE rzeczy...

Nie tak - jak wiekszość, co opanowała JEDEN fach , a i to nie do precyzji...

Przykład?

- Choćby Ty sam.

Też Ci życzę aby ten nowy rok był lepszy od poprzedniego, co łatwe nie bedzie!

Adam M.

Jak czegoś nie pomyliłem to...

Chef Paul siedzi na Florydzie, miesza w garnkach i w górę nie popatruje.

Czasem ucieka przed jakim huraganem.

Szczepi się na wszystko i w chemtrails nie wierzy.

Efekty da się wyczytać z wypowiedzi.

Przecież się nie pomylił . Prawdę powiedział i to konkretną. Dodałbym ,że nie ma alarmu i jest nikim wielkim , schował się na Florydzie i piszczy. Ma super galimatias ale nie ma..........................:sick:

Nie znamy się Admie, bo ja byłem tylko szeregowym pracownikiem interwencji, a moja przygoda z ochroną nie trwała zbyt długo.

Ponad 300 godzin miesięcznie z bronią w ręku (i to nie tak, że można zrezygnować, bo kadry jest na styk), wypłata 3 tys. złotych, zarwane nocki itp. Nikt za to się narażał nie będzie. Jeździ się tak, żeby dojechać najlepiej już po akcji. Na noc patrole zredukowane do minimum. Wystarczy, że włączy się alarm na 3 obiektach jednocześnie, to ten trzeci i dwie godziny może czekać na przyjazd. Jak włącza się coś w jakiś domku nawet z auta się nie wychodzi jak pada, albo jak się nie chce.Na podwórko obiektu, jak nie ma się kluczy nigdy się nie wchodzi. Jak są, zazwyczaj nie chce się szukać. Wychodzi się z założenia, że za taką kasę i tak robotę się ogarnie, a zwalniać nie chcą, bo chętnych brak. Bo pozwolenie na broń, doświadczenie itp., to swoje kosztowało, a AO płacąc tyle ile płacą, robią z tej roboty porażkę. Zostają w większości sami nieudacznicy, którzy lepszej roboty znaleźć nie potrafią, albo tak jak mówisz emerycie służb, ale to już też coraz rzadziej.

My i tak mieliśmy "lepiej" bo na interwencji trzeba było mieć licencję. Reszta "ochrony" to grupa inwalidzka.To tu już nawet nie ma o czym pisać.

I to jest smutne tak naprawdę. Bo generalnie, mogłoby to chociaż średnio wyglądać, gdyby kasa była większa. A tak, to jedni udają, że płacą, inni udają, że pracują ;)

Dokładnie tak myślałem...

OBAJ znamy to od podszewki.

Do tego - Ty niezbyt długo.

Kasy w tym teraz nie ma.

BYŁA I TO SPORA!

Teraz - fach taki jak... sprzątaczka, tylko w łeb dechą dostać mozna.

(Ochorona, nie - zabezpieczenia)

Jak się prawo nie zmieni - czytaj - jak NIE WYBIERZEMY TAKICH CO JE ZMIENIĄ, to lepiej nie będzie!

Adam M.

Ok,to inaczej.

Przy jakim wynagrodzeniu rzucają gościa na "glebę"? ;)

Zaczyna się od 350zł/godz.

Trudno o takich - bo zwykle zajęci są.

CO CENNEGO MASZ DO OCHRONY?!!!

STAĆ CIĘ???!!!

To zwykle tacy letko "nietykalni".

Znają wszystkich i krzywda im się nie stanie a le jakby - w kontrakcie masz, ze TY płacisz.

Jesteś zainteresowany?

Adam M.

Chef Paul

Do Sebring masz daleko?

Bo...

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-usa-napad-na-bank-nie-zyje-5-osob,nId,2799831

Fajna tam ochrona banku... Pięć trupów.

Wiesz...

U nas to założą skaner na bankomat czy na VATcie oszukają...

Fakturkę lewą wypiszą...

Dopiero na zachód od nas zaczynaja sie te cuda co u Ciebie.

http://xportal.pl/?p=31878

Fakt - prawo macie lepsze! Tak uważam!!!

Szczęśliwego Nowego Roku życzę!

Adam M.

Przecież się nie pomylił . Prawdę powiedział i to konkretną. Dodałbym ,że nie ma alarmu i jest nikim wielkim , schował się na Florydzie i piszczy. Ma super galimatias ale nie ma..........................:sick:

Widzę, że biegunka umysłowa w pełnej krasie

... i nie tylko umysłowa, gdyż w "kulinariach" pokazujesz, iż dzień Nowego Roku spędzisz na sedesie :)

ps - coś tam jeszcze "wydedukował" co mam a czego nie ? :)

Chef Paul

...

Szczęśliwego Nowego Roku życzę!

Adam M.

z najszczerszą wzajemnością :)

ps - a tak na marginesie, co wspólnego z systemami alarmowymi ma atak szaleńca ?

Stworzyłeś taki który zapobiega podobnym zdarzeniom ?

Edytowane przez Chef Paul
łączenie postów + dopisek