neuron 29.01.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Poniewaz pojawia sie problem strowania podlogowki i grzejnikow przedstawiepewne rozwiazanie;Zazwyczaj na zaslianiu podlogowki jest zawor ograniczajacy maksymalna tempzasilania poprzez domieszanie powrotu (chyba RTL) Przed nim (patrzac od pieca) montujemy zawor do regulacji (chyba podpionowy) proporcji strumienia na podlogowke/ grzejniki. Zakladam ze podlogowkama wlasna pompe oraz ze na petlach nie ma zaworow strowanych termostatami(ten fakt zdecydowanie poprawia sterownosc podlogowki i zmniejsza bezwladnosc)Zawor do regulacji proporcji pozwala na utrzymanie roznicy temperatur miedzy zasilaniem podlogowki i grzejnikow. Sterowanie kotla i grzejnikow: 1. grzejniki powinny byc zrownowazone 2. zakladamy ze na grzejnikach sa glowice termostatyczne autonomia sterowania3. idealnie by bylo gdyby temp kotla byla zalezna od temperatury zewnetrznejjesli nie montujemy termostat w pomieszczeniu z podlogowka jako ze najczescie jest ona najwiekszym odbiornikiem ciepla. Poprzez doregulowanie proporcji mozna z pewnym bledem zblizyc charakterystykipodlogowki i grzejnikow, nieblokowany przeplyw wody w petlach daje szybszareakcje podlogowki. Mozna oczywiscie pokusic sie o wiele wariantow np: zamiast termostatu jest czujnik temp korygujacy temp zasilania (lub pogodowka, zaleznie od kotla)Na drugiej rurze do podlogowki moze byc on/off sterowany termostatem,a temp na kotle moze byc dobierana przez pohodowke itd itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.01.2004 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Jasiu i tom soyer, czy po takich doświadczeniach, gdybyście mieli teraz jeszcze raz robić instalację grzewczą, to czy zdecydowalibyście się tylko na ogrzewanie podłogowe w całym domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.01.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 grzegorzu moim skromnym zdaniem jesli o nie pytasz: dla mnie automatyka i tak samo dla sterownika jest to obojetne czym steruje - najwazniejsze to poznac to czym bede sterowac. twoj budynek potrzebuje okreslonej ilosci ciepla w okreslonym czasie przy ustalonych temp zew i wew tak, aby pokryc straty. wydaje mi sie ze jesli budynek powstalby z ceramiki to mozna latwiej zdecydowac sie na uklady CO o duzej inercji/akumulacji ciepla. pamietaj jednak ze kto szybko odbiera ten szybko oddaje - jesli grzejnik bedzie aluminiowy to bedzie on szybko odbieral cieplo wodzie ale tez szybko oddawal, odwrotnie z zeliwnym. przy podlogowce sporo zalezy od grubosci wylewki i jej wykonczenia. jesli nie decydujesz sie na szybkie sterowanie, czeste dobowe zmiany temperatur, masz duzy, przestrzenny dom to przestaje miec znaczenie czy ogrzewac bedziesz podlogowka czy konwektorami. jedyne roznice wynikaja z roznego rozmieszczenia "zrodel" ciepla. przy podlogowce warto sprawdzic czy rury ktore da sie rozmiescic na podlogach pokryja calkowicie zapotrzebowanie cieplne pomieszczen. pamietaj ze im uklad pracuje plynniej tym lepiej. dlatego rady jasia uwazam za bardzo trafione. prawidlowo zbilansowany uklad CO potrafi obyc sie bez jakichkolwiek sterownikow (trzeba to zrobic bardzo dokladnie i z rozwaga) a nawet zaworow termostatycznych (wystarcza zwykle kulowe). jesli mialbym zamontowac sterownik to pogodowy z korekcja od temp wew, jesli nie stac by mnie bylo na pogodowke zamontowalbym po jednym zaworze mieszajacym na kazdy obwod (podlogowka + grzejniki). Tym bardziej ze jak piszesz na wstepie mialyby to byc dwie strefy: dzienna i nocna. Zawory takie mozna sterowac ciagle prostymi regulatorami temp z wyjsciem ciaglym. Mozna wtedy zastosowac np dwa takie reg , jeden na pietrze drugi na parterze. zadna konfiguracja nie jest problemem. chyba kazda szanujaca sie firma oferuje sterownik z algorytmem sterowania ukladem podlogowka + grzejniki, trudnosc glownie tkwi w nastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 29.01.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 To ja mam pytanie do VPS: Stan aktualny IMO wystarczający, ale zawsze może być lepiej : Kocioł turbo Vaillant + sterownik VRC420+ podłogówka na części parteru+ grzejniki na reszcie parteru i całym poddaszu + kominek z DGP. VRC420 ustawiony aktualnie na sterowanie oboma obiegami wg temperatury wewnętrznej jest umieszczony w strefie podłogowej praktycznie po przekątnej od kominka w otwartej ponad 40m2 przestrzeni. Żeby nie być gołosłownym: http://www.projekty.murator.com.pl/rzuty.htm?IdProjektu=26 kominek jest tam gdzie jest, sterownik jest przy drzwiach do sypialni (pom nr 6) na parterze. Podłogówka w pomieszczeniach 1-5, 8-10, grzejniki parter w 3, 5-7 oraz poddasze 15-19. Wyjścia DGP w pomieszczeniach 1,4,16,19. Jedyny kłopot jaki mamy to niedogrzana łazienka (pom nr 5) na parterze w momencie gdy grzeje kominek (nie dochodzi tam DGP, bo nie chcieliśmy DGP w łazienkach) i potencjalnie ten sam problem w łazience (jeszcze nie wykończonej na górze - pom nr 17). Można to jakoś poprawić bez ingerencji w wykończone ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 30.01.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Do Jpawl Właśnie usytuowanie regulatora to ważna sprawa. Podałem przykład u klienta jest w tym wątku wyżej.Spróbuj na poczatek na czas grzania w kominku wyłączyć czujnik temperatury pokojowej. TP-zał - 0Drugim sposobem na który warto zwrócić uwagę to zmiana usytuowania regulatora. Bierzesz ok 20 mb przewodu 3x0,75 łączysz prowizorycznie z przewodem tam gdzie masz teraz regulator następnie szukasz odpowiedniego miejsca na jego montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 30.01.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Ogrzewanie mieszane jest jak najbardziej w porządku. Idealnie jest jeśli: 1. Automatyka kotła ma sterowanie na dwa obiegi 2. Kocioł jest sterowany pogodowo z uwzględnieniem termostatu 3. Sekcje podłogówki są sterowane za pomocą siłowników z czujnikami Jeśli tego nie masz (a tak niestety jest u mnie - miało być inaczej ale trafiłem na przekonywującego instalatora ) to musisz to sobie sam poustawiać. Najwiękzy problem polega na zapewnieniu stałych (porównywalnych) warunków. Jest z tym trochę zabawy i wymaga to cierpliwości - żeby wiedzieć jaki wpływ mają poszczególne elementy nie wolno zmieniac dwu na raz i trzeba odczekać przynajmnej dobę żeby sprawdzić jaki osiągnęło się efekt U mnie bardzo istotne okazało się wyregulowanie nastaw na rozdzielaczu. Mam jedną sekcję krótką i blisko kotła (kuchnia) i drugą prawie trzykrotnie dłuższą i dosyć oddaloną. Okazało się, że mój instalator nawet nie dotknął nastaw na rozdzielaczu i 90% ciepła przepychane było przez kuchnie (małe opory) przez co w kuchni podłoga była bardzo ciepła a w pozostałych pomieszczeniach wręcz chłodna. Od wyregulowania temperatury się wyrównały a nagrzewanie (z 18 do 20 st.C) skróciło się o godzinę ! Morał: nie wierz instalatorowi jak psu - musisz się na tym znać nie gorzej od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.01.2004 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Z powodu braku gazu sieciowego będę użytkował kocioł na paliwo stałe. Taki kocioł, jak powszechnie wiadomo nie jest szczytem high-tech, a już na pewno nie ma możliwości sterowania dwoma obiegami. Dlatego ciągle się zastanawiam, jakie zrobić ogrzewanie w moim domu. Podłogówka bardza mnie kusi, ale co będzie, jeśli- odpukać system okaże się źle zrównoważony, albo jeszcze gorzej- mało wydolny? Grzejniki- wiadomo, zawsze tak idzie pokombinować (wielkością grzejnika, temperaturą wody zasilającej, głowicą termostatyczną), że jest 100% gwarancja osiągnięcia wymaganego komfortu cieplnego. Termin podjęcia przeze mnie ostatecznej decyzji coraz bliżej, a ja jestem w lesie... W każdym bądź razie, dzięki chłopaki za cenne wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 30.01.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 grzegorzustosujac raczej kociol na drewno czy wegiel nie mozesz liczyc na mala pojemnosc ukladu chocby ze wzgledu na sam kociol i na mozliwosc szybkiego sterowania. wtedy inercja ukladu oddawania ciepla jest nawet wskazana. tak samo mozna stosowac wtedy obnizenia ale trzeba wczesniej o nich "decydowac" niz przy ukladzie z mala pojemnoscia cieplna.zastanow sie nad takim rozwiazaniem gdzie podlogowka jest zasilana podobnie jak cwu przez wymiennik. jej pojemnosc wtedy nawet wzrosnie, spadnie dynamika ale za to stalosc temp w pokoju gwarantowana. bedziesz mial cieplo jesli ulozysz odpowiednia ilosc przewodow/rur w posadzce.zasilanie podlogowki przez wymiennik nie bedzie zmuszac kotla do ciaglych wahan temperatury w wymiennik bedzie mogl odebrac ew nadmiar ciepla albo oddawac cieplo podlogowce nawet kiedy kociol prawie wygasnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol 1 31.01.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Do Jasia Zamierzam też mieć układ mieszany. Ostatnio czytałem o potrzebie stosowania sprzęgła hydraulicznego dla prawidłowej pracy takiego układu. Jak to wyglada i Ciebie? Masz takie sprzęgło lub co o nim sądzisz? Opinie i doświadczenia w stosowaniu sprzęgła hydraulicznego mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregGreg 31.01.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Jakie kotły mają możliwość sterowania dwoma obiegami grzewczymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.01.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Do Jasia Zamierzam też mieć układ mieszany. Ostatnio czytałem o potrzebie stosowania sprzęgła hydraulicznego dla prawidłowej pracy takiego układu. Jak to wyglada i Ciebie? Masz takie sprzęgło lub co o nim sądzisz? Opinie i doświadczenia w stosowaniu sprzęgła hydraulicznego mile widziane Tutaj masz nagryzmolony schemacik. Działa to tak: Na zasilaniu (pomiędzy kotłem, a rozdzielaczem) masz zawór z czujnikiem umieszczonym na powrocie z podłogówki (to to zielone kółko u góry - na czerwonej rurze - zasilaniu). Na powrocie (pomiędzy rozdzielaczem, a kotłem) masz pompe zasysającą wodę z podłogówki (to to zielone kółko u dołu - na niebieskiej rurze - powrocie) Ten zielony zawijas w środku to właśnie sprzęgło hydrauliczne - po prostu kawałek (30 cm ?) rury miedzianej 3/4" Jego zadanie polega na tym, żeby wyrównywać ciśnienia w podłogówce - szczególnie gdy zostanie zamknięty zawór (bo za gorąca woda) lub gdy kocioł się wyłączy (bo juz nie ma co grzać) - wówczas pompa pompuje wodę w podłogówce w kółko. Albo jak to się mówi - domieszywuje wodę z porotu. Proste jak świński ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.01.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Jakie kotły mają możliwość sterowania dwoma obiegami grzewczymi? Wygooglaj sobie odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 31.01.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Mam cichą nadzieję, że mój da radę, mam Vaillanta eco 196 ze sterownikiem 420 umieszczonym ( na razie wirtualnie bo i tak czekam na gaz więc po co wieszać w domu atrakcyjne trofea dla złodziei) na poddaszu- tam grzejniki, na dole podłogówka na 40 m2 a salon grzany tradycyjnie z tym, że dół to właściwie jedna otwarta przestrzeń, do tego rozprowadzenie z kominka i odzysk, już nie mogę sie doczekać kiedy zacznę mieć z tą konfiguracją problemy Gaz ma być za trzy miesiące wtedy będzie pewnie już ciepło, na wszelki wypadek jakby mi miało to ogrzewanie nie hulać mam zamiar kupić dużo drewna do kominka ( jak kominek nie zadziałą, to zrobię ognisko w jadalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.01.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Drzewo do kominka kupuje się wiosną - tak ze 6 kubików to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 31.01.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Jasiu planuję dwadziecia - trzydzieści metrów ( już raz paliłem mokrym zaraz po zrobieniu kominka i teraz komin do remontu ) a z tą wiosną to sam nie wiem, w maju 22% na drewno z lasu! Trochę mi szkoda, ze zakończyliscie już na swojej stronie dziennik budowy, byłem przez cały czas cichym kibicem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts