pijo23 15.09.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 I tu się z tobą zgadzam w 100% jeżeli potrzebujesz zdjęć poprawnego montażu okien w klinkierze służę swoją kolekcją łącznie z zastosowaniem taśmy rozprężnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.09.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 pijo - zawsze miło mieć większą galerię zdjęć ([email protected]) ale i tak te które są publikowane na mojej stronie są z moich i tylko moich montaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 kilka zdjęć tak na szybko, okna z roletami BeClewera, z wymiarowane po wykonaniu ściny osłonowej, każde idealnie do otworu pasuje, każde wystaje tyle ile powinno i co najważniejsze - równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijo23 16.09.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Widzę że jest tak jak być powinno,więc moje zdjęcia są zbędne,a tak na marginesie to ja zajmuję się tylko i wyłącznie klinkierem a temat okien to bardzo trudny temat dla większości montażystów (niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 a jak inaczej mogłoby być? Jak masz zdjęcia fuszerek - na takich najbardziej mi zależy [email protected] będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 16.09.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Witam A możesz jareko napisać z czego wynika późniejszy montaż parapetów zewnętrznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 w tym konkretnym wypadku parapety będą wykonane także z cegły klinkierowej, wszystko, cala chałupa została wymierzona tak, że tylko w nadprożach cegly byly przycinane - reszta ideeeeallllnie dopasowana Na zdjęciach tego nie widać bo jeszcze trwał montaż, ale dól wypełniony taśmą butylową tak by było szczelnie i zarazem nei przeszkadzało w późniejszych pracach przy klinkierze Bede tam jeszcze wiec po parapetach zdjecia porobie i dodam do swojej galerii - tylko jakoś nie mam czas jej zaktualizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 16.09.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Zastanawiałem się bo u mnie zbliża się montaż okien i myślałem że może to jakieś kwestie montażowe. U mnie nie dało się rozmierzyć wszystkiego tak aby nie ciąć, pogubiliśmy trochę naddatku pod rurami spustowymi i w jednym miejscu ze 2 cm pod oknem. Pomiary okien wykonane zostały do gotowych węgarków. Parapety bedą z kształtek (pełna cegła z wyprofilowaną pochyłością i okapnikiem pod spodem). Raczej parapety wykonamy przed oknami. Zdecydowałem się na styk ościeżnicy z parapetem od czoła, poniżej otworu odwadniającego profilu aby było symetrycznie. Zdaję sobie sprawy że miejsce to wymaga dobrego uszczelnienia. Będa taśmy rozprężne Illbrucka. mam nadzieję że po wszystkim nie wyślę ci zdjęcia do galerii fuszerek:) Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowy trud edukacyjny z twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 złe założenie, nigdy tak nie będzie szczelnie, kształtka MUSI podejśc pod okno, jak ma powstac PRZED montazem okna to musi wejsc w głąb sciany tak by okno postawic na kształtkachI tak naprawde pomiar powinien byc wykonany dopiero jak powstanie parapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suj 16.09.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Hmmm. Przy projektowaniu rozwiązania tego detalu posiłkowałem się materiałami technicznymi CRH-Klinkier i tam podane były dwa warianty. Z kształtką wchodząca pod okno i czołowo się z oknem stykajacą. Ze względów estetycznych zdecydowałem się na opisany powyżej wariant. Pomiar był dokonywany z kształtką parapetową ustawioną na sucho na kszyżyku montażowym. Zadałeś mi niezłego ćwieka. Parapet jeszcze nie wymurowany ale okna w produkcji. Z drugiej strony mam dobrą maszynę do cięcia klinkieru na mokro więc myślę czy nie podciąć od dołu kształtki aby schować ją pod ościeżnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.09.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 nie znam 100% skutecznej metody by uszczelnić połączenie tak jak planujesz. Czasem nawet uszczelniacz budowlany "puszcza" Ale nie panikujmy - niech wypowiedzą się inni znający temat, może ja zacofany jestem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijo23 18.09.2010 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Witam Cegła powinna podejść pod okno tak jak pisze jareko,a w opinie panów z CRH to trzeba patrzeć dokładnie bo oni też czasami piszą bzdury. jareko pytanko co miałeś na myśli pisząc że cegła była docinana w nadprożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.09.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 oj chodziło mi o to ze wszystkie warstwy cegieł były bez docinania, dokładnie zaplanowane okna w wymiarze będącym suma długości cegły plus stałej szerokości fuga, niestety tak się nie dało w nadprożu, z racji innego spozycjonowania cegły tym samym jedna sztukę trzeba było zwęzić by było ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijo23 22.09.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ja to robię troszkę inaczej po prostu dzielę szerokość na cegłę plus spoinę i zawsze wychodzi,bez docinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 pijo - ja znam się na oknach i w paradę innym fachowcom nie wchodzę . Tylko później swój zachwyt wyrażam jak ktoś z głową i rozumem elewację taką stawia. I muszę stwierdzić, że myślących jest jednak niewielu. Rzadko kiedy można spotkać klinkier ułożony przemyślanie i z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pijo23 25.09.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 jareko- po prostu spytałem jak to się stało że w nadprożu wyszła docinka? i tyle nie chodzi o wchodzenie nikomu w paradę! Co do reszty zgadzam się z tobą w 100% , tak jest też z montażem okien w klinkierze,jeżeli możesz to napisz na jakim terenie zakładasz okna to możliwe że kiedyś skorzystam zusługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts