Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprowadzenie wodociągu na działce - zmiana przebiegu

Pito

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam niemały problem z poprowadzeniem wodociągu na działce. Zacznę od tego, że działkę kupiłem w stanie z doprowadzonym kawałkiem wodociągu ("stan obecny" z rysunku poniżej). Poprzedni właściciel zrobił projekt wodociągu - pokazany niebieską linią, ale z jakichś przyczyn zakład wodociągowy (na pewno wodociągi to zrobiły) zrobił wcinkę w innym miejscu, powiedziałbym nawet że lepszym - bo bliżej żeby wjechać do domu. Projekt był zrobiony w 2001 roku, wtedy też zrobiono wcinkę. W 2004 wygasła ważność pozwolenia na budowę jego domu (zdążył zrobić tylko fundamenty), ja mam projekt zamienny na tych fundamentach, do pozwolenia przedstawiłem tylko umowy z zakładem wodociągowym i energetycznym (ale to inna bajka). Jednocześnie w uzgodnieniach z ZUDP jest napisane, że "Uzgodnienie traci ważność, gdy inwestor nie zrealizował projektu w ciągu 3 lat". Czy tan kawałek wodociągu można traktować jako zrealizowany projekt? Dodam tylko że jest tam normalnie założony wodomierz, umowa na dostarczanie wody została przepisana na mnie.

I teraz o co mi się rozchodzi - chciałbym w tym roku wprowadzić wodociąg do domu, po trasie zaznaczonej przerywaną czerwoną linią, a nie niebieską jak w projekcie. Realizacja projektu została skopana przez wodociągi już na samym początku, ale dotychczas nie byli mi w stanie wyjaśnić, jak to dalej rozegrać, żeby nie było jaj. Czy mogę po prostu wkopać tą rurę po mojemu, a potem podczas robienia inwentaryzacji powykonawczej nanieść rurę tak jak została zrobiona - przyczepi się ktoś?

Sorry za ogólny chaos tej wypowiedzi, ale nie wiem co jest ważne i nie wiem też od czego zacząć to wszystko odkręcać - gdzie iść i co załatwiać. A może uda się bez żadnych ekscesów? Poradźcie proszę.

Mapka poglądowa poniżej:

http://www.pito.2-0.pl/skan_wody1.jpg