Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie przeniesione w trakcie budowy - co w dzienniku?

Recommended Posts

Może ktoś ma doświadczenia albo przemyślenia pomocne w takiej sytuacji:

Kupiłem od spółdzielni działkę z rozpoczętą budową (stan "O"). Budowa spółdzielni miała jeden dziennik obejmujący całą inwestycję, tzn. kilkanaście domów/działek. Wystąpiłem i dostałem przeniesienie pozwolenia na budowę. W dzienniku spółdzielni budowa jest doprowadzona do stanu z chwili wystąpienia o przeniesienie pozwolenia, tzn. ścian fundamentowych. Zastanawiam się czy w moim dzienniku budowy:

a) powinny być wpisane tylko prace wykonane już przeze mnie, tj. po stanie "0" (wtedy do zgłoszenia zakończenia budowy załączyłbym swój dziennik i kopię stron z dziennika spółdzielni);

b) należy przepisać wpisy z dziennika spółdzielni dotyczące mojego domu i ewentualnie zaznaczyć "grubą kreską", że to są wpisy "przeniesione";

c) ???

Wydaje mi się, że prawidłowe jest rozwiązanie a) i oczywiście porozmawiam w swoim urzędzie jakie są ich wymagania, ale chętnie bym się przygotował do tej rozmowy na podstawie Waszych rad. Pewnie nie ja jeden jestem w podobnej sytuacji.

https://forum.murator.pl/topic/14002-pozwolenie-przeniesione-w-trakcie-budowy-co-w-dzienniku/

Może ktoś ma doświadczenia albo przemyślenia pomocne w takiej sytuacji:

Kupiłem od spółdzielni działkę z rozpoczętą budową (stan "O"). Budowa spółdzielni miała jeden dziennik obejmujący całą inwestycję, tzn. kilkanaście domów/działek. Wystąpiłem i dostałem przeniesienie pozwolenia na budowę. W dzienniku spółdzielni budowa jest doprowadzona do stanu z chwili wystąpienia o przeniesienie pozwolenia, tzn. ścian fundamentowych. Zastanawiam się czy w moim dzienniku budowy:

a) powinny być wpisane tylko prace wykonane już przeze mnie, tj. po stanie "0" (wtedy do zgłoszenia zakończenia budowy załączyłbym swój dziennik i kopię stron z dziennika spółdzielni);

b) należy przepisać wpisy z dziennika spółdzielni dotyczące mojego domu i ewentualnie zaznaczyć "grubą kreską", że to są wpisy "przeniesione";

c) ???

Wydaje mi się, że prawidłowe jest rozwiązanie a) i oczywiście porozmawiam w swoim urzędzie jakie są ich wymagania, ale chętnie bym się przygotował do tej rozmowy na podstawie Waszych rad. Pewnie nie ja jeden jestem w podobnej sytuacji.

Przeczytaj, co jest napisane w pozwoleniu na budowę - jeżeli kontynuacja budowy rozpoczętej, to plan "a", jeżeli nic na ten temat nie ma...

...to spytaj w urzędzie :roll: .

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/14002-pozwolenie-przeniesione-w-trakcie-budowy-co-w-dzienniku/#findComment-222644

Wariant opisany w pkt nr 1 jest prawidlowy.

Pozwolenie jest nowe ale jest kontynuacja, w moim pojeciu powinienes dostac pozwolenie wydane na Twoje nazwisko z innym numerem niz pozwolenie wydane wczesniej dla spoldzielni mieszkaniowej, ale pozwolenie spoldzielni powinno byc zalacznikiem.

Zreszta sadze ze Twoje pozwolenie powinno powolywac sie na to poprzednie.

QBQ

https://forum.murator.pl/topic/14002-pozwolenie-przeniesione-w-trakcie-budowy-co-w-dzienniku/#findComment-222989