talgo1 14.03.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 witamwybierając wykonawce do mojego remontu jedna ekipa zaoferowała mi kwotę 21000 i rozliczenie za zasadzie ryczałtu "rachunek ryczałtowy wynosi 5,5% od 21000.- wynosi 1115zł " czy jest to dobra forma rozliczenia czy lepiej umówić się na całość prac i jeszcze takie pytanko dlaczego niektóre firmy do kwoty netto doliczają 22% VAT a niektóre 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 15.03.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Zaszło chyba nieporozumienie... Rozliczenie ryczałtowe oznacza, że ekipa wykona remont za ustaloną kwotę ogółem. Nie rozpisują na końcu co, ile i za ile. W umowie piszecie zakres prac, termin wykonania i kwotę za całość remontu (nie ile za pkt, ile za m2, czy za szt.). Taka forma rozliczenia jest właśnie rozliczeniem za całość prac. 7% budownictwo mieszkaniowe 22% budownictwo komercyjne (biura, warsztaty, lokale użytkowe) Mam nadzieje, że ktoś zrozumiał mnie o co mi chodzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.03.2010 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Rozliczenie ryczałtowe:Jeśli kwota Ci odpowiada i wykonawca Ci odpowiada, to uważam że jest to najlepsza metoda nawiązania współpracy. Nikt Cię nie zrobi na metrach, na punktach, na dupsach o których teraz nie rozmawiacie bo się nie znasz.Po prostu płacisz za efekt końcowy, najczęściej płacisz etapami.Najważniejsze to: określić pisemnie zakres prac, ustaloną kwotę, sposób odbioru prac i płatności. Należy pytać tych firm dlaczego zawyżają stawki podatku VAT, powinien być VAT 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts