Gelo_26 14.03.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam Mam pytanie otóż zamiast terivy planuje strop lany, w stropie teriva jest żebro Poz4.2 przenosi ono obciążenie z podpór płotwy ( jeden słupek 12x12 ) http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ2SzGZZI/AAAAAAAAAbI/7og53hTu3t0/s800/Rysunek1.jpg Czy w stropie lanym trzeba robić podciąg podwieszany czy można zrobić np taki: http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ3VuWcrI/AAAAAAAAAbM/dl7H3wswt5I/s288/belka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 14.03.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 A od czego masz KB? Jeżeli nie on to przeliczeń stropu powinna dokonać firma wykonująca strop. Zmiana stropu a szczególności podciągów wymaga przeliczenia. Ja zmieniałem terriwę na filigrana - firma robiła wszystko od projektu do wykonastwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 14.03.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 z KB będę dopiero się widział za dwa tygodnie a obecnie chce się tylko zorientować w temacie czy można zrobić taki podciąg ( od spodu równo ze stropem ). Nie sugerujcie się obecnie tymi wymiarami one tylko są poglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 W elementach żelbetowych ważna jest wyskosc elementu, w pierwszym masz 29 cm a potem masz zaledwie 18cm, to spora różnica. Aby to przeniosło trzeba wiecej stali. Ale też nie mozna zwiększać do woli. Co do pytania podciąg może być zrównany z dołu ze stropem, ale najcześciej w przypadku płyty wystaje wtedy do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartucha87 14.03.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 no rzeczywiscie 18 to moze byc troche malo na taki podciag.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 14.03.2010 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 To że będzie wystawał do góry to nie problem bo akurat będzie na nim ścianka działowa z karton gipsu, porostu nie chce aby mi w salonie coś zwisało z sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 ... nie chce aby mi w salonie coś zwisało z sufitu dół może być zlicowany ze spodem płyty /jak napisał jajmar/ A od czego masz KB? Jeżeli nie on to przeliczeń stropu powinna dokonać firma wykonująca strop ... KB nie ma obowiązku projektowac /gratis/ stropów - nawet jesli potrafi firma wykonawcza powinna dokonać przeliczeń ? a konkretnie który z panów - wykonawców ? zbrojarz, betoniarz, cieśla czy pomocnik /ten od trzymania węza z betonem/ ma przeliczac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 15.03.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Gelo_26 kupiłeś gotowca z Jeleniej Góry a czy w ogóle masz adaptację projektu? W początkowej części projektu powinien być zapis autora projektu, dotyczący dopuszczalnych zmian w projekcie bez jego zgody.Pokazałeś wycinek podciągu, który na pewno nie pochodzi z adaptacji tego miejsca. Jeżeli chcesz sam wprowadzić tak istotną zmianę KONSTRUKCYJNĄ jaką jest inna technologia wykonania stropu, to KB pod tym się nie podpisze a tym bardziej wykonawca bez jego pisemnego polecenia tego nie ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 15.03.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Rozumiem, że przed zalaniem, belki od Terivy położysz na deskach i jedyne zbrojenie, jakie będzie ten strop utrzymywać nad głową, to ten górny pręcik od belki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.03.2010 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 co do adaptacji to tak wyszło że całkowicie zapomniałem o stropie dopiero jak otrzymałem pozwolenie to zacząłem zastanawiać się nad lanym.. Dzwoniłem do "Zielonej Góry" a oni powiedzieli żebym zmianę konstrukcji stropu zrobił sobie u jakiegoś architekta z okolicy, zgoda autora na takie zmiany jest Strop wykonywałbym sam wraz z osobą która jest zawodowym zbrojarzem zaś ojciec który jest cieślą budowlańcem tylko się podśmiewa i mówi że jak się tak obawiam tego podciągu to zrobi się inna konstrukcję dachu i nie będzie tego słupka który stoi na tym podciągu. Zastanawiam się jak to jest u innych osób które budują ten sam domek, na zdjęciach nie widziałem aby robili w tym miejscu jakiś podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 jaką masz tę więźbę?jakiś projekcik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no i w stropie teriva masz belkę praktycznie 40x29teoretycznie taka sama powinna pozostaćzmieniając szerokość, dla szerokości np 20cm wysokość takiej belki to ok.41cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Strop wykonywałbym sam wraz z osobą która jest zawodowym zbrojarzem zaś ojciec który jest cieślą budowlańcem tylko się podśmiewa i mówi że jak się tak obawiam tego podciągu to zrobi się inna konstrukcję dachu i nie będzie tego słupka który stoi na tym podciągu. prawdopodobnie ojciec ma racje i zdecyduj czy pytasz tylko o żebro(poz.4.2) czy również o podciągi wbrew pozorom jest różnica i to spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.03.2010 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Pytam o żebro Poz.4.2 Swoją drogą to w przypadku Terivy to żebro ma przekrój prostokątny, zaś w przypadku stropu lanego to żebro według mojego rysunku miało by kształt odwróconej litery T to też chyba wpływa dodatkowo na większą wytrzymałość żebra no i dodatkowo to żebro krzyżuje się z żebrem rozdzielczym i dokładnie na tej krzyżówce będzie stać ten słupek podtrzymujący płotew. Wiec chyba tego żebra nie trzeba traktować jako pojedynczej belki żelbetowej bo przecież te tam ileś kN przenoszonych przez ten drewniany słupek rozłoży się po całym stropie, żebrze i tym żebrze rozdzielczym. Oto link do zdjęcia z pierwszego postu na razie lepszego nie mam może wieczorem wstawię coś lepszego http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ2SzGZZI/AAAAAAAAAbI/7og53hTu3t0/s912/Rysunek1.jpg Projekt więźby wrzucę wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 15.03.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 (edytowane) do usunięcia Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zip20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 nie do końca tak hop, choć rację maszw Twoim przypadku prosi się o strop jednokierunkowo zbrojonybelka pomoże przenieść to skupione obiciązenie na ściany,fakt - można wykorzystać to jako przekrój odwróconego T, ale nie ze zbrojeniem jakie pokazujeszto by musiała być belka raczej odpowiednio zazbrojona, o widocznym przektoju w kształcie tego T, czyli inaczej strzemiona, też w takim kształcie jak Tpozostaje jeszcze kwestia zbrojenia na przebicieale to takie dywagacje, bo tak naprawdę będzie wiedział co i jak konstruktor, który to sobie policzy,w obliczeniach do projektu powinna być policzona siła z tego słupka, do tego dobiera się przekroje, a w Twoim przypadku siły nie muszą być duże a'propos, jaki jest wzór na Wx dla takiego odwróconego T? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 to żebro rozdzielcze pod słupem to raczej przypadekżebra rozdzielcze w stropach gęstożebrowych stosuje się celem minimalizacji efektu klawiszowania poszczególnych belekgdybyś miał terive I (gr.24 cm) to przy twojej płycie powinno sie zastosować dwa żebra rozdzielcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 zupełnie nie wiem po co ta Twoja uwaga wick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 fakt - można wykorzystać to jako przekrój odwróconego T, ale nie ze zbrojeniem jakie pokazujesz to by musiała być belka raczej odpowiednio zazbrojona, o widocznym przektoju w kształcie tego T, czyli inaczej strzemiona, też w takim kształcie jak T Tylko tu zachodzi przypadek odrotny od ogólnie rozpatrywanych w konstrukcjach żelbetowych. W przekroju podciągu i płyty uwzględnia się wspolną pracę obu elementów tworzących przekrój T-owy w zakresie ściskania betonu. W przypadku odróconym na dole mamy siły rozciągające czyli tak czy inaczej muisimy dać odpowiednią ilość stali w przekroju. Jeżeli wciągniemy do wpsołpracy płyte to powstanie konieczność zbrojenie umieszczonego u góry "nadciągu" na ściskanie. W zasadzie w strefie rozciąganej pomija sie takie "skrzydła" w postaci płyty i projektuje sie strefe ściskana w założeniu że przenosi to beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 zupełnie nie wiem po co ta Twoja uwaga wick teraz to ja nie wiem po co ta Twoja uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts