Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop lany - Podciąg ??

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie otóż zamiast terivy planuje strop lany, w stropie teriva jest żebro Poz4.2 przenosi ono obciążenie z podpór płotwy ( jeden słupek 12x12 )

http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ2SzGZZI/AAAAAAAAAbI/7og53hTu3t0/s800/Rysunek1.jpg

Czy w stropie lanym trzeba robić podciąg podwieszany czy można zrobić np taki:

http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ3VuWcrI/AAAAAAAAAbM/dl7H3wswt5I/s288/belka.jpg

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W elementach żelbetowych ważna jest wyskosc elementu, w pierwszym masz 29 cm a potem masz zaledwie 18cm, to spora różnica. Aby to przeniosło trzeba wiecej stali. Ale też nie mozna zwiększać do woli.

Co do pytania podciąg może być zrównany z dołu ze stropem, ale najcześciej w przypadku płyty wystaje wtedy do góry.

... nie chce aby mi w salonie coś zwisało z sufitu :)

dół może być zlicowany ze spodem płyty /jak napisał jajmar/

A od czego masz KB?

Jeżeli nie on to przeliczeń stropu powinna dokonać firma wykonująca strop ...

KB nie ma obowiązku projektowac /gratis/ stropów - nawet jesli potrafi

firma wykonawcza powinna dokonać przeliczeń ? a konkretnie który z panów - wykonawców ?

zbrojarz, betoniarz, cieśla czy pomocnik /ten od trzymania węza z betonem/ ma przeliczac ?

Gelo_26 kupiłeś gotowca z Jeleniej Góry a czy w ogóle masz adaptację projektu?

W początkowej części projektu powinien być zapis autora projektu, dotyczący dopuszczalnych zmian w projekcie bez jego zgody.

Pokazałeś wycinek podciągu, który na pewno nie pochodzi z adaptacji tego miejsca. Jeżeli chcesz sam wprowadzić tak istotną zmianę KONSTRUKCYJNĄ jaką jest inna technologia wykonania stropu, to KB pod tym się nie podpisze a tym bardziej wykonawca bez jego pisemnego polecenia tego nie ruszy.

co do adaptacji to tak wyszło że całkowicie zapomniałem o stropie dopiero jak otrzymałem pozwolenie to zacząłem zastanawiać się nad lanym..

Dzwoniłem do "Zielonej Góry" a oni powiedzieli żebym zmianę konstrukcji stropu zrobił sobie u jakiegoś architekta z okolicy, zgoda autora na takie zmiany jest :)

Strop wykonywałbym sam wraz z osobą która jest zawodowym zbrojarzem zaś ojciec który jest cieślą budowlańcem tylko się podśmiewa i mówi że jak się tak obawiam tego podciągu to zrobi się inna konstrukcję dachu i nie będzie tego słupka który stoi na tym podciągu. :)

Zastanawiam się jak to jest u innych osób które budują ten sam domek, na zdjęciach nie widziałem aby robili w tym miejscu jakiś podciąg.

Strop wykonywałbym sam wraz z osobą która jest zawodowym zbrojarzem zaś ojciec który jest cieślą budowlańcem tylko się podśmiewa i mówi że jak się tak obawiam tego podciągu to zrobi się inna konstrukcję dachu i nie będzie tego słupka który stoi na tym podciągu.
prawdopodobnie ojciec ma racje

i zdecyduj czy pytasz tylko o żebro(poz.4.2) czy również o podciągi

wbrew pozorom jest różnica i to spora

Pytam o żebro Poz.4.2

Swoją drogą to w przypadku Terivy to żebro ma przekrój prostokątny, zaś w przypadku stropu lanego to żebro według mojego rysunku miało by kształt odwróconej litery T to też chyba wpływa dodatkowo na większą wytrzymałość żebra no i dodatkowo to żebro krzyżuje się z żebrem rozdzielczym i dokładnie na tej krzyżówce będzie stać ten słupek podtrzymujący płotew. Wiec chyba tego żebra nie trzeba traktować jako pojedynczej belki żelbetowej bo przecież te tam ileś kN przenoszonych przez ten drewniany słupek rozłoży się po całym stropie, żebrze i tym żebrze rozdzielczym.

Oto link do zdjęcia z pierwszego postu na razie lepszego nie mam może wieczorem wstawię coś lepszego

http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ2SzGZZI/AAAAAAAAAbI/7og53hTu3t0/s912/Rysunek1.jpg

Projekt więźby wrzucę wieczorem

nie do końca tak hop, choć rację masz

w Twoim przypadku prosi się o strop jednokierunkowo zbrojony

belka pomoże przenieść to skupione obiciązenie na ściany,

fakt - można wykorzystać to jako przekrój odwróconego T, ale nie ze zbrojeniem jakie pokazujesz

to by musiała być belka raczej odpowiednio zazbrojona, o widocznym przektoju w kształcie tego T, czyli inaczej strzemiona, też w takim kształcie jak T

pozostaje jeszcze kwestia zbrojenia na przebicie

ale to takie dywagacje, bo tak naprawdę będzie wiedział co i jak konstruktor, który to sobie policzy,

w obliczeniach do projektu powinna być policzona siła z tego słupka, do tego dobiera się przekroje, a w Twoim przypadku siły nie muszą być duże

a'propos, jaki jest wzór na Wx dla takiego odwróconego T?

to żebro rozdzielcze pod słupem to raczej przypadek

żebra rozdzielcze w stropach gęstożebrowych stosuje się celem minimalizacji efektu klawiszowania poszczególnych belek

gdybyś miał terive I (gr.24 cm) to przy twojej płycie powinno sie zastosować dwa żebra rozdzielcze

fakt - można wykorzystać to jako przekrój odwróconego T, ale nie ze zbrojeniem jakie pokazujesz

to by musiała być belka raczej odpowiednio zazbrojona, o widocznym przektoju w kształcie tego T, czyli inaczej strzemiona, też w takim kształcie jak T

Tylko tu zachodzi przypadek odrotny od ogólnie rozpatrywanych w konstrukcjach żelbetowych. W przekroju podciągu i płyty uwzględnia się wspolną pracę obu elementów tworzących przekrój T-owy w zakresie ściskania betonu. W przypadku odróconym na dole mamy siły rozciągające czyli tak czy inaczej muisimy dać odpowiednią ilość stali w przekroju. Jeżeli wciągniemy do wpsołpracy płyte to powstanie konieczność zbrojenie umieszczonego u góry "nadciągu" na ściskanie. W zasadzie w strefie rozciąganej pomija sie takie "skrzydła" w postaci płyty i projektuje sie strefe ściskana w założeniu że przenosi to beton.