Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop lany - Podciąg ??

Recommended Posts

fucktycznie trochę namieszałem, dołem to zbrojenie, nie beton

masz rację

ale

rozpatrując to tak:

naprężenia G=M/W (G to sigma)

dla obu przypadków G jest tożsame, M tożsame

pozostaje porównanie W

zakładając, że pierwotnie belka 40x29

w=b*h^2/6 da nam wartość 0,006

teraz należy dobrać W nowego przekroju tak, aby wyszła wartość > bądź =

dla prostokąta sprawa prosta, zakładając, że znamy jeden z wymiarów (stąd moje wcześniejsze, podanie wymiarów 20x41)

stąd pytanie o odwrócone T

wydaje mi się ,że dobrze rozumuję, he :roll:

belka w terivie wyszła taka, a nie inna, raczej ze względu na miąższość stropu

chyba siła ze słupka nie jest aż tak ekstremalna?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

To uproszczone liczenie bardziej znajduje sens w jednorodnym materiale jakim np jest stal. W żelebecie istotnym elementem jest wysokośc strefy ściskanej i odległosc od krawedzi tej strefy do osi pretów.

Dla porównania nośnosć belki 40x29(wys) zbrojonej 5#16 dołem wyjdzie 7,4kNm

nośnośc belki drugiej odwróconej (przy tym samym Wx) 20x41(wys) 5#16 dołem to 9,8kNm

Pominołem nośność samych belek terivy.

Co do przekroju tu podanego sądze ze teriva jest dorzucona poza obliczeniami dla wsparcia sąsiednich garów. Belka do wymiarownia zostałą przyjęta w granicach 30x29 i obciązona wieźba i coś autor wspomina ze sciana działową. 5#16 na wykosci 29 cm to nie tak dużo.

zupełnie nie wiem po co ta Twoja uwaga wick :-?
teraz to ja nie wiem po co ta Twoja uwage :-?

co ma żebro rozdzielcze do żebra pod słup, nie mówiąc już, że różni producenci różnie przedstawiają ilość potrzebnych żeber rozdzielczych

przecież o tym pisze w odpowiedzi na ostatni wpis Gelo_26

coś Ci się pomieszało,przeczytaj uważnie

To uproszczone liczenie bardziej znajduje sens w jednorodnym materiale jakim np jest stal. W żelebecie istotnym elementem jest wysokośc strefy ściskanej i odległosc od krawedzi tej strefy do osi pretów.

Dla porównania nośnosć belki 40x29(wys) zbrojonej 5#16 dołem wyjdzie 7,4kNm

nośnośc belki drugiej odwróconej (przy tym samym Wx) 20x41(wys) 5#16 dołem to 9,8kNm

....

oj chyba nie do końca tylko dla stali

no i bierzmy pod uwagę te belki, bo inaczej trzeba wziąć przekrój o b=23

możesz spr jaka jest nośność tego alternatywnego rozwiązania?

A juz chyba nie wiem o ktorej alternatywie piszesz. Zresztą ciut chyba sie rozpedzilismy w przypuszczeniach. Projektant coś założył albo wcigał belki albo nie. W zasdzie nie ma sensu zgadywanie tak czy inaczej, wypada zmianę stropu przeliczyć.

Co do porównania stali tez to uprościłem, tam znowu dochodzą wyboczenia w zależności od kształtu.

Poczekam co autor tu jeszcze wstawi celem uzupełnienia.

Witam

Oto rysunki projekt więźby dachowej

http://lh6.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hRjQNd7I/AAAAAAAAAg0/M1G0q0UrTtw/s576/dach1.jpg

http://lh3.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hfUeb0lI/AAAAAAAAAhI/4DLmQOokpM8/s912/dach2.jpg

A to obciążenia

http://lh5.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hHDVydOI/AAAAAAAAAgw/1X4pnQV7YNY/s720/obciazenia-1.jpg

Na pewno obciążenia przenoszone przez dach będą sporo niższe bo te były liczone dla dachówki a ja jak wspominałem wcześniej zamierzam kryć blacho-dachówką a to jednak sporo kilogramów mniej a poza tym z tego co gdzieś wyczytałem to według norm dla centralnej Polski obliczenia wykonuje się dla obciążeń 250-320 kg/m2 ale to inna kwestia

wick nie możesz tego otworzyć? Otwiera się lepiej jak w fotosiku :D

Gelo_26 tak jak myślałem. Prostszego dachu być nie mogło. Nie jestem inż. a ekonomistą ale bez problemu po przeliczeniu właściwego parametru podciągu przez architekta możesz wywalić ten słup. Podciąg jak najbardziej da się wykonać a można pokusić się o zrobienie dwóch ścianek przylegających bezpośrednio do muru zew. i wewnętrznej ściany nośnej na osi podciągu :roll: Niezbędne jest Ci takie wielkie pomieszczenie bez wyraźnego podziału na dwie strefy :wink:

i bym zapomniał: koniecznie przesuń wyżej kominek od okapu kuchennego bo w innym razie nie otworzysz tego najbliższego okna dachowego.

Sorry za te zdjęcia są one skanowane i niestety nie mam lepszych jakościowo.

wick - niektórych napisów nie ma bo je poobcinałem :)

Helix... - dzięki za info o kominku wywiewnym

Czyli spokojnie jak zrobię sobie takie żebro jak narysowałem to będzie ok biorąc pod uwagę to że będzie na nim stać ścianka działowa z karton gipsu :) A co do tego słupka to się zobaczy :) Grunt że wiem żeby nim się nie przejmować :)

Pogadam jeszcze z KB no i muszę bardziej ufać ojcu bo w sumie facet 40lat w budownictwie pracuje to jednak wie co mówi :)

Dzięki wszystkim za wyczerpującą dyskusje a tak