Barbossa 15.03.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 fucktycznie trochę namieszałem, dołem to zbrojenie, nie beton masz rację ale rozpatrując to tak: naprężenia G=M/W (G to sigma) dla obu przypadków G jest tożsame, M tożsame pozostaje porównanie W zakładając, że pierwotnie belka 40x29 w=b*h^2/6 da nam wartość 0,006 teraz należy dobrać W nowego przekroju tak, aby wyszła wartość > bądź = dla prostokąta sprawa prosta, zakładając, że znamy jeden z wymiarów (stąd moje wcześniejsze, podanie wymiarów 20x41) stąd pytanie o odwrócone T wydaje mi się ,że dobrze rozumuję, he belka w terivie wyszła taka, a nie inna, raczej ze względu na miąższość stropu chyba siła ze słupka nie jest aż tak ekstremalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 zupełnie nie wiem po co ta Twoja uwaga wick teraz to ja nie wiem po co ta Twoja uwage co ma żebro rozdzielcze do żebra pod słup, nie mówiąc już, że różni producenci różnie przedstawiają ilość potrzebnych żeber rozdzielczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 To uproszczone liczenie bardziej znajduje sens w jednorodnym materiale jakim np jest stal. W żelebecie istotnym elementem jest wysokośc strefy ściskanej i odległosc od krawedzi tej strefy do osi pretów. Dla porównania nośnosć belki 40x29(wys) zbrojonej 5#16 dołem wyjdzie 7,4kNmnośnośc belki drugiej odwróconej (przy tym samym Wx) 20x41(wys) 5#16 dołem to 9,8kNm Pominołem nośność samych belek terivy. Co do przekroju tu podanego sądze ze teriva jest dorzucona poza obliczeniami dla wsparcia sąsiednich garów. Belka do wymiarownia zostałą przyjęta w granicach 30x29 i obciązona wieźba i coś autor wspomina ze sciana działową. 5#16 na wykosci 29 cm to nie tak dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 zupełnie nie wiem po co ta Twoja uwaga wick teraz to ja nie wiem po co ta Twoja uwage co ma żebro rozdzielcze do żebra pod słup, nie mówiąc już, że różni producenci różnie przedstawiają ilość potrzebnych żeber rozdzielczych przecież o tym pisze w odpowiedzi na ostatni wpis Gelo_26 coś Ci się pomieszało,przeczytaj uważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.03.2010 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Jak wrócę d domu to podam te obciążenia jakie działają na to żebro bo obecnie coś tam mi świta ale nie chce podawać błędnych danych co by nie wprowadzać zamętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 To uproszczone liczenie bardziej znajduje sens w jednorodnym materiale jakim np jest stal. W żelebecie istotnym elementem jest wysokośc strefy ściskanej i odległosc od krawedzi tej strefy do osi pretów. Dla porównania nośnosć belki 40x29(wys) zbrojonej 5#16 dołem wyjdzie 7,4kNm nośnośc belki drugiej odwróconej (przy tym samym Wx) 20x41(wys) 5#16 dołem to 9,8kNm .... oj chyba nie do końca tylko dla stali no i bierzmy pod uwagę te belki, bo inaczej trzeba wziąć przekrój o b=23 możesz spr jaka jest nośność tego alternatywnego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 A juz chyba nie wiem o ktorej alternatywie piszesz. Zresztą ciut chyba sie rozpedzilismy w przypuszczeniach. Projektant coś założył albo wcigał belki albo nie. W zasdzie nie ma sensu zgadywanie tak czy inaczej, wypada zmianę stropu przeliczyć. Co do porównania stali tez to uprościłem, tam znowu dochodzą wyboczenia w zależności od kształtu. Poczekam co autor tu jeszcze wstawi celem uzupełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 tej 35x18 I przyjmując te 5#16II zakładając, że można tam upchać nie 5 a więcej prętów, ile nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartucha87 15.03.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no raczej w 18 wejdzie wiecej niz 5 pretow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 to niech każdy z nas poda propozycje zbrojenia/wymiarów żebraBarbossa masz najwięcej postów; zaczynij pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartucha87 15.03.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 no nawe mozna dac po dwa druty do kupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 nie można dawać drutów do "kupy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.03.2010 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Witam Oto rysunki projekt więźby dachowej http://lh6.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hRjQNd7I/AAAAAAAAAg0/M1G0q0UrTtw/s576/dach1.jpghttp://lh3.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hfUeb0lI/AAAAAAAAAhI/4DLmQOokpM8/s912/dach2.jpg A to obciążenia http://lh5.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hHDVydOI/AAAAAAAAAgw/1X4pnQV7YNY/s720/obciazenia-1.jpg Na pewno obciążenia przenoszone przez dach będą sporo niższe bo te były liczone dla dachówki a ja jak wspominałem wcześniej zamierzam kryć blacho-dachówką a to jednak sporo kilogramów mniej a poza tym z tego co gdzieś wyczytałem to według norm dla centralnej Polski obliczenia wykonuje się dla obciążeń 250-320 kg/m2 ale to inna kwestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 a możesz te zdjęcia wstawic na fotosiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 15.03.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 wick nie możesz tego otworzyć? Otwiera się lepiej jak w fotosiku Gelo_26 tak jak myślałem. Prostszego dachu być nie mogło. Nie jestem inż. a ekonomistą ale bez problemu po przeliczeniu właściwego parametru podciągu przez architekta możesz wywalić ten słup. Podciąg jak najbardziej da się wykonać a można pokusić się o zrobienie dwóch ścianek przylegających bezpośrednio do muru zew. i wewnętrznej ściany nośnej na osi podciągu Niezbędne jest Ci takie wielkie pomieszczenie bez wyraźnego podziału na dwie strefy i bym zapomniał: koniecznie przesuń wyżej kominek od okapu kuchennego bo w innym razie nie otworzysz tego najbliższego okna dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 olej tą belkę w stropiepłatew (zwaną na rys oczepem 12x12) daj z profila stalowego i po bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 15.03.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 wick nie możesz tego otworzyć? Otwiera się lepiej jak w fotosiku otwiera mi się na 1/4 ekranu i niewidze opisów wam sie otwiera większe czy macie takie dobre oczy pewnie to i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 http://lh6.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hRjQNd7I/AAAAAAAAAg0/M1G0q0UrTtw/s576/dach1.jpg http://lh3.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S55hfUeb0lI/AAAAAAAAAhI/4DLmQOokpM8/s912/dach2.jpg obciążenie na słup 31,5 kN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.03.2010 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Sorry za te zdjęcia są one skanowane i niestety nie mam lepszych jakościowo. wick - niektórych napisów nie ma bo je poobcinałem Helix... - dzięki za info o kominku wywiewnym Czyli spokojnie jak zrobię sobie takie żebro jak narysowałem to będzie ok biorąc pod uwagę to że będzie na nim stać ścianka działowa z karton gipsu A co do tego słupka to się zobaczy Grunt że wiem żeby nim się nie przejmować Pogadam jeszcze z KB no i muszę bardziej ufać ojcu bo w sumie facet 40lat w budownictwie pracuje to jednak wie co mówi Dzięki wszystkim za wyczerpującą dyskusje a tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.03.2010 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 zip20 - podeślij mi maila na Pw to wyśle ci ten projekt Nie zauważyłem ale ten plik ma 30MB więc jak znajdę jakiś darmowy hosting lub darmowy ftp to go tam umieszczę i dam wam linka bo przez maila nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts