Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowe prawo budowlane

dziadol

Recommended Posts

zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury z dnia 12 marca 2009 roku które weszło w życie jakoś w lipcu 2009 mam prawo wybudować dom na mojej działce zbliżając go ślepą ścianą do granicy nawet na 1,5m jeśli: no właśnie

i tu się nasuwa pytanie czy sam fakt że moja działka w najszerszym miejscu ma 15,5m szerokości wystarczy do takiego usytuowania budynku czy musi być również odpowiedni zapis w warunkach lub planie zagosp. terenu.

problem jest generalnie prosty:

Moja działka tak jak pisałem ma 15,5 m szerokości a więc kwalifikuje się pod paragraf 12 ustęp 3 punkt 1 po zmianach (czyli jest węższa niż 16m)

plan zagospodarowania przestrzennego nie narzuca tu żadnych odległości. w wypisie z planu zagosp. przestrzennego brak jest jakiejkolwiek wzmianki o odległościach od granicy

no i tu właśnie nasuwa się pytanie, czy aby zbliżyć budynek ślepą ścianą do 1,5m od granicy działki wystarczy że działka ma mniej niż 16m i wypis z planu zagosp. przestrz. nie wzmiankuje o tych odległościach (czyli możliwości tej nie odrzuca) czy musi być jednak w nim stosowna wzmianka że można zbliżyć na ta odległość.

konkretniej czy:

sytuacje z paragrafu 12 ustęp 2 i paragrafu 12 ustęp 3 punkt 1 możemy interpretować indywidualnie jako dwie odrębne możliwości, dwa różne dopuszczenia, czy oba warunki muszą być spełnione jednocześnie.

mam nadzieje ze nie zagmatwałem za bardzo

proszę kogoś obeznanego o szybką odpowiedź

To są dwie niezależne od siebie sytuacje i nie warunkujące się wzajemnie.

Ale istnieją „zastrzeżenia” a mianowicie, musza być spełnione warunki dotyczące „zaciemnienia” i Odległości od obiektów istniejących lub planowanych na działce sąsiedniej (par. 13 i 271).

W przypadku takiego usytuowania budynku, sąsiad z „automatu” staje się stroną.