dziadol 14.03.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury z dnia 12 marca 2009 roku które weszło w życie jakoś w lipcu 2009 mam prawo wybudować dom na mojej działce zbliżając go ślepą ścianą do granicy nawet na 1,5m jeśli: no właśnie i tu się nasuwa pytanie czy sam fakt że moja działka w najszerszym miejscu ma 15,5m szerokości wystarczy do takiego usytuowania budynku czy musi być również odpowiedni zapis w warunkach lub planie zagosp. terenu. problem jest generalnie prosty: Moja działka tak jak pisałem ma 15,5 m szerokości a więc kwalifikuje się pod paragraf 12 ustęp 3 punkt 1 po zmianach (czyli jest węższa niż 16m)plan zagospodarowania przestrzennego nie narzuca tu żadnych odległości. w wypisie z planu zagosp. przestrzennego brak jest jakiejkolwiek wzmianki o odległościach od granicy no i tu właśnie nasuwa się pytanie, czy aby zbliżyć budynek ślepą ścianą do 1,5m od granicy działki wystarczy że działka ma mniej niż 16m i wypis z planu zagosp. przestrz. nie wzmiankuje o tych odległościach (czyli możliwości tej nie odrzuca) czy musi być jednak w nim stosowna wzmianka że można zbliżyć na ta odległość. konkretniej czy:sytuacje z paragrafu 12 ustęp 2 i paragrafu 12 ustęp 3 punkt 1 możemy interpretować indywidualnie jako dwie odrębne możliwości, dwa różne dopuszczenia, czy oba warunki muszą być spełnione jednocześnie. mam nadzieje ze nie zagmatwałem za bardzo proszę kogoś obeznanego o szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 To są dwie niezależne od siebie sytuacje i nie warunkujące się wzajemnie. Ale istnieją „zastrzeżenia” a mianowicie, musza być spełnione warunki dotyczące „zaciemnienia” i Odległości od obiektów istniejących lub planowanych na działce sąsiedniej (par. 13 i 271). W przypadku takiego usytuowania budynku, sąsiad z „automatu” staje się stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziadol 15.03.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 bardzo dziękuję za pomoctak też myślałem, ale mój architekt upierał się przy swoim zdaniu wyraźnie utrudnia mi sprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 sSiwy12 dobrze mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts