Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczna zmiana rur w kominie??

malgorzata_s

Recommended Posts

witam serdecznie,postaram sie kroko a tresciwie przedstawic problem.W domu - kostce mam kominek z otwartym paleniskiem.Srednica komina 14cm kominek sluzy tylko do sporadycznego swiatecznego grzania bardziej jako dekoracja.Od samego poczatku cos jest nie tak,czasami pai sie ladnie czasami cofa dym na mieszkanie>Rozni fachowcy za rozna kase(!!)od dwoch lat modernizuja moj kochany kominek.Pomniejszyli komore spalania kominka,doprowadzili rura powietrze pod palenisko i powiem,ze to bylo niezle aczkolwiek dalej czasem cofa dym.Aaa jeszcze podniesli komin(rure)wyzej,pomyslalam,ze moze zalozenie na ta rure strazaka wzmocni ciag,zamowilam fachowca a ten stwierdzil,ze strazak tylko chroni od deszczu a nie wzmacnia ciagu(????) i stwierdzil po sprawdzeniu,ze musze zmienic rury w kominie na szersze.Czy to fatycznie moze byc sluszna decyzja??Boje sie ,ze fachowcy czuja we mnie laika i co tu duzo mowic,naciagaja mnie na rozne inwestycje.Taka wymiana rur to chyba straszna sprawa nawet nie wiem jak to by wygladalo!!prosze o jakies rozjasnienie mi mysl w tej sprawie!dziekuje

kominek z otwartym paleniskiem.Srednica komina 14cm

Dziwne że przy takim kominie czasem działa :wink: otwarte palenisko potrzebuje odpowiedni przekrój komina w stosunku do powierzchni paleniska ( 1 do max 10) trzeba przeliczyć i dostosować.

Dostarczenie odpowiedniej ilości wyciąganego przez palenisko powietrza (parę set m3 na godzinę- zależy od intensywności spalania)

I do tego poprawnego wykonania wnętrza paleniska :wink: zachowanie kątów, wymiarów np: gardziel, komora dymowa...

Pani Małgosiu. Cofka kominowa jest zjawiskiem częstym w domach w których jest nieprawidłowa wentylacja. Najczęściej jej brak. Przepisy mówią, że w każdym ogrzewanym pomieszczeniu powinna być szyb wentylacyjny. Zjawisko o którym Pani pisze wygląda następująco. Kiedy okna i drzwi są szczelne to powietrze do mieszkania nie napływa. Podczas początkowego palenia w palenisku wszystko wygląda OK ale kiedy ciąg kominowy spowoduje spowoduje graniczne podciśnienie w mieszkaniu to następuje w tym momencie owa cofka. Innym zjawiskiem może być cofka z szybu wentylacyjnego. Jeżeli którąś kratką wentylacyjną powietrze napływa ( jak przedpiszca napisał) to może zachodzić takie zjawisko, że komin wentylacyjny zaciąga spaliny z komina spalinowego a te czuć w mieszkaniu. Najprostrzym rozwiązaniem jest rozszczelnić okna do pozycji mikro co czasami może nie wystarczyć. Bardziej kosztownym jest doprowadzenie do pokoju szybu wentylacyjnego. Grawitację powietrz da się oszukać ale instalując wentylację mechaniczną. Pozdrawiam

• 4 years później...