Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd wziąć belki na sufit?

enickman

Recommended Posts

Nie, chociaż miałem je kiedyś w odwodzie, stąd też link był pod ręką.

Na szczęście inwestor poszedł w naturę, więc nie dane mi było tego wyrobu spróbować , choć już miałem w ręku "to to" i nawet pewna desperacja była.

Ale chyba dobrze, że się inwestor opamiętał :lol:

Belki sufitowe są wykonane z poliuretanu. Ich powierzchnia pokryta jest matową bejcą. Z wyglądu nie do odróżnienia od starych belek z drewna naturalnego. Nawet stolarze się nabierają. Belki sufitowe są lekkie i łatwo się je klei do sufitu. Należy użyć dobrego kleju montażowego. Najlepiej na bazie poliuretanu. Takie belki nie wymagają żadnej obróbki. Można je położyć nawet po zakończeniu remontu ścian. belki występują w kilku przekrojach co pozwala na dowolne ich komponowanie ich na suficie.

Do => EwaDora

Kuchnia charakteryzuje się zmienną wilgotnością. Niezabezpieczone w sposób odpowiedni drewno będzie pracować. Przykręcenie drewna do sufitu za pomocą kołków i śrub to średni pomysł.

Wszystko zależy:

-rodzaju (materiału, wytrzymałości) stropu sufitu

-rozpiętości belek.

-przekroju (wymiaru belek) i w powiązaniu z tym ich wagi.

Najlepiej zrobić to tak jak się wykonuje stropy drewniane, tzn. osadzić końcówki belek w ścianach.

Czyli zrobić dziury w ścianie, i wprowadzić w nie obie końcówki belek.

I znów trzeba wiedzieć z czego jest wykonana ściana i jakie przenosi obciążenia.

I zrobić to zgodnie ze sztuką budowlaną.

http://www.abc-dachy.pl/img/publikacje/334_z3.gif

opis (izolacji belek aby nie powstał mostek cieplny w dziupli ściany zewnętrznej, izolacji itp.:

http://www.abc-dachy.pl/index2.php?site=art&id=334

Belki możesz też wykonać z desek połaczonych w kształcie litery U, a następnie je postarzyć przy użyciu np.szlifierki kątowej i drucianych szczotek montowanych na wiertarce.Przy użyciu miedzy innymi takich narzędzi moi fachmani "postarzyli"mi widoczne słupy i częściowo odkryte belki od konstrukcji dachu.Efekt wygladają teraz jakby miały z200 lat a przy tym sporo czasu spędziły w wodzie.