Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzać pasywną halę stalową ???

Recommended Posts

Kłaniam się wszystkim Forumowiczom :)

Chciałbym wywołać temat rozwiązań technologicznych z pogranicza rzeczy niemożliwych, a związany z ogrzewaniem hali o konstrukcji stalowej.

Jestem na etapie zlecania prac projektowych hali stalowej o parametrach budynku pasywnego. Szukam wszelkiej możliwej pomocy we wskazaniu drogi (doświadczonej w realizacjach - firmy projektowej), która mogłaby podjąć się wykonania projektu w oparciu o wytyczne określające parametry takiej budowli.

Jestem nowym członkiem Społeczności Forumowiczów ,,MURATORA" i proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Liczę na Waszą pomoc i sam służę pomocą, jeśli ktoś takiej będzie ode mnie potrzebował.

W oczekiwaniu na podjęcie wątku, łącze wyrazy szacunku.

CZARIKO

Jeśli chodzi o parametry hali, to:

powierzchnia całkowita obiektu w rzucie około 2000m2,

z tego około 300 m2 wydzielonej pow. socjalno-biurowej.

Wysokość w kalenicy około 12m, ściany około 10m.

Budynek w dużym uproszczeniu ma wygląd ,,stodoły" z dwuspadowym dachem.

W jej (,,stodoły") wnętrzu wydzielona jest przestrzeń z dwoma poziomami (antresolami) mieszczącymi pomieszczenia socjalne i biurowe.

Jeśli wynik badań geologicznych pozwoli (po tej zimie jest dość mokro), to pod częścią socjalno-biurową chciałbym wykonać podpiwniczenie, w którym znalazłyby miejsce pomieszczenia techniczne i jakiś garaż na 2-3 samochody firmowe i sprzęt techniczny. Byłoby tego też około 300 m2, więc myślę, że wystarczyłoby to na ,,upchnięcie" systemu ogrzewania wraz z obszernym buforem i akumulatorem ciepła itp.

Nikt nie potrafił mi jednoznacznie zarekomendować w przekonujący sposób systemu, który pozwoliłby na zrealizowanie wydolnego ogrzewania podłogowego (najchętniej ciepłego powietrza, ala LEGALETT) na takiej powierzchni. Szukam sensownego rozwiązania, które miałoby cechy ,,mało obsługowego systemu z możliwie sensownym czasem zwrotu poniesionych nakładów" (mam świadomość, że coś za coś).

Jeśli nie ja, to może moje dzieci niech poczują, że ,,stary" nie oszczędzał, żeby nam było lżej :) Może to utopia i mżonki, ale obserwując postęp w tej dziedzinie wiem, że można i nawet trzeba.

Liczę na doświadczenie i sprawdzone rozwiązania, choć nie unikam innowacyjności, bo spoglądając na tereny na zachód od Odry i tamte rozwiązania uświadamiam sobie, że u nas też by można było zrobić dużo pożytecznego, ale czy jest w nas dość determinacji i nie tylko...!? :)

Chciałbym z Waszą pomocą to sprawdzić i wiem, że jest to wykonalne :)

CZARIKO

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, ale musiałem wyjechać na godzinkę z domu:(

To na razie ma być projekt, a to żeby uzyskać w nim ,,pasywność" lub chociaż energooszczędność, to są moje pobożne życzenia:)

Rozmawiałem z firmą, która zrealizowała już kilka projektów i wśród nich halę sportową o statusie ,,pasywnej" :)Ttwierdzą, że realizacja hali przemysłowej (nie sportowej) jest wykonalna.

http://www.architektura.info/index.php/architektura_w_polsce2/z_calej_polski/pasywna_hala_sportowa

Wierzę, że i w moim przypadku można pokusić się o stworzenie wytycznych i założeń, które by ten warunek mogły spełnić (mam t u na myśli ,,pasywność')

Co Wy o tym myślicie???

CZARIKO

To chyba powinieneś napisać jakiej teperatury potrzebujeszw hali a jakiej w pomieszczeniach socjalnych. I przez ile godzin.

Co będzie w części magazynowej się działo. Magazyn czy jakaś produkcja.

Bo generalnie ciepło z cześci socjalnej powinno być przekazywane do części magazynowej a dopiero wtedy do rekuperatora.

Czarno to widzę , ja mam halę około 1000m2 i wysokości 6,5m , nie mam żadnego ogrzewania , w największe mrozy około -18 temperatura utrzymywała się na poziomie +5 stopni , dach zrobiony z płyt stalowo styropianowych o grubości 20cm , ściany to 1,5 siporeksa + szczelina powietrzna czyli około 40cm .

Halę ogrzewają tylko maszyny + to co daje ziemia przez nieizolowaną posadzkę .

Ogrzewanie w twoim przypadku to zrobił bym "stanowiskowe" tam gdzie pracują ludzie , może jakiś nadmuch lub promienniki podczerwieni jak już było pisane wcześniej .

Pomyśl co się stanie jak otworzysz bramę żeby coś wwieść do środka ?

Ja to widzę tak:

- ściany zewnętrzne z „byle czego”,

- ocieplenie od wewnątrz (wszystkich przegród) wełną mineralną 25 – 30 cm,

- ogrzewanie nadmuchowe i promiennikowe (o czym już wspomniano)

Rozważyłbym możliwość zastosowania „patentów” typu Alufox (jedna warstwa przy ścianie zewnętrznej , w środku wełna około 20cm, i znów warstwa „patentu”) – bo aż się prosi.

To chyba powinieneś napisać jakiej teperatury potrzebujeszw hali a jakiej w pomieszczeniach socjalnych. I przez ile godzin.

Co będzie w części magazynowej się działo. Magazyn czy jakaś produkcja.

Bo generalnie ciepło z cześci socjalnej powinno być przekazywane do części magazynowej a dopiero wtedy do rekuperatora.

Dokładnie tak. W budynku pasywnym ogrzewanie to ostateczność. Przede wszystkim trzeba zadbać o maksymalne wykorzystanie ciepła z maszyn, technologii, wentylacji. Można też wykorzystać ciepło słoneczne (coś w rodzaju ogrodu zimowego).

Wynika z tego, że najpierw trzeba wykonać bilans energetyczny budynku.

• 8 months później...