Lukarna 18.03.2010 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 altager rozmawiałam z męzem na ten temat i rozmowom z architektem i zmianom mówi stanowcze NIE A on jak juz się na cos uprze to koniec tak więc kombinowac juz nic nie będziemy, zostaje tak jak jest... A etap? Czekamy az się pozwolenie uprawomocni i ruszamy dopiero Pod warunkiem, że jakąs ekipę znajdziemy bo kiepsko nam idzie to szukanie KamaG z górną łazienką napewno będę próbowała róznych ustawien, mam juz kilka ale wrzucę jak mi dzieć pozwoli, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 18.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Ha!!! Z architektem możnaby dyskutować, ale jak mąż stanowczy i uparty to już "inna inszość" . Pamiętaj, że takie zmiany można zrobić w trakcie budowy - teoretycznie nie powinno sie zmieniać najwyższego wyniesienia kalenicy, chociaż i tak raczej nikt tego nie sprawdza chyba żebyś całe piętro dobudowała . A mąż może później sam zmienić zdanie. Zerknęłam jeszcze na wymiary pokoju i myslę, że jak leciutko poszerzysz łazienkę (np. do 1.45) to obydwa pomieszczenia będą fajne i wygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.03.2010 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Narazie temat większych zmian musi zostać odłozony do lamusa Ale nie mówię "nie" Wrzucę 3 wersje łazienki górnej, przepraszam nie sa najwyzszych lotów ale narazie chodzi mi wyłacznie o ustawienie sprzętów. 1. Ustawienie jak w projekcie, wanna asymetryczna: http://images48.fotosik.pl/273/6fa3a1d9d7b6b0demed.jpg Tam gdzie nieudolnie wstawiłam szafkę i taboret mogłyby być jakis półki/szafki zamykane np na ręczniki czy inne łazienkowe rzeczy. 2. Ustawienie jak w projekcie, wanna prosta http://images43.fotosik.pl/273/d58838c2596a2045med.jpg Mniej miejsca pomiędzy bidetem a wanną 3. Zamiana kabiny z wanną http://images46.fotosik.pl/273/fa391a999230807bmed.jpg Kiepski dostęp do naroznika łazienka z ewentualnymi półkami ale za to chyba lepsza przestrzeń w ogóle... I jak? Która najlepiej?? ps. czy zasadne byłoby postawienie niewysokiej ścianki obok toalety? Tak, zeby ja fajnie wkomponowac w łazienkę a sam sedes byłby w przytulnym kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 19.03.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Moim zdaniem stawianie ścianki, nawet niskiej w układzie takim, że toaleta i bidet zostają na tej ścianie graniczącej z szafą / korytarzem nie ma sensu. W którym miejscu byś tej ścianki nie postawiła, czy między bidetem a wanną czy od strony drzwi będzie to raczej nieciekawie wyglądało, jakby próbować na siłę dzielić przestrzenie. A możesz jeszcze przerobić wizualizację trzeciej wersji ale tak, żeby toaleta i bidet była w miejscu prysznica (na ścianie graniczącej z szafą) a prysznic tak jakby w teraźniejszej szafie, ale zaraz obok drzwi? To będzie wymagało lekkiego zmniejszenia szafy, ale i tak ponad dwa metry Ci jej zostanie, to duża szafa. Ciekawe jak by to tak wyglądało.Już teraz wiem jakiego rodzaju skos będziesz miała w łazience, ale skoro prysznic zmieści się tak jak w wersji trzeciej to i będzie tam też można wygodnie korzystać z toalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.03.2010 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Frostzero Wygląda to dobrze Dzięki za pomysł wstawię zaraz bo muszę lecieć do młodego bo się obudził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 19.03.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Też o tym myslalam ,zeby wnękę szafy częściowo wykorzystać na prysznic i wtedy od strony łazienki będzie widać praktycznie tylko szklane drzwi pod prysznic.Oczywiscie wnękę trzeba dobrze oświetlić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.03.2010 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Ok, mam Z góryhttp://images38.fotosik.pl/270/25d335a8c50b5ac9med.jpg Z bokuhttp://images36.fotosik.pl/161/a33212cf99e1f37emed.jpg Wymiaryhttp://images38.fotosik.pl/270/a349ea3f7d9dd2camed.jpg Wyglada to fajnie, powstał tylko jeden problem: szafa o głębokosci 90cm... Chociaz może to i dobrze, większe rzcezy będzie mozna schowac... chociaz w planach tam mam bieliźniarkę. I jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 19.03.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Tak, teraz fajnie z tym prysznicem obok drzwi, tylko ja bym jeszcze ściankę zostawiła tą obok drzwi, tak żeby prysznic był z trzech stron obudowany i tylko zasłonięty. Oczywiście dać tam jakiej ładne światło tak jak iva-marti napisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.03.2010 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Są dwa wyjscia:a) scianka obok drzwi i wtedy mamy fajny obudowany prysznic (marzy mi się bez brodzika i tylko drzwi szklane) ale wtedy jest mniej swiatła przez dodatkową sciankę i drzwi wejsciowe w takim tunelub) bez scianki, swiatła więcej ale prysznic musiałby byc z normalną kabiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 19.03.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Zdecydowanie ze sciankami z 3 stron i tylko ładne bezramowe szklane drzwi. Dlaczego mniej swiatła? Zrób obniżony sufit i możesz zastosowac bryzgoszczelne oprawy na 12V. Oswietlenie brodzika bedzie zapalane osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 19.03.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Wcale nie musi być szafa na całą głębokość wnęki. Możesz zrobić obniżony sufit,z przodu zamontować jakieś proste oświetlenie skierowane na szafę a szafa dobiero w głębi, na głędokość jaką chcesz.Coś takiego:http://img682.imageshack.us/img682/9307/miasteczkowilanow8010.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 19.03.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Mi jeszcze nie widzi sie rozkład pozostałych rzeczy. Dlaczego umywalka musi być tak wciśnięta w kąt? Wanna tak na środku tez jakoś mi nie leży. Chyba że będzie to wanna wolnostojąca a nie obudowana płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 19.03.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Mi jeszcze nie widzi sie rozkład pozostałych rzeczy. Dlaczego umywalka musi być tak wciśnięta w kąt? Wanna tak na środku tez jakoś mi nie leży. Chyba że będzie to wanna wolnostojąca a nie obudowana płytkami. W kwestii umywalki też się muszę zgodzić, ale wydaje mi się, że to wynika z tego, że tam idą piony kominowe i nie można umywalki za blisko drzwi przysunąć. Też się zastanawiałam, czy teraz aby nie było lepiej zamieć miejscami wanny z toaletą i bidetem. Najgorsze że nie wiadomo jak jest w jakim miejscu wysokość pomieszczenia, bo tam chyba będzie podwójny skos w miejscu gdzie w dachu będzie kosz, wyznaczony tą skośną linią na planie (przynajmniej tyle wnioskuję ze zdjęcia i z projektu). W ogóle to miałam też taki szatański pomysł, żeby tak jak idzie ten skos, w jego najniższym punkcie pokombinować z jakąś ścianką, ale to jak mówię trzeba by było znać wysokości, żeby się nie okazało, że nie można wstać z kibelka nie uderzywszy głową w sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.03.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Iva, pomysł z ta szafą super, zapisuję dzięki Umywalka faktycznie w kąt wcisnięta bo kominy zajmuja cała sciane prawie Frostzero tam jest kosz w narozniku, wysokosc scianki kolankowej 100cm, wysokośc ponizej 190cm jest po 1,5m na jednej i po drugiej ścianie od narożnika, kurcze nie wiem jak to wytłumaczyc A moze tak: http://img511.imageshack.us/img511/8083/wannapodoknem.th.jpg ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 19.03.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Jest coraz lepiej . Zamiana wanny z umywalką sprawiła, że ta wanna rzeczywiście nie wygląda na taką "samotną". Jak idą Twoje skosy i wysokości to mimo wszystko nie wiem. W każdym razie jeszcze mi takie coś po głowie chodziło. Oczywiście ścianka powinna przebiegać identycznie jak płatew ta skośna. Obawiam się tylko o to, czy będzie wygodnie korzystać z kibelka. W tych trójkątach co w powstaną to można fajne półki zrobić. No to kolejna wersja: http://images50.fotosik.pl/274/86a6037eb8898f64.jpg Chociaż sama nie wiem czy to by było dobrze. To Ty musisz zdecydować, bo w końcu Ty będziesz korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.03.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Hmm, nie wiem czy faktycznie dałoby się wygodnie. Moze z samego kibelka tak ale jeszcze bidet... Chyba za mało miejsca jest, trzeba by zrobic "wizję lokalną" I pytanie mam:czy wanna pod oknem jest OK??tzn jak sie taka uzytkuje, czy nie przeszkadza że pod oknem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 19.03.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Moim zdaniem i tak albo musisz mieć roletę w łazience albo matowe szkło czy tam cokolwiek innego ograniczającego sąsiadom widok. No chyba że masz z łazienki widok na łyse pole. Ja i tak zawsze wszystko zasłaniam jak korzystam z łazienki. Poza tym, to ja nie widzę przeciwwskazań (ale mogę się nie znać na technicznych aspektach, więc może ktoś bardziej "techniczny" coś napisze)... no chyba, że chcesz dać kaloryfer po oknem. Tak generalnie to najlepiej mi się podoba ta ostatnia wersja, którą zrobiłaś wizualizację, właśnie z wanną pod oknem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 19.03.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Obserwuję przemiany w górnej łazience i tak mnie znów pokorciło żeby coś od siebie napisać . Pomysł z prysznicem bardzo fajny, ale przyszło mi do głowy, żeby te 2 boczne ściany wykończyć dwoma pionami z luksferów - trochę jaśniej w środku i możnaby tylną ściankę szafy cofnąć w stronę pokoju o szerokość luksfera. Jakoś nie pasuje mi do tych wszstkich prostokątnych kształtów narożna wanna, zresztą one są wygodne dopiero wtedy jak sa odpowiednio duże. Zostawiłabym prostokatną w poprzednim miejscu tylko wykończoną półką az do końca ściany z "koszem" - do tych szafek w narozniku i tak ciężko się będzie dostać. Na tzw. różności możnaby wykorzystać przestrzeń pod tą półką kończącą wannę. A umywalki mogą zostać pod oknem - przy umywalce najczęściej się stoi, a w tym miejscu jest wygodnie(pełna wysokość) i jasno. I... żadnych kafli na tej ściance z kominami, dopiero przy umywalkach bym zaczęła. Narysowac tego co mam w głowie niestety nie potrafię A wanna po oknem??? - przyjemnie mi sie wydaje tylko tego wysokiego miejsca trochę szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 20.03.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Iva zdradzisz mi jak Ty widziałabys rozkład "urzadzen" w łazience? Frostzero roleta napewno będzie, okna są od południa, sąsiedzi podobno maja być, chociaz tam jest spadek terenu więc może nie dojrzą altager niezła rewolucja łazienkowa, nie?? Ale powiedz o które ściany przy prysznicu chodzi? Łazienka scianą z szafą i prysznicem graniczy z korytarzem. Wannę napewno będziemy mieli niedużą - teraz mamy asymetryczną 140 i jest OK. Myslę że w domu będzie podobny wymiar, może minimalnie większa. Spróbuję później zrobic wizualizację z twoimi wskazówkami - chociaz ten program ma baaardzo ograniczone mozliwości, może poszukam cos innego. Tak w ogóle to bardzo chciałam podziękować za wszystkie rady, krytyki i sugestie i bardzo proszę o więcej Zaczynam bardzo żałować że już na etapie projektu nie próbowałam zasięgnąc rady tutaj, teraz byłoby łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 20.03.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Lukarna wg mnie najlepiej prezentuje sie Twoja ostatnia wersja.Mam jednak kilka uwag:perzede wszystkim na pewno zrobilabym prysznic obmurowany z 3 stron czyli tylko z drzwiami szklanymi od srodka lazienki. Nie wiem czy koniecznie musisz miec taki ksztal wanny ktory pokazalas na wizualizacji.Moze poogladaj sobie wanne Furora z Kola Bardzo ladnie prezentuje sie jako wanna wolnostojaca.( tutaj u jednej z forumowiczki http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1793299#1793299 Ja dalabym taka w miejsce tej podluznej (lub centralnie pod okno a;le trzeba byloby przeniesc umywalke)a wc i ubikacje odsunela maksymalnie do konca lazienki lub poswiecila szafki i dala te urzadzenia tam gdzie obecnie masz je zwizualizowane. Zastanawia mnie jeszcze ta wcisnieta umywalka.Mam taka sama sciane na prawo od wejscia ( z kominem ) i mam tam zaplanowana umywalke.Jeszcze dzis napisalam sms do mojego hydraulika czy na scianie kominowej moge zawiesic umywalke i dostalam twierdzaca odpowiedz .U mnie ten komin jest tez olbrzymiasty i wolnej scianki na koncu zostaje moze 90 cm (w dodatku w skosie) wiec musialabym calkiem inacvzej przeprojektowywac lazienke. Czy uwage o niemoznosci podprowadzenia tam inst hydraulicznych masz od hydraulika?Nie jestem w stanie powiedziec jak prowadzone sa rury na takim kominie ale moze wkucie jest mniej glebokie lub wogole puszcza sie to po scianie. Sorki ze w twoim watku rozwijam tez swoje dylematy ale moze ktos sie wypowie na ten temat a w sumie Ciebie tez dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts