Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt STANISŁAW pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Nadal nie mogę znaleźć domu który byłby spełnieniem moich marzeń.

Niedawno jednakże zobaczyłam Stanisława:

http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010700&pid=355&form=advanced&seek=stanisław;0;0;;;0;0;0;;;;;;;0;0;1&ExtraNavText=Stanis%B3aw

Mam nadzieję że dobrze podłączyłam link.

Dom jest duży, ale ma prostą bryłe, wygląda na mały dach, w środku bardzo funkcjonalny.

Nie jestem pewna jednej rzeczy - wysoki salon, pustka nad salonem. Jak to wygląda wewnątrz - za pustką jest sypialnia, pustka nie ma widoku na antresolę - to co, jest z salonu widok na mur zasłaniający sypialnię?

Generalnie - domek urzeka prostotą - połączenie tradycji prostych wiejskich niemieckich przedwojennych domów i nowoczesnej willi. Czy ten nowoczesny charakter nie będzie stanowić problemu przy pozwoleniu na budowę? bo taki nowoczesny, a ja się chcę budować na wsi.

Czy ktoś to buduje? Jakie mogą być koszty? czy dom ze względu na prostą bryłę może być tańszy niż np. mniejszy dom z wielospadowym dachem? etc.

Co o tym myślicie?

Zauważyłam że masz ten sam problem co ja. Chciałabym piękny dom i niedrogi ale zawsze coś mi nie pasuje. Archipelag Stanisława wycenił na 292tyś (robiony pod klucz przez firmę) bez instalacji. Nie jest to tanio. Tyle samo kosztuje Elwira. Jakby ktoś wybudował to można by było porównać ceny.

Ja wybierałam Elwira- 290 tyś(183m) , Korona- 350 tyś(200m), Mahonia- 268 tyś(200m), Konwalia- 220tyś(170m). Stanisław wygląda na dość tani w budowie tylko nie wiem jakie oni koszty przyjeli (może te wykończenia są takie drogie)Mam go na CD z kosztorysem a tam ma inną elewacje.

A kosztorys pochodził z biura projektowego? Bo jeśli tak, to oni chyba mocno zawyżają koszty. Ale może się mylę

Czy w Archipelagu dają takie CD? Czy może masz CD dołączane do katalogu z projektami?

Ja też zrobiłabym inną elewację - dach na pewno w innym kolorze, te brązowe wstawki od frontu mogłyby mieć tzw boniowany tynk. Na rysunkach w projekcie Stanisław wygląda odjazdowo, bardzo nowocześnie, ale ja zrobiłabym go bardziej tradycyjnie.

Próbuję szukać informacji o tym domu, jak coś znajdę to się odezwę.

Nasz Dom musi mieć:

5 pokoi,

kuchnia nie całkiem otwarta na resztę domu,

dobrze usytuwany (centralnie) kominek

miejsce gdzie dałoby się zrobić coś na kształt ogrodu zimowego (w Stanisławie jest taka możliwość, tam gdzie jest ten bajerancki wykusz)

gabinet dla mnie do pracy (na dole - w przyszłości dałoby się tam zrobić pokój dla teściów gdyby chcieli - musieli z nami mieszkać)

trzy sypialnie

mój mąż bardzo marzy o wysokim salonie (choinka, kino domowe etc.)

spiżarnia, garderoba etc.

duży taras

To wszystko jest w tym domu. Ale trochę mnie przeraziłaś z tymi kosztami.

A ty wybrałaś już domek? I w której części Wrocka się budujesz?

pozdrawiam

nareszcie ktoś buduje Stanisława, ja też jestem zainteresowana tym projektem, zobaczyłam go w piśmie Archipelagu jako nagrodę Rzeczypospolitej, ludzie, którzy wygrali ten projekt już mieszkają, w rejonie Bielso- Białej chyba. Mam nadzieję, że Archipelag zaprezentuje wnętrza i będzie można obejrzeć rozwiązania w środku.Zastanawiam się jak rozwiązana jest sprawa pustki i ściany przy kominku oddzielająca sypialnię. Myślę też nad Elwirą - tylko nie wiem na ile można zejść z kosztami, który projekt jest tańszy. W zapasie mam LMP 01 Lipińskich, ale z przeróbkami, nie podoba mi się przejście przez łazienki do garażu, myśle jak to rozwiązać. I u góry zlikwidowałabym taras. Napiszcie co sądzicie. Może razem coś wymyślimy.

Ja też myślałam o 01 lipińskich, też ten taras mi się nie podoba - możnaby zrobić dach nad garażem ale byłby płaski, albo z lekkim spadkiem, tylko wtedy trochę zachwiałyby się proporcje. Balkon mógłby być, bo np. wietrzenie pościeli.

Ale taki taras to koszt i kłopot - trzeba sprzątać, wyłożyć porządnymi płytkami, dobrze zaizolować etc.

co do garażu - nie bardzo podoba mi się idea przejścia z garażu do domu - to jest wygodne np. przy noszeniu zakupów z samochodu, ale jak się odpala samochód, to przecież są spaliny. Przy likwidacji tego przejścia zyskujesz miejsce we tej łazience.

Dom Stanisław jest piękny - jest bardzo prosty i bezpretensjonalny. Jedyne co mi się nie podoba to brak zadaszenia nad tarasem. Poza tym ja trochę bym domek podniosła, parę stopni, schodków wyzej, nie wiem jak by to wyglądało, ale to raczej konieczność. Będę mieć jakieś realne kosztorysy, może jakieś bliższe informacje, to napiszę.

Kosztorys projektów Archipelagu dołączony był do ostatniego ich katalogu. Możliwe, że ceny w Archipelagu są mocno zawyżone, ale zależy jak budujesz czy zlecasz wszystko firmie czy systemem gospodarczym. Kosztorysy są wycenione przy budowie "pod klucz" Słyszałam też (na forum), że te projekty są trochę przewymiarowane.W Stanisławie masz 232 m dachu brass liczony jest za 40zł za m wyszło około 9tyś. Możesz dowiedzieć się ile kosztuje mkw Brassa, ale ceny tak stoją. Oni sam dach wycenili na dość wysoko. Jak chcesz to mogę policzyć. Ja tym kosztorysem w ogóle bym się nie przejmowała, ponieważ dom ma prostą konstrukcję, prosty dach to co tam może być takie drogie. Nie ma załamań dachu, lukarn i udziwnień. Mi nie pasuje tylko ze względu na garaż jednostanowiskowy.

Ja już prawie kupiłam Elwirę jest piękna, ale ja mam działkę 30m szeroką i nie mogłabym dobudować jeszcze jednego miejsca garażowego, ponieważ ona ma 17,5 m szerokości i na takiej działce to by się nie udało.

Teraz na topie jest Konwalia Horyzontu. Tania w budowie, prosta, pomieszczeń tyle co trzeba. Ja tylko :roll: bym ją trochę przedłużyła jeśli chodzi o salon i jadalnie o 2m, a zostawiłabym kuchnie jak, jest przez co mam zadaszony taras. No i obracam ją o 90 stopni (wykusz z boku domu, a wjazd do garażu od drugiej strony). Może jeszcze zmienię koncepcję.

Ja mam działkę od strony wyjazdu na Warszawę.

• 2 months później...

fotki Stanisława będą na stronach Archipelagu, pozsukajcie,

My zrezygnowaliśmy - dom w sumie będzie drogi, bo wielki.

Na dole jest spory metraż a tylko dwa pokoje.

Wysoki salon to też drogi luksus.

A przy tym wszystkim tylko jeden garaż.

Wybraliśmy parterówkę - pomimo drogiego dachu będzie w sumie tańsza, bo mniejsza, no i bardziej funkcjonalna - D08 muratora, polecam.

Ja w kwestii wycen domów w biurach projektowych. Nasz też został wyceniony na niemal 300 tys., ale wydaje mi się, że trzeba do tego podchodzić z dystansem. Wiele zależy chociażby od miejsca budowy. W mniejszych miastach czy poza miastami ceny wykonawców mogą się bardzo znacznie różnić, podobnie jak ceny wykończenia, które zależne są m.in. od standardu. Hm, a może ja się tylko naiwnie pocieszam...? :wink: W każdym razie ambitny plan mamy taki, żeby zejść z kosztów o jakieś 30-40 tys. A czy się uda to pojęcia nie mam :) .

• 1 year później...
  • 1 year później...

witam.

Kupiliśmy projekt "stanisław". Dom nas urzekł. Niestety zaczynamy znowu od zera, bo popprzeni projekt ( "kuba") okazał się nie na nasza działkę ( szkoda, że nasz architekt nam tego nie powiedział przed zakupem projektu- miał sprawdzić czy da sięwybudować). Stanisława na otarcie łez Archipelag sprzedał nam z upustem :D . Może ktoś już wybudował " Stanisława" i może się podzielić dobrymi radami ??. Widzieliśmy adaptację projektu z komonkiem pośrodku ( na stronie Archipelagu). Niesamowicie cudne. My zamierzamy wylać strop nad salonem zamiast antresoli. Terz siedzi nad tym nasz nowy architekt. Zobaczymy...... Czekam na kogośkto chciałby pokazac co nieco :)

Pozdrawiam. Jestem z Rybnika.

• 2 months później...
witam.

Kupiliśmy projekt "stanisław". Dom nas urzekł. Niestety zaczynamy znowu od zera, bo popprzeni projekt ( "kuba") okazał się nie na nasza działkę ( szkoda, że nasz architekt nam tego nie powiedział przed zakupem projektu- miał sprawdzić czy da sięwybudować). Stanisława na otarcie łez Archipelag sprzedał nam z upustem :D . Może ktoś już wybudował " Stanisława" i może się podzielić dobrymi radami ??. Widzieliśmy adaptację projektu z komonkiem pośrodku ( na stronie Archipelagu). Niesamowicie cudne. My zamierzamy wylać strop nad salonem zamiast antresoli. Terz siedzi nad tym nasz nowy architekt. Zobaczymy...... Czekam na kogośkto chciałby pokazac co nieco :)

Pozdrawiam. Jestem z Rybnika.

Witam,

my też kupiliśmy stanisława i ... walczymy z nim i architektem. Zaawansowanie podobne jak u Was, więc nic nie mam do pokazania. Fajne zdjęcia z budowy stanisława pokazała pontypendy na forum.

Troche zmieniamy projekt (materiał ścian, izolacje dachu, elewacje drewnianą na klinkier itp.). Pozwolenie na budowę będziemy mieli ok połowy maja.

Przy okazji, jak macie kosztorys z Archipelagu, to byłbym bardzo wdzięczny ... .

Adam

• 1 year później...