Bogston 27.01.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Niestety ..szmbo!!Jak najtaniej zbudowac szambo (ok 10 m3) na małej działce?Mam nadzieje, że niedługo (oby za 5 -10 lat!) będe miał dostęp do miejskiej kanalizacji dlatego nie mam zamiaru inwestować dużych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 27.01.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Proponuję 2x po trzy kręgi betonowe np. fi 1,5m. Na łączeniu pierwszych kręgów wstawić kawałek rury przelewowej łączącej obie "studzienki". Jedną z nich można całkowicie zamknąć, a na drugą pokrywę z otwieranym wiekiem. Tylko nie zapomnij zabetonować dna w jednym i drugim pionie oraz uszczelnić łączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 27.01.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 kopareczką małą dziurkę 2x2x2 i wybetonować - całą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.01.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A może tak jak jest opisane w lutowym Muratorze - poprostu z bloczków betonowych wybetonować sześcian i po krzyku. Ja bynajmniej tak będę miał (a bynajmniej planuję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 27.01.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A ja upierał się będę przy kręgach - bez szalunku, bez wylewania stropu. I kręgi i przykrycia z otworem i bez są do kupienia od ręki, nawet (jeśli ktoś lubi) można samemu wykopać taką małą studzienkę - nowy fach zawsze się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 27.01.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A ja takim wąskim szpadlem na długim kiju wykopałem rowy pod ścianki, zalałem betonem, później jak związał wybrałem ziemię ze środka, zalałem dno i jak już związało zrobiłem szalunek z desek, położyłem drut zbrojeniowy, zrobiłem właz i zalałem wierzch. Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bob 27.01.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Niestety ..szmbo!! Jak najtaniej zbudowac szambo (ok 10 m3) na małej działce?Mam nadzieje, że niedługo (oby za 5 -10 lat!) będe miał dostęp do miejskiej kanalizacji dlatego nie mam zamiaru inwestować dużych pieniędzy. jesli masz podloze gliniaste, to radze tylko betonowe, sasiad probowal polipropylen i sie polamal....no i trzeba uwazac aby rura doprowadzajaca miala conajmniej 2% spadek i byla ponizej strefy przemarzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 27.01.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 A może tak jak jest opisane w lutowym Muratorze - poprostu z bloczków betonowych wybetonować sześcian i po krzyku. Ja bynajmniej tak będę miał (a bynajmniej planuję). O ciekawe rozwiązanie, tez stoję przed takim dylematem, jednak nie zdążyłem jeszcze kupić lutowego numeru. Ale co ze szczelnością, a koszty czy jednak gotowe nie wyjdzie taniej? Czy ktoś liczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.01.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Ale co ze szczelnością, a koszty czy jednak gotowe nie wyjdzie taniej?Czy ktoś liczył? Pierwotnie w moim projekcie wod-kan było szambo 9 m3, 2-komorowe, komory z kręgów fi 2 metry - nie dajcie się na takie coś nabrać projektantowi, to są koszmarne koszty ! O ile kręgi 80-ki i metrówki są względnie niedrogie, to 150-ki są wyraźnie droższe, a 2-metrówki to cena z kosmosu. Koszty ! Jak policzyłem moje szambo zrobione z takich kręgów kosztowałoby ok. 5.000 zł. W Zawierciu jest firma sprzedająca szamba gotowe - cena szamba porównywalnej wielkości wynosiła z osadzeniem cos ok. 3500. A skończyło się na szambie murowanym z bloczków fundamentowych, zaizolowanym, za 2100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 28.01.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 W Zawierciu jest firma sprzedająca szamba gotowe - cena szamba porównywalnej wielkości wynosiła z osadzeniem cos ok. 3500. A skończyło się na szambie murowanym z bloczków fundamentowych, zaizolowanym, za 2100. O to mi chodziło, czy ktoś jeszcze Może podać więcej lokalnych szczegółów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.01.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 O to mi chodziło, czy ktoś jeszcze Może podać więcej lokalnych szczegółów? Firma nazywa się PROBUD: http://www.probud.pl/gtypy.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 28.01.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Probud ma fajne ceny, ale za transport do Poznania zażyczyli sobie 1400zł. To juz niestety zepsuło fajność tej oferty. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 28.01.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Polecam przyjrzeć się producentom szamb metalowych. Ja za swoje płacę 1800 zł + 350 transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.01.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 W Zawierciu jest firma sprzedająca szamba gotowe - cena szamba porównywalnej wielkości wynosiła z osadzeniem cos ok. 3500. A skończyło się na szambie murowanym z bloczków fundamentowych, zaizolowanym, za 2100. Firma Probud (sam kupowałem tam zbiornik do swojej oczyszczalni) ma swoją siedzibę w Porębie. Co prawda Poręba przez około 10 lat (bodaj, że do roku 1984?) był częścią miasta Zawiercie, niemniej obecnie stanowi osobną jednostkę administracyjną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 28.01.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Probud ma fajne ceny, ale za transport do Poznania zażyczyli sobie 1400zł. To juz niestety zepsuło fajność tej oferty.A. Zawsze są jeszcze: http://www.salexpol.pilickanet.pl/oferta.html http://www.wi-pol.com.pl/prod01.htm http://www.matbet-bis.com.pl/polski.htm http://www.sienkiewicz.com.pl/zbiorniki.htm http://www.studniarstwo.gos.pl/ i Panorama Firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 29.01.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Do Arkadl'egoteż szukam szamba i jestem z Poznania, jeżeli miałbyś jakieś namiary na szamba betonowe to byłbym wdzięczny za ich przekazanieDziękiJaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrustek8 07.05.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Ja wymurowałem z bloczków betonowych rzeczywiście bardzo dobrze się sprawuje dodatkowo dobrze zaizolowałem zbiornik bo w pobliżu mam studnie głębinowa na 28 metrów (koszt 4.000 zł lustro wody mam na 9 metrach) koszt takiego szamba wyniósł 2300zł! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 07.05.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Moja propozycja to plastikowe zbiorniki po 1000lhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=99978&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts