Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe...po całości

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze

Wiem, było tysiące razy, Worda braknie niedługo na ten temat...

Sprawa wygląda tak: zmierzam w całości domu zamontować ogrzewanie podłogowe+ drabinki w łazienkach.Dom wygląda tak:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648

Kocioł kondensat gazowy jako podstawowe ogrzewanie. I czy jest sens dodawać do tego kominek z płaszczem wodnym jako drugie źródło ogrzewania? Czy po prostu zwykły kominek w razie Niemca? Ostatnio dostałem wycenę na kominek dovre wraz z obudową( robota i materiał) na 10 koła...Wkład grzewczy Dovre 2180 CBS, obudowa z cegły silikatowej...

1.Jeżeli ma być kominek z płaszczem wodnym to jaki schemat tej instalcji?

2.Jak załatwić CWU w przypadku zwykłego kominka?

3.Jaki bufor byłby potrzebny przy kominku z PW?. Liczba osób w domku: 5.

4. Czy łączenie podłogówki w całym domu z kominkiem z PW ma sens? Czy dodatkowy osprzęt do tego typu instalacji nie podraża znacznie całego systemu ogrzewania?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

I czy jest sens dodawać do tego kominek z płaszczem wodnym jako drugie źródło ogrzewania?

IMHO nie.

Czy po prostu zwykły kominek w razie Niemca?

Raczej tak.

2.Jak załatwić CWU w przypadku zwykłego kominka?

Elektrycznie? Kolektorami?

Jeśli koniecznie ma być kominkiem, to są nadstawki na przewód kominowy.

To jest trochę tak że kominek jest fajny i absorbujący. Mój kolega założył płaszcz i podłączył wszystko pod centralne. Efekt jest taki że w połowie pierwszej zimy skarżył się że mu się nie chce już dorzucać co kilka godzin, a w tym sezonie załatwia na biegu przyłącze gazowe.

Kominek jest fajny jak nie musisz w nim palić. Koszt kominka z płaszczem oceniam na około 12 tysięcy = 6000 kominek + 6000 instalacja płaszcza. Kiedy to się zwróci? :) a za 10 lat (tuż po gwarancji) trzeba będzie wymienić płaszcz. W prostych kominkach nic się nie dotykasz dożywotnio.

Ja w swoim domu postawiłem ozdobną kozę kupioną na allegro za 1500 razem z transportem. W tym jest cena rur i całego oprzyrządowania. Polecam, choć zaczynam przyszłościowo myśleć o zwykłym kominku. Pewnie nieprędko cokolwiek z tym zrobię bo sporo przede mną innych, pilniejszych wydatków.

Jak dla mnie kominek ale bez płaszcza.

Jak dla mnie to przy podłogówce darowałbym sobie kominek z płaszczem. Może wygenerować za dużo ciepła, którego podłogówka już nie będzie chciała odebrać. No chyba, że duży bufor...

Może coś prostszego i rozprowadzenie DGP?? Kominek z tego co widzę, będzie centralnie, więc nawet grawitacyjnie niskim kosztem da się rozprowadzić po górze.

I poczytaj opinie o wybranym modelu kominka. Coś mi się kołacze, że też na 2180 się szykowałem ale nie miał zbyt dobrych recenzji.