Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE MIELI?CIE LAT ROZPOCZYNAJ?C BUDOW??

Paty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiek moim zdaniem nie ma znaczenia.

Różnica jest tylko w sposobie finansowania inwestycji.

Im starszy inwestor tym przeażnie wielkość kredytu w kosztach inwestycji jest mniejsza.

Oczywiście, wyjątkiem są przypadki finansowania budowy młodym małżeństwom przez teściów.

Według jednej z ankiet przeprowadzonych na tym forum 1/3 forumowiczów jest przed trzydziestką, 50% między trzydziestką a czterdziestką, a pozostała 1/6 po czterdziestce.

Decyzję o budowie podjęliśmy z żoną przed ukończeniem 26 roku życia, a rok później wbiliśmy łopatę w ziemie. Na decyzję tą duży wpływ miała zapowiadana likwidacja ulg, podniesienia VATu i spodziewany wzrost cen gruntów po wstąpieniu do unii.

Oczywiście, że łatwiej się zdecydować na budowę domu gdy posiada się duże środki na realizację swoich marzeń (a wiadomo, że zależy to od stażu pracy). Ale sadzę, że niezależnie od wieku jeżeli są jakiekolwiek szanse warto podjąć wyzwanie.

Moja przygoda z budową zaczęła się parę lat temu kiedy budowali się rodzice. Teraz przyszła pora na mnie :D . Budujemy sie z mężem mając 26 lat i 31 lat (mąż). Najmniejszy budowniczy to mój synek 8) ma 2 latka i całkiem nieźle idzie mu budowanie (czytaj demolowanie) i wywijanie różnymi, przyprawiającymi mnie o zawrót głowy, przyrządami murarskimi.

My zaczynamy budowę i zakończymy( mam nadzieję :wink: ) mając w okolicach trzydziestki.Ja przed mąż po ( w równych odstępach).

Kasia

Kasiu, czy ta zasada jest trwała? tzn.: jeśli Twój mąż z wiekiem będzie "oddalał się" od 30-ki, Ty też będziesz oddalać się, tylko w drugą stronę?

My zaczynaliśmy w wieku 2x29, choć decyzję o budowie podjęliśmy jak kupiliśmy działkę z domkiem i tam przeprowadzilismy się (2x26) - to był początek inwestycji.