Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE MIELI?CIE LAT ROZPOCZYNAJ?C BUDOW??

Paty

Recommended Posts

• Odpowiedzi 236
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej!!!

czytam sobie i czytam Wasze wypowiedzi i nadziwić się nie mogę!!!

kurczę, kurczę, kurczę!!! tacy młodzi i się budują! 22-29 lat i własny dom?? przepraszam a skąd macie forsę???!!

2 lata temu skończyłam studia-architekturę. pracuję w zawodzie - mam to szczęście. zarabiam na rękę 670 zł, mój przyszły mąż, z którym mieszkam zarabia ok. 800zł. w sumie miesięcznie dociągamy do 2tys. (prace zlecone, dodatkowe). fakt-to mała miejscowość, ale czynsz 300zł, inne opłaty, telefony, samochód, wyżywienie, odłożymy owszem, ale na co?? nie narzekam, przynajmniej mamy swoje mieszkanie- od rodziców. DOM to nasze największe marzenie, na razie się nie załamuję, bo wiem,że to miasto nie jest MOIM-NASZYM MIEJSCEM - chcemy wyprowadzić się do większego miasta. ale włos mi się na głowie jeży......

skąd Wy macie kasę - mnie czasami brakuje na wystrój mieszkania i cierpię ogromnie.

U nas 37 + 34 (żona) + 4 (synek).

hej!!!

czytam sobie i czytam Wasze wypowiedzi i nadziwić się nie mogę!!!

kurczę, kurczę, kurczę!!! tacy młodzi i się budują! 22-29 lat i własny dom?? przepraszam a skąd macie forsę???!!

2 lata temu skończyłam studia-architekturę. pracuję w zawodzie - mam to szczęście. zarabiam na rękę 670 zł, mój przyszły mąż, z którym mieszkam zarabia ok. 800zł. w sumie miesięcznie dociągamy do 2tys. (prace zlecone, dodatkowe). fakt-to mała miejscowość, ale czynsz 300zł, inne opłaty, telefony, samochód, wyżywienie, odłożymy owszem, ale na co?? nie narzekam, przynajmniej mamy swoje mieszkanie- od rodziców. DOM to nasze największe marzenie, na razie się nie załamuję, bo wiem,że to miasto nie jest MOIM-NASZYM MIEJSCEM - chcemy wyprowadzić się do większego miasta. ale włos mi się na głowie jeży......

skąd Wy macie kasę - mnie czasami brakuje na wystrój mieszkania i cierpię ogromnie.

No kasę trzeba sobie zabezpieczyć, nam sięna razie udaje, ale zarabiamy razem sporo więcej, Choć proporcje są straszne. Żona coś 12,5% tego co ja, ale pracuje na pół etatu. No i kredyt olbrzymi na 20 lat. Ale zabezpieczeniem jest posiadane obecnie mieszkanie. Jeśli coś nie wyjdzie to sprzedamy mieszkanie i spłacimy kredyt. Tylko, że do tego czasu musimy zakończyć budowę. Może się uda. Niestety ryzykujemy.

Mała firma rodzinna + żonka pracuje również.

Cała kasa z oszczędnośći poszła na maszyny, a na domek kredyt.

A gdzie ja dostanę kredyt inwestycyjny na 2,81-5%.

Ryzykować trzeba zawsze, najwyżej sprzedamy mieszkanie, w którym teraz mieszkamy.

Uszy do góry - chcieć to móc (patrz Kodi-Gdynia) :o :lol:

I jeszcze jedno: różnica w kosztach utrzymania Warszawa a małe miasto może być ogromna. W Olsztynie moi znajomi przy tym samym standardzie co my wydają 1/3 tego co u nas. A przecież Olsztyn miasto że ho,ho.

A ja wraz z małżonką na domek zarabiałem poza granicami naszego pięknego kraju. Oboje skończyliśmy studia, ale nawet nie zaczęliśmy szukać w Polsce pracy, od razu wiedzieliśmy, że zarabiając w Polsce nasz dom stanie za jakieś 30 lat, a tak dwa latka średnio-ciężkiej pracy i można postawić całkiem niezłą chałupkę i co najważniejsze bez żadnych kredytów.

Ps. Ja mam 29, małżonka 27 lat, budowę rozpoczynamy na wiosnę.

• 2 weeks później...

Ja miałem 25 lat jak kupiłem działkę.

W wieku 26 lat rozpocząłem budowę.

Teraz mam 29 i stan surowy.

Najpóźniej mając 35 planuję sie wprowadzić. (a najwcześniej za 3 lata)

Ale to wszystko dlatego że na razie muszę na to wszystko zarabiać sam...

(no i bez większego kredytu!)

Ale może już niedługo...

A może wygram w Totka (trzeba tylko zagrać...!) :p

Mój mąż kupił działkę jak miał 23 lat, a budować zaczeliśmy po ślubie dziś mamy: ja 27, a on 28,5 i mamy nadzieję, że w tym roku odamy parter (górę pewnie bedziemy kończyć już na spokojnie).

Nie zgadzam się, że w Polsce nie można zarobić na własny dom, w większości zależy jak się gospodaruje pieniędzmi. Fakt że nie jest nam lekko, bo możemy liczyć tylko na siebie. Dlatego od dwóch lat nie byliśmy nigdziena wakacjach - nie licząc wypadów na soboty i niedziele - i mieszkamy z rodzicami męża, a jeździmy fiatem 125p na gaz, bo taniej. Najważniejsze jednak, że budujemy za swoje i nie będziemy przez 30 lat mieszkać z hipoteką nad głową , a fajny samochód sobie kiedyś kupimy, a nawet dwa bo mamy taki duży garaż i pojedziemy na Kanray :lol: .

Pozdrownienia dla wszystkich inwestorów i przypominam grunt to pozytywne nastawienie :wink: i niestety oszczędność.

NO CZY NIE ZA DUŻO CHCESZ WIEDZIEĆ :p ŻARTUJĘ

MAMY Z MĘŻEM 35 I STAN SUROWY ZAMKNIĘTY DO 36 LAT CHCEMY WPROWADZIĆ SIĘ W PODŁOGI Z PANELAMI IKAFLAMI W ŁAZIENCE ORAZ KUCHNIĘ DO38 - URZĄDZIĆ CAŁKOWICIE WG. GUSTU SRODEK DOMU A JUŻ NA PEWNO DO40 CAŁKOWICIE PRZED DOMEM- PODJAZDY, ŚCIEŻKI TARAS OGRÓD A ...POOOOTEM.....CAŁY ŚWIAT NASZ INASZEJ LATOROŚLI OBY SIĘ NIE PODDAĆ

Mamy 33 i 31 lat córcia 5 .Działke kupiliśmy w 2002r. Rodzice i teściowie nie dołożyli nam ani złotówki (musze tu dodać,że nigdy nie byliśmy u nich na,,garnuszku").Rok 2003 upłynął nam na staraniu się o pozwolenie na budowe.Długo ale skutecznie więc jak tylko stopnieją śniegi ruszamy z budową (znów tylko za swoje pieniądze i bez kredytu) A skąd na to mamy? Z ciężkiej pracy naszych rąk i głów. Pozdrowienia

• 2 weeks później...