Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek letniskowy lepiej w slońcu czy cieniu

Recommended Posts

Jestem przed budowa domku letniskowego konstrukcji szkieletowej.

Działkę mam dużą i mogę wybierać czy lepiej żeby stał w pełnym słońcu , ale latem może być w nim gorąco.

Czy wybrać miejsce pod lasem zawsze w cieniu nad potokiem górskim. Tam jest zawsze cień i przyjemny chłód , ale obawiam się czy w domku nie będzie wilgoci.

Jaka lokalizacja dla domku tylko letniskowego jest bardziej korzystna ?

Jeśli to możliwe- wybuduj na granicy światło- cienia, jeśli nie - w cieniu, a dlaczego...dom szkieletowy ciągle będzie "pracował" więc różnicę w temperaturze pomiędzy dniem(upalnym)a chłodniejszą nocą mogą być znaczne- będzie słychać jego pracę a to może nie sprzyjać spokojnemu snu w wolnych chwilach.

Dodatkowo działka ma służyć wypoczynkowi, a nagrzany dom i wypoczynek w słońcu nie jest przyjemny gdy chce się uciec od upału.

Zawsze można wyjść na słonko - jak piszesz działka jest duża.

Wilgoci spowodowanej cieniem czy rzeczką się nie przejmuj gdyż wilgoć występująca w powietrzu, a zagrażająca budowlą pojawia się sporadycznie w otwartej przestrzeni(sprzyjające warunki) obawiał bym się raczej wody-jeśli jest możliwość okresowych podtopień np: spływająca woda i wezbranie owej rzeczki-ale to realizuje się przez wyższe posadowienie domku np na kamiennych stopach :wink:

Jeśli masz taką możliwość, postaw domek w cieniu, z tarasem wychodzącym na południe, na nasłonecznioną część działki, ja mam domek w cieniu drzew i taras wychodzący na północ, jest zimno.

Jeszcze lepiej spróbować domek postawić w miejscu, w którym cień będzie na niego padał tylko przez część dnia, np wczesnym popołudniem.

postawienie w słońcu może mieć zalety - jak będzie upał to i tak w chałupie siedzieć nie będziesz tylko w tym cieniu nad strumykiem, a jak będzie pochmurno to i tak obojętne, poza tym w słońcu dłużej będziesz mógł na tarasie posiedzieć, nie wiem jaka okolica ale komary mogą skutecznie uprzykrzyć wypoczynek, na tarasie w zachodzącym słońcu można jeszcze posiedzieć kiedy w cieniu/od połnocy już się rzeź zaczyna...

trochę to zależy jak będziesz z domku korzystał, ja latem wyjeżdzam do takiego nad morzem, jak jest pogoda to nikt w domku nie siedzi, to taki letniskowy i tam się nagrzewa latem, ale nie przeszkadza to dopóki nie zaczniesz czegoś gotować :-)