jazwina 16.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jestem przed budowa domku letniskowego konstrukcji szkieletowej. Działkę mam dużą i mogę wybierać czy lepiej żeby stał w pełnym słońcu , ale latem może być w nim gorąco. Czy wybrać miejsce pod lasem zawsze w cieniu nad potokiem górskim. Tam jest zawsze cień i przyjemny chłód , ale obawiam się czy w domku nie będzie wilgoci.Jaka lokalizacja dla domku tylko letniskowego jest bardziej korzystna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 16.03.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Wybuduj dwa, jeden w słońcu a drugi w cieniu, po roku jeden rozbierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.03.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Zdecydowanie w cieniu a w słońcu postaw leżak . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.03.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Zdecydowanie w cieniu a w słońcu postaw leżak . Pozdrawiam. Ja bym leżak też w cieniu... Piwo się na słońcu grzeje za szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.03.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Tak trzeba postawić leżak aby nogi były w słońcu a reszta w cieniu . Oczywiście piwko też . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jeśli to możliwe- wybuduj na granicy światło- cienia, jeśli nie - w cieniu, a dlaczego...dom szkieletowy ciągle będzie "pracował" więc różnicę w temperaturze pomiędzy dniem(upalnym)a chłodniejszą nocą mogą być znaczne- będzie słychać jego pracę a to może nie sprzyjać spokojnemu snu w wolnych chwilach. Dodatkowo działka ma służyć wypoczynkowi, a nagrzany dom i wypoczynek w słońcu nie jest przyjemny gdy chce się uciec od upału. Zawsze można wyjść na słonko - jak piszesz działka jest duża. Wilgoci spowodowanej cieniem czy rzeczką się nie przejmuj gdyż wilgoć występująca w powietrzu, a zagrażająca budowlą pojawia się sporadycznie w otwartej przestrzeni(sprzyjające warunki) obawiał bym się raczej wody-jeśli jest możliwość okresowych podtopień np: spływająca woda i wezbranie owej rzeczki-ale to realizuje się przez wyższe posadowienie domku np na kamiennych stopach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 16.03.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Przed południem w Słońcu, po południu w cieniu. I nie chodzi o to, aby był na kółkach Chociaż... był taki... Drzymała mu było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 zdecydowanie w miejscu nasłonecznionym tylko pod duzym parasolem przeciwsłonecznym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 17.03.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Domek zbuduj w cieniu, tylko niech taras będzie w miejscu nasłonecznionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 17.03.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Dom postaw w słońcu, położenie domu zaplanuj tak żebyś miał możliwość wypoczynku od północnej oraz południowej strony i obowiązkowo zrób długie okapy dachu, żeby słońce nie świeciło do wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 17.03.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Przed południem w Słońcu, po południu w cieniu. I nie chodzi o to, aby był na kółkach Chociaż... był taki... Drzymała mu było Ale zaspał... i go w piec chlebowy na trzy Zdrowaśki włożyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 17.03.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Jeśli masz taką możliwość, postaw domek w cieniu, z tarasem wychodzącym na południe, na nasłonecznioną część działki, ja mam domek w cieniu drzew i taras wychodzący na północ, jest zimno.Jeszcze lepiej spróbować domek postawić w miejscu, w którym cień będzie na niego padał tylko przez część dnia, np wczesnym popołudniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 17.03.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 postawienie w słońcu może mieć zalety - jak będzie upał to i tak w chałupie siedzieć nie będziesz tylko w tym cieniu nad strumykiem, a jak będzie pochmurno to i tak obojętne, poza tym w słońcu dłużej będziesz mógł na tarasie posiedzieć, nie wiem jaka okolica ale komary mogą skutecznie uprzykrzyć wypoczynek, na tarasie w zachodzącym słońcu można jeszcze posiedzieć kiedy w cieniu/od połnocy już się rzeź zaczyna... trochę to zależy jak będziesz z domku korzystał, ja latem wyjeżdzam do takiego nad morzem, jak jest pogoda to nikt w domku nie siedzi, to taki letniskowy i tam się nagrzewa latem, ale nie przeszkadza to dopóki nie zaczniesz czegoś gotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazwina 22.03.2010 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Dziękuje wszystkim za rady.Domek postawie w półcieniu zasłonięty od południa, a odsłonięty od wschodu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts