kopa 17.03.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam wszystkich forumowiczów Czeka nas zrobienie wylewek, ekipa proponuje nam robotę z materiałem, zastanawiam się czy nie opłaca się bardziej samemu kupić materiały...? Tylko nie wiem w jakiej proporcji i co i ile? Proszę o radę wszystkich, którzy mają już wylewki za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 ... ekipa proponuje nam robotę z materiałem, zastanawiam się czy nie opłaca się bardziej samemu kupić materiały...? a skąd mamy wiedziec ile zapłacisz firmie za tzw. koszty zakupu ? odpowiedx jest prosta jesli z róznicy cen wynika, ze zyskasz kupując samemu - kupuj sam jesli odwrotnie - zleć firmie zakup i transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopa 17.03.2010 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Campto 17.03.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ja miałem wycenę wraz z materiałem i za samą robociznę + ilość materiału jaką musiałem zakupić. Wszystko wyliczyła firma robiąca wylewkę. Bardziej mi się opłaciło zakupić materiał samemu. A skład wylewki wyliczają ludzie ją robiący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 17.03.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów za tyle to zostaw im z materiałem. mnie oferowano 35/m2, kupowałem sam i wyszło 30/m2. jeśli tanio załatwisz piach czy cement to można samemu kupować, jeśli dostaniesz je po cenach rynkowych (piach - 50/t z dowozem, cem - 430/t) - nie warto. firma ponadto zabierze plastyfikator, włókna (jeśli dajesz), cement jeśli zostanie. no i nie będzie nerwowej atmosfery jeśli w trakcie zabraknie czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 17.03.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 jak ma dostarczyć ekipa, zaoszczędzisz trochę czasu, a jeśli coś będzie spaprane to to nie będzie zrzucania winy na kiepski materiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 17.03.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów Czy taka cena to jest za samą wylewkę czy może również za wszelakie izolacje: papa, styropiany, dylatacje, folie, ... Pytam bo jestem właśnie na tym etapie z tym, że papę na parterze mam już położoną a styropiany, folie i dylatacje będzie robił hydraulik wraz z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 17.03.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów Czy taka cena to jest za samą wylewkę czy może również za wszelakie izolacje: papa, styropiany, dylatacje, folie, ... I jescze napisz jaka grubość tej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenewos 17.03.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Cześć!Jestem również na etapie posadzki.Proszę podajcie co policzyliście w cenie za m2Ja do kalkulacji biorę:- piasek płukany- cement I 42,5 -folia izolacyjna na styropian- dylatacja piankowa od ścian- plastyfikator do podłogówki- siatka zbrojeniowa- mikrozbrojenie -włókna polipropylenowe- robocizna dla takich składników 150 m2 powierzchni za 27zł/m2Jeżeli podajecie cenę to proszę podać dokładnie za copozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów a ile dla porównania chcą za samą robociznę? za tyle to zostaw im z materiałem. mnie oferowano 35/m2, kupowałem sam i wyszło 30/m2. jeśli tanio załatwisz piach czy cement to można samemu kupować, jeśli dostaniesz je po cenach rynkowych (piach - 50/t z dowozem, cem - 430/t) - nie warto. firma ponadto zabierze plastyfikator, włókna (jeśli dajesz), cement jeśli zostanie. no i nie będzie nerwowej atmosfery jeśli w trakcie zabraknie czegoś. widać cena rynkowa to pojęcie względne, w mojej okolicy 16t piachu do posadzek kosztuje z dowozem 200-250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 17.03.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów a ile dla porównania chcą za samą robociznę? za tyle to zostaw im z materiałem. mnie oferowano 35/m2, kupowałem sam i wyszło 30/m2. jeśli tanio załatwisz piach czy cement to można samemu kupować, jeśli dostaniesz je po cenach rynkowych (piach - 50/t z dowozem, cem - 430/t) - nie warto. firma ponadto zabierze plastyfikator, włókna (jeśli dajesz), cement jeśli zostanie. no i nie będzie nerwowej atmosfery jeśli w trakcie zabraknie czegoś. widać cena rynkowa to pojęcie względne, w mojej okolicy 16t piachu do posadzek kosztuje z dowozem 200-250zł no nie żartuj. 15zł/t piasku do posadzki!!! płukany 0-2??? no to masz w okolicy rewelacyjne ceny tylko pozazdrościć 50/t tyle chcą najczęściej w mojej okolicy - mnie się udało kupić za 40. 15 zł płaciłem za piach do murowania, zwykły, żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 17.03.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Cześć! Jestem również na etapie posadzki. Proszę podajcie co policzyliście w cenie za m2 Ja do kalkulacji biorę: - piasek płukany - cement I 42,5 -folia izolacyjna na styropian - dylatacja piankowa od ścian - plastyfikator do podłogówki - siatka zbrojeniowa - mikrozbrojenie -włókna polipropylenowe - robocizna dla takich składników 150 m2 powierzchni za 27zł/m2 Jeżeli podajecie cenę to proszę podać dokładnie za co pozdro to co podawałem 35/m2 netto przy grubości 7cm. każdy następny cm 5zł. z układaniem styropianu, pianki, folii. styro, pianka, folia kupuje inwestor. cement II-ka (po co jedynka??) mnie wyszło dokładnie 32/m2 przy zakupach własnych (tylko plastyfikator i włókna wykonawcy). piasek "netto", wykonawca - faktura, cement - faktura. Miałem 8-9cm grubości parter i 6-7cm poddasze. robocizna - czyste wylanie, bez rozkładania czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 dokładnie, w lipcu robiłem posadzki w piwnicy to man 16 ton płukanego piasku kosztowało mnie 200zł, inna sprawa, że okolica to zagłębie piaskowo-żwirowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 17.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 no nie żartuj. 15zł/t piasku do posadzki!!! płukany 0-2??? no to masz w okolicy rewelacyjne ceny tylko pozazdrościć Piach frakcji 0-2 nadaje się do tynkowania a nie do wylewek. Jakość wylewki wykonanej z piachu 0-2 jest taka że się później pyli i da skrobać łyżeczką do herbaty. W zupełności wystarczy cement klasy II 32,5, stosowanie cementu o wyższych wartościach (n.p. 42,5 ; 52,5) nie ma najmniejszego sensu, ponieważ wartości te oddają przyrost wytrzymałościowy cementu (betonu) po 28 dniach, z tym że im wyższy indeks cementu tym szybszy przyrost wytrzymalościowy w pierwszych 7-dniach. Co przy wylewkach (dużej ilości powierzchni i objętości) nie jest wskazane ze względu na występowanie, w szybko przyrastającej wytrzymałości betonu z użyciem cementu o indeksach wyższych od II 32,5, większego skurczu, a co za tym idzie większą możliwość spękań. Natomiast stosowanie cementu II 32,5 (z piachem o odpowiedniej frakcji 0-3 ; 0-4) daje podobne wytrzymałości posadzki, przy niższym skurczu i bardziej równomiernie przyrastającej wytrzymałości - mniejsze ryzyko spękań. To tak po krótce Sprawdzone teoretycznie i praktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 17.03.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 dokładnie, w lipcu robiłem posadzki w piwnicy to man 16 ton płukanego piasku kosztowało mnie 200zł, inna sprawa, że okolica to zagłębie piaskowo-żwirowe człowieku piasek był kradziony a kierowca dodatowo okradł szefa bo jechał na fuchę jego sprzętem i nie chwal się tym bo tu pracuje się legalnie pozdrawiam jz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 17.03.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 no nie żartuj. 15zł/t piasku do posadzki!!! płukany 0-2??? no to masz w okolicy rewelacyjne ceny tylko pozazdrościć Piach frakcji 0-2 nadaje się do tynkowania a nie do wylewek. Jakość wylewki wykonanej z piachu 0-2 jest taka że się później pyli i da skrobać łyżeczką do herbaty. a to ciekawe stwierdzenie, bo zanim wybrałem wykonawce przepytałem kilku i każdy jak jeden mąż oczekiwał że kupię właśnie 0-2 płukany... wykonana wylewka mi nie pyli, ani nie łuszczy się. może piach piachowi nie równy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 dokładnie, w lipcu robiłem posadzki w piwnicy to man 16 ton płukanego piasku kosztowało mnie 200zł, inna sprawa, że okolica to zagłębie piaskowo-żwirowe człowieku piasek był kradziony a kierowca dodatowo okradł szefa bo jechał na fuchę jego sprzętem i nie chwal się tym bo tu pracuje się legalnie pozdrawiam jz bo ty mi powiesz widzisz przestępstwo to zawiadom organy ścigania towar zamawiany u właściciela żwirowni (tak jak wcześniej żwir do betonu i pospółka na podsypkę) a przywiózł mi to jego syn, gdzie ta kradzież?? jakbyś wokół powiatowego miasta miał dookoła w co drugiej wsi mniejszą lub większą kopalnię surowców mineralnych to też miałbyś takie ceny, do tego transport na 3-4 km też wtedy dużo nie kosztuje pewnie jak Ci powiem, że robocizna kosztowała mnie 9zł brutto/m2 to też nie uwierzysz? trudno, Twój problem, widzisz budowanie na "biednym" Podlasiu ma czasem swoje zalety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 17.03.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 za robociznę z materiałem 28 zl, powierzchnia ok. 220 metrów Czy taka cena to jest za samą wylewkę czy może również za wszelakie izolacje: papa, styropiany, dylatacje, folie, ... I jescze napisz jaka grubość tej wylewki. Minimalna dla podłogówki czyli 6,5 cm. Jaka powinna być cena za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 17.03.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 a to ciekawe stwierdzenie, bo zanim wybrałem wykonawce przepytałem kilku i każdy jak jeden mąż oczekiwał że kupię właśnie 0-2 płukany... wykonana wylewka mi nie pyli, ani nie łuszczy się. może piach piachowi nie równy Być może, a raczej na pewno Natomiast chodziło mi o słynnego "wiślaka", który jest mułem bezwartosciowym, jeżeli chodzi o jakość wylewek. Aaaaa.... to że łatwo się go ściąga, łatowemu to inna sprawa Ja, współpracuję/współpracowałem z kilkoma labolatoriami betonów. Kilkunastokrotnie (na dużych budowach) miałem wybierany materiał do próbek wprost z maszyny + pytania o piach + pytania o pobranie próbek, piachu i cementu, wody!, dod. plastyfikatora i włókien polipropylenowych etc. Uwierz, że zmienisz proporcje o niewielką ilość, lub jakość, a wylewka będzie do niczego, sam byłem w szoku, że teoria na tyle pokrywa się z praktyką. m76 Jutro, dziś już nie widzę literek na monitorku ze zmęczenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts