Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odnowić stary kredens?

danserniebanalny

Recommended Posts

Kupiłem ok. 80-letni kredens. Opaliłem go ze starej farby i wyszlifowałem. Drewno ma ślady po kornikach/kołatkach, jakim środkiem spryskać drewno żeby się upewnić, że robactwo nie wróci? Jak dalej mam go zakonserwować? Ostatecznie chce go pomalować na biało, jaką farbą najlepiej to zrobić? Czy stosować jakiś podkład?

Z góry dziękuje za informacje :)

danserniebanalny mam kilka starych mebelków i tez szykuję się w tym roku do samodzielnej renowacji :D

W necie można znaleźć trochę informacji ale metody się trochę różnią, np.:

http://www.art-antyk.waw.pl/category/renowacja-antykow/

a tu szczątkowe informacje ale ta o stosowaniu specjalnego wosku na miejsca po kornikach

http://www.kuradomowa.com/grafika/renowacja_mebli_starych_przedmiotow.pdf

Warto na allegro kupić jakąś starszą książkę o renowacji, np.:

http://www.allegro.pl/item958611504_odnawianie_starych_mebli_jakub_rzymowski.html

• 5 weeks później...

Co to znaczy , że robactwo usuwa sie w temp 60-70 stopni?

Mam troche starych gratów " z duszą" : stół , ławę i dwa kufry drewniane. Nie sa zniszczone, ale slady po robakach mają i nie wiem kompletnie jak sie do nich zabrać. Boję się też , żeby robale nie zeżarły mi innych mebli.

Bardzo chcę je samam odnowić. Proszę, napiszcie jak to zrobić , najprosciej jak to możliwe. :)

Co to znaczy , że robactwo usuwa sie w temp 60-70 stopni?

Mam troche starych gratów " z duszą" : stół , ławę i dwa kufry drewniane. Nie sa zniszczone, ale slady po robakach mają i nie wiem kompletnie jak sie do nich zabrać. Boję się też , żeby robale nie zeżarły mi innych mebli.

Bardzo chcę je samam odnowić. Proszę, napiszcie jak to zrobić , najprosciej jak to możliwe. :)

Trzeba robaczkom zrobić komorę gazową. Piszę bez żartów, psikasz mebel jakimś środkiem na robale (niestety nie podam jakim bo dawno tego nie robiłem), zawijasz szczelnie w folię i oklejasz taśmą klejącą. Po tygodniu - dwóch wszystko w środku ducha wyzionie.

Co do sposobu odnawiania to jest ściśle ze stopniem zniszczenia, konstrukcją i użytymi powłokami wykończeniowymi związany. Nie ma tu jakichś patentów typu "zawsze tak samo" Trzeba ocenić i dobrać metody. Jedna zasada jaką mogę podać to to że starym meblom o jakiejś tam wartości historycznej (wystarczy że są sprzed II Wojny Światowej) powinno się przywracać wygląd pierwotny. Malowanie farbą kryjącą mebla fornirowanego to swego rodzaju profanacja.

Edytowane przez perm

Meble, które mam zamiar odnowić nie mają forniru. To dębowe kufry okute i stół na toczonych nogach, też z dębu. Są z lat 20-tych, może 30-tych ubiegłego wieku. Mają wartosć sentymentalną, są po Dziadkach. Nie chcę ich wybielać, ani smarować jakąs farbą, zalezy mi własnie na przywróceniu stanu możliwie najbardziej zbliżonego do pierwotnego.

Meble, które mam zamiar odnowić nie mają forniru. To dębowe kufry okute i stół na toczonych nogach, też z dębu. Są z lat 20-tych, może 30-tych ubiegłego wieku. Mają wartosć sentymentalną, są po Dziadkach. Nie chcę ich wybielać, ani smarować jakąs farbą, zalezy mi własnie na przywróceniu stanu możliwie najbardziej zbliżonego do pierwotnego.

Gdybyś zamieściła zdjęcia to łatwiej byłoby coś podpowiedzieć. Instrukcja jak to zrobić jest gdzieś tu w przyklejonych w którymś dziale.