Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płacicie za prąd?

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy już był ten temat, ale wydaje mi się że płacę coraz więcej. Mieszkamy we dwie osoby, bez potrzeby nie palimy światła, na zewnątrz w nocy jedna lamka przy wejściu, kuchnia na prąd(obiad w domu co dwa dni), tv lcd, komputer, ogrzewanie gazowe, także chyba standardowo. Wszystkie żarówki wymieniłem na tzw. energooszczędne (nie led), Mieszkamy od roku, i rachunki coraz większe. Ostatni 390 zł.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

LINK , LINK2

390 zł to dużo ... - bardzo dużo ...

U nas rachunki nie przekraczają 200zł za miesiąc / teraz w miesiącach zimowych / - 4 osoby w domu , dwie lodówko/zamrażarki , 3 x TV , ogrzewanie gazowe , pralka , zmywarka , mikrofala , piekarnik elektryczny , ekspres do kawy , czajnik elektryczny , oświetlenie w przeważającej ilości energooszczędne , 2 kompy , etc ...

390 zł.

Za 1 czy za 2 miesiące? :roll:

dobre pytanie ... :lol:

od 13.01 do 10.03 czyli dwa miesiące, ale już widzę z tego co piszecie że to normalne :cry: ,

dlaczego normalne ?

za 2 miesiące, jakoś styczeń i luty, mam 242 zł. Rodzina 2+1. Żadnych energooszczędnych żarówek, 1TV kineskopowy, piekarnik elektryczny, pralka, zmywarka, lodówka, mikrofalówka. Sprzęt AGD klasy A lub A+.

dlaczego normalne ?

za 2 miesiące, jakoś styczeń i luty, mam 242 zł. Rodzina 2+1. Żadnych energooszczędnych żarówek, 1TV kineskopowy, piekarnik elektryczny, pralka, zmywarka, lodówka, mikrofalówka. Sprzęt AGD klasy A lub A+.

Widocznie jesteś oszczędny, mam sąsiada co ma dom ponad 200m ogrzewany pompą ciepła i twierdzi, że rachunki za prąd to ok 100PLN !!!

Ja płacę po ok 90 zł/ mc. 2 osoby, czajnik elektryczny, elektryczny piekarnik, elektryczny grill - toster ( często używany) komputer, tv lcd, pompa głębinowa, piec z elektronicznym sterowaniem, stacja uzdatniania, żarówkizwykłe. Wynika z tego , ze jest u mnie jest całkiem nieźle, a w tym mc wymieniam jeszcze wszystkie żarówki na energooszczędne :)

U mnie za pierwsze 4 miesiące przyszło 500 zł, teraz widzę że nieco więcej ale nie przekroczę 150 zł/miesiąc !

Indukcja,Wentylacja Mechaniczna całodobowo, GWC glikolowe średnio 20 godzin/dobę ( zima), pompa do podłogówki całodobowo.

Rodzinka 2+1, 10 godzin dziennie nie ma nikogo w domu !

W okresie letnim powinno być ok. 100 zł/miesiąc.

A moja Mama i tak mówi mi że nie oszczędzamy prądu :o

PS. Niedawno mojemu szwagrowi przyszło nieco ponad 60 zł za 2 miesiące, wymienili Mu licznik i następny był nawet niższy, nie wiem jak On to robi :wink:

Może te żarówki energooszczędne to jakiś kurcze bajer.

a może coś innego się zmieniło? rok temu mieliście np. więcej pracy (rzadziej w domu), zima była ostra więc częściej herbatka, TV, bo na zewnątrz niemiło coś zrobić, jakieś nowe urządzenie w domu na czuwaniu? Ja mam ponad 200 ale w tym bojler - CWU, trzeba liczyć co najmniej 80zł poza tym wszystko na prąd...

U mnie za pierwsze 4 miesiące przyszło 500 zł, teraz widzę że nieco więcej ale nie przekroczę 150 zł/miesiąc !

Indukcja,Wentylacja Mechaniczna całodobowo, GWC glikolowe średnio 20 godzin/dobę ( zima), pompa do podłogówki całodobowo.

Rodzinka 2+1, 10 godzin dziennie nie ma nikogo w domu !

W okresie letnim powinno być ok. 100 zł/miesiąc.

A moja Mama i tak mówi mi że nie oszczędzamy prądu :o

PS. Niedawno mojemu szwagrowi przyszło nieco ponad 60 zł za 2 miesiące, wymienili Mu licznik i następny był nawet niższy, nie wiem jak On to robi :wink:

150PLN to ok 300kWh miesięcznie czyli 10kWh dziennie i to przy PC, ciekawe ile wydajesz na świeczki :D (to żart, nie ironia) :wink: dwa telewizory z tunerami i komputer potrafią "nabić" 4-5kWh a gdzie oświetlenie, pompki , pralka, zmywarka, lodówka, mikrofala czy płyta?. O innych gadżetach nie wspomnę