Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy norma PN-ISO 9836:1997 nadal obowiązuje? (pow zabudowy)

AntOz

Recommended Posts

Rozważam rozbudowę istniejącego domu jednorodzinnego. Mam jednak problem z wyliczeniem metrażu możliwej rozbudowy. Na działce oprócz domu posadowiony jest garaż wolnostojący i wolno'zagracająca' stacja trafo (spór z zakładem energetycznym to osobna historia).

Plan miejscowy dla mojej działki zawiera punkt:

ustala się że powierzchnia zabudowana, liczona po zewnętrznym obrysie przyziemia budynków, nie może stanowić więcej niż 30% powierzchni całej działki.

Nigdzie więcej w planie nie ma rozwinięcia definicji oraz sposobu mierzenia pow. zabudowanej tak wiec domniemuję, że obowiązują przepisy nadrzędne. Szperając w internecie natknąłem się na normę PN-ISO 9836:1997 gdzie wyraźnie podane są zasady obliczeń (5.1):

Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:

.....

powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, ramp zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;

powierzchni zajmowanej przez wydzielone obiekty pomocnicze (np. szklarnie, altany, szopy).

Czy norma ta nadal obowiązuję czy też regulują to zagadnienie nowsze przepisy?

Czy słusznie zakładam, że ani zewnętrzne schody, ani osobny garaż i stacja trafo nie wpływają więc na powierzchnię zabudowy a jedynie ograniczają powierzchnie biologicznie czynną?

Pozdrawiam

Antoni

urządniczki stwierdziły my nie dokonujemy interpretacji: proszę złożyć cały projekt wtedy podejmiemy decyzję stąd też moje pytanie na forum. Nie chcę ładować się w projekt, który zostanie odrzucony.