Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Równanie ściany

_Piotr

Recommended Posts

Mam w salonie jedną ścianę krzywą - jest garb, nierówności itp. Co z tym najlepiej zrobić? Z tego co wiem można albo położyć na to płytę G-K, albo tynkować... Już powoli myślę, że pogrzebię się z tym i potynkuję, bo jest taniej, a mi się nie spieszy (no i chyba większa satysfakcja będzie! :smile:) ale nie wiem, czy to jest mądre... Jak się do tego zabrać? Skuć cały tynk? Czy może tylko miejscowo skuć ten garb i wyrównać?

Jak to mówią, mozliwości jest wiele, bardzo dużo. Ustal dlaczego ten garb wystąpił. Trzeba leczyć przyczynę. Jeśli jest duży to jak zaczniesz nakładać tynk to jest obawa, że będzie tak gruby, że z cazsem odpadnie. Jeśli chcesz tynkować to odwal ten garb i wyrównaj - aby ci ładnie wyszło.

Jeśli garb jest duży dałbym płytę G-K i spokój. Z jednej strony masz gładziutką powierzchnię, z drugiej zaś nie obchodzi cię dalsza ewolucja tego garbu.

Pozdrawiam

Ściana jest nośną z pustaka żużlobetonowego... Garb powstał prawdopodobnie podczas wybijania wielkiej dziury w tej ścianie - bowiem do domu dobudowano garaż, a nad nim werandę. Trzeba było więc zrobić jakoś drzwi na tą werandę, więc wywalono wielki otwór i wstawiono piękne skądinąd drzwi. Z tego chyba jednak okresu pochodzą nierówności. Ściana zatynkowana. Po wczorajszych "nocnych Polaków rozmowach" przekonuję się do tego, żeby garb trochę ściąć i płytę G-K przykleić. Rozmiar garba będę znał po niedzieli... :wink:

Czy położenie płyty G-K to jakaś wielka filozofia?

Kurcze, czuję, że reprezentuję "dzicz techniczną"... :smile: