Frostzero 17.03.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam wszystkich! Bardzo proszę o pomoc w podłączeniu lampy sufitowej na trzy żarówki. Chcę, aby świeciły wszystkie trzy równocześnie, bo włącznik jest pojedynczy. Problem w tym, że z sufitu mam trzy kable (stara blokowa instalacja) a z lampy mam kabli aż 6. To co mi się dotychczas udało, to tyle że świeciła na raz jedna żarówka. Zrobiłam zdjęcia i przedstawiam. Na pierwszym podłączona jedna żarówka i w takiej pozycji ona świeci. http://images39.fotosik.pl/269/5f1a6467875ae213med.jpg Lampa wygląda tak http://images47.fotosik.pl/273/a6bdaf18870c7083med.jpg W które miejsce kostki mam zatem podłączyć pozostałe kable z lampy? Tylko bardzo proszę tak łopatologicznie, bo ja blondynka jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.03.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 łopatologicznie: resztę drutów wkładasz w ten sam sposób, do tych samych dziurek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 17.03.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Połącz przewody od lampy wg kolorów, wtedy wyjdą Ci dwa i po problemie Tylko błagam..wszystko rób na całkowicie wyłączonym napięciu, nie tylko na wyłączonym włączniku w pomieszczeniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 17.03.2010 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ha. Problem w tym, że nie bardzo chcą wejść wszystkie trzy np. niebieskie w jedną dziurę w kostce. Poz tym już tak miałam, to znaczy wcisnęłam do jednej dziury w kostce dwa niebieskie i do niebieskiego z sufitu oraz dwa brązowe do jednej dziury i do brązowego w suficie. I niestety w takiej konfiguracji świeciła tylko jedna żarówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.03.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 to znaczy że ta nieświecąca jest przepalona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 17.03.2010 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 No właśnie, że każda z nich sama działa, bo już też myślałam, że może żarówki popalone a ja cudów oczekuję. Nie jest niestety tak prosto. LukaEgon wyłączyłam bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 17.03.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 może poproś sąsiada..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ha. Problem w tym, że nie bardzo chcą wejść wszystkie trzy np. niebieskie w jedną dziurę w kostce. Poz tym już tak miałam, to znaczy wcisnęłam do jednej dziury w kostce dwa niebieskie i do niebieskiego z sufitu oraz dwa brązowe do jednej dziury i do brązowego w suficie. I niestety w takiej konfiguracji świeciła tylko jedna żarówka. niebieskie cuzamen do kupy wsadź w niebieski reszta tez razem albo do brązowego albo do czarnego - czort wie który fazę zapodaje - choć możesz to sprawdzić jedna żarówką niebieski do niebieskiego - drugi albo do brązowego albo do czarnego. Ten kolor przy którym się zaświeci do tego koloru resztę dodaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 17.03.2010 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Haha, chyba ostatecznie tak będę musiała zrobić.W każdym razie dzięki. Jeszcze się nie poddaję. Dopóki na dworze będę próbowaćPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frostzero 17.03.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Działa! Działa! Wszystkie trzy świecą. Poupychałam po trzy do jednej dziury i brązowe z lampy z czarnym na suficie i przyszło oświecenie. Gorzej że jeden z sufitu pusty został, ale kij z tym,, już przedtem tak było. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Działa! Działa! Wszystkie trzy świecą. ... :) :) i działać musi póki sie żarówka nie przepali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts