taJoasia 16.02.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Teraz mam sikorki i wróble, czasem sroki - standard zimowy. W trakcie budowy - w baraku, a w następnym roku w surowych murach, założył gniazdo kopciuszek, taraz ma lokum między starymi doniczkami na półce na ścianie garażu. Mamy już więc pierwszego "domoptaka". Ku naszemu zdziwieniu na wiosnę, gdy budowa była na etapie stanu surowego otwartego, naszym stropem w holu zainteresowały się jaskółki. Ulepiły swoje gniazdko i nie zwracały uwagi na zamieszanie w jego pobliżu. Okna musiały poczekać Zeszłej zimy, w kąciku poddasza spał sobie nietoperz (wiem, wiem - ale też ma "skrzydła"). Nie prowadzimy już domu otwartego, towarzystwo radzi sobie jakoś w ogrodzie. Najbardziej lubię pana kukułka, który przylatuje z pobliskiego parku i sobie kuka. Tylko nie wiem co taki może wykukać. Może ktoś zna jakieś wrózby, to bedę na ten sezon przygotowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 16.02.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 16.02.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Cieszę się, że ktoś napisał o kopciuszku. Zidentyfikowałem te ptaszyny na podstawie obrazka i nie byłem pewny ich bajkowej nazwy. Widuję je regularnie w Krakowie i w okolicach Suchej Beskidzkiej (gdzie mają u nas źródełko-poidełko). Jeden nawet zwiedził jesienią nasz komin i wydostaliśmy go przez wyczystkę.Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 16.02.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Na 100% kuka pan kukułek, bo pani kukułka jest zajęta podrzucaniem jajek i musi to robić po cichu.Jeszcze mi się przypomniało, że u sąsiada dwie działki dalej też są pawie. Jak się zalecają na wiosnę i latem strasznie krzyczą, ale zaden jeszcze nas nie odwiedził. Natomiast naszą przestrzeń powietrzną regularnie naruszają gołębie amerykańskie wysokolotne (też od tego hodowcy) oraz bociany (ale nie gołębie - tylko prawdziwe) z gniazda od sąsiada 1 km w prostej linii od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.02.2004 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 ...założył gniazdo kopciuszek... Cieszę się, że ktoś napisał o kopciuszku. Zidentyfikowałem te ptaszyny taJoasiu! Finiszancie! Napiszcie, proszę: jak wygląda kopciuszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 17.02.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Jak wygląda kopciuszek? Tak z pamięci: takiej wielkości jak wróbel tylko smuklejszy. Cały jest bardzo ciemno popielaty (nie błyszczy się tak jak np. kruk) - myślę, że stąd ta nazwa. Ma dość długi ogon, który czasem rozkłada i pokazuje, że pod szarym wierzchem kopciuszek ma pomarańczowo-czerwone balowe szatki - tylko nie wiem czy ją mają tylko one a może oni, a może cała kopciuszkowa populacja. Już sama jestem ciekawa jaki opis wyczytam w atlasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 17.02.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Jak wygląda kopciuszek? Tak z pamięci: takiej wielkości jak wróbel tylko smuklejszy. Cały jest bardzo ciemno popielaty (nie błyszczy się tak jak np. kruk) - myślę, że stąd ta nazwa. Ma dość długi ogon, który czasem rozkłada i pokazuje, że pod szarym wierzchem kopciuszek ma pomarańczowo-czerwone balowe szatki - tylko nie wiem czy ją mają tylko one a może oni, a może cała kopciuszkowa populacja. Już sama jestem ciekawa jaki opis wyczytam w atlasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 17.02.2004 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 U mnie są tylko szpaki i wrony no i czasami wróble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 18.02.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Może wiecie ...? a może nie ? Ale ptaki można "sprowadzić " do ogródka. Nie chodzi mi o wieszanie budek lęgowych ale o sadzenie pewnych gatunków roslin. Takich których owoce czy nasiona sa pokarmem ptaków, ale też drzew i krzewów w których chetnie zakładają gniazda, czy chronia sie przed drapieżnikami czy kotami. A kiedy ptaki juz zadomowią sie w ogrodzie to z pewnością mniej bedzie problemów z "robalami" podgryzającymi rośliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 18.02.2004 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Polecam rokitnik - zimą smakowite owocki ściągają mnóstwo kolorowej hałastry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 19.02.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Polecam głogi - drzewa mające mnóstwo zalet. Zwykle nie chcemy sadzić roślin mających kolce czy ciernie gdy mamy małe dzieci - ale głogi najcześciej mają formę drzewek więc są dla dzieci bezpieczne - kolczaste gałęzie są ok. 2 m nad ziemią. W koronach głogów często odpoczywają czy gnieżdzą sie ptaki bo są tu bezpieczne - gałęzie uzbrojone w dlugie i ostre kolce są ułożone gesto - niechetnie wchodza tu koty - najwięksi wrogowie ptaków w ogrodach. Owoce głogów to doskonałe pożywienie dla ptaków. A poza tym głogi np: odm. 'Paul's Scarlet' pieknie kwitną. Nadaja sie do ogrodów dużych i małych - kiedy rozrosną sie za bardzo możemy je bez przeszkód przycinać. Jeżeli chcemy chronic naszą działkę przed intruzami możemy posadzić głogowy żywoplot - piekny , pozyteczny dla ptaków i gwarantujący że nie będzie próbował przez niego przechodzić żaden złodziejaszek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 19.02.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.02.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 U mnie gość ma na ogrodzie(?) 6 strusi.Nie chcielibyście widzieć jak wygląda plac na wiosnę po roztopach.Żadne konie nie są w stanie zrobić tego co zrobią te ptaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 09.03.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 od niedzieli (chyba) mam na działce bażanta z dłuuuugim ogonem - nie wiem tylko czy długo u mnie pobędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 09.03.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 od niedzieli (chyba) mam na działce bażanta z dłuuuugim ogonem - nie wiem tylko czy długo u mnie pobędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 09.03.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Masz dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 09.03.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ptaków jeszcze nie obserwowałem (budowa w trakcie) ale już wiem że mam kunędomową, piękne ślady pozostawia na śniegu myszkując po grodzie. Mieszka w starych budach u sasiadów.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 09.03.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Masz dwa? to chyba mała czkawka. Jest oczywiście jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 10.03.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ale wątek fajnisty mieszkając w parku narodowym mam zatrzęsienie rózności i zasiedziałych i przylatujacych na zimę ..przylatujących na lato... czy przelatujących... Osobiście na podwórku zamierzam chodować sowę!!! wyszperałam już nawet projekt budki dla sówek i załorzę ją u nas na strychu... ..zaś na słupie który stoi u mnie na podwórku zamierzam załorzyć budki lęgowe dla ptaszków Mnóstwo tu u nas kwiczołów, sikorek, gilów, mysikrólików, czajek, czapli, bocianów (obok na słupie mają gniazdo), gęsi, kaczek, bąków, łabędzi, pliszek, przepiórek, czyżyków, sów, nietoperzy itd itd Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 10.03.2004 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 ...mieszkając w parku narodowym ... A w jakim to parku ? Bo ja tez mam, w sumie na skraju parku mam maly domek, i tez mase ptactwa, bo niezadaleko jest duze jezioro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts