Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

Teraz mam sikorki i wróble, czasem sroki - standard zimowy.

W trakcie budowy - w baraku, a w następnym roku w surowych murach, założył gniazdo kopciuszek, taraz ma lokum między starymi doniczkami na półce na ścianie garażu. Mamy już więc pierwszego "domoptaka". Ku naszemu zdziwieniu na wiosnę, gdy budowa była na etapie stanu surowego otwartego, naszym stropem w holu zainteresowały się jaskółki. Ulepiły swoje gniazdko i nie zwracały uwagi na zamieszanie w jego pobliżu. Okna musiały poczekać :lol:

Zeszłej zimy, w kąciku poddasza spał sobie nietoperz (wiem, wiem - ale też ma "skrzydła").

Nie prowadzimy już domu otwartego, towarzystwo radzi sobie jakoś w ogrodzie. Najbardziej lubię pana kukułka, który przylatuje z pobliskiego parku i sobie kuka. Tylko nie wiem co taki może wykukać. Może ktoś zna jakieś wrózby, to bedę na ten sezon przygotowana.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cieszę się, że ktoś napisał o kopciuszku. Zidentyfikowałem te ptaszyny na podstawie obrazka i nie byłem pewny ich bajkowej nazwy. Widuję je regularnie w Krakowie i w okolicach Suchej Beskidzkiej (gdzie mają u nas źródełko-poidełko). Jeden nawet zwiedził jesienią nasz komin i wydostaliśmy go przez wyczystkę.

Finiszant

Na 100% kuka pan kukułek, bo pani kukułka jest zajęta podrzucaniem jajek i musi to robić po cichu.

Jeszcze mi się przypomniało, że u sąsiada dwie działki dalej też są pawie. Jak się zalecają na wiosnę i latem strasznie krzyczą, ale zaden jeszcze nas nie odwiedził. Natomiast naszą przestrzeń powietrzną regularnie naruszają gołębie amerykańskie wysokolotne (też od tego hodowcy) oraz bociany (ale nie gołębie - tylko prawdziwe) z gniazda od sąsiada 1 km w prostej linii od nas.

Jak wygląda kopciuszek?

Tak z pamięci: takiej wielkości jak wróbel tylko smuklejszy. Cały jest bardzo ciemno popielaty (nie błyszczy się tak jak np. kruk) - myślę, że stąd ta nazwa. Ma dość długi ogon, który czasem rozkłada i pokazuje, że pod szarym wierzchem kopciuszek ma pomarańczowo-czerwone balowe szatki - tylko nie wiem czy ją mają tylko one a może oni, a może cała kopciuszkowa populacja.

Już sama jestem ciekawa jaki opis wyczytam w atlasie :wink:

Jak wygląda kopciuszek?

Tak z pamięci: takiej wielkości jak wróbel tylko smuklejszy. Cały jest bardzo ciemno popielaty (nie błyszczy się tak jak np. kruk) - myślę, że stąd ta nazwa. Ma dość długi ogon, który czasem rozkłada i pokazuje, że pod szarym wierzchem kopciuszek ma pomarańczowo-czerwone balowe szatki - tylko nie wiem czy ją mają tylko one a może oni, a może cała kopciuszkowa populacja.

Już sama jestem ciekawa jaki opis wyczytam w atlasie :wink:

Może wiecie ...? a może nie ? Ale ptaki można "sprowadzić " do ogródka.

Nie chodzi mi o wieszanie budek lęgowych ale o sadzenie pewnych gatunków roslin.

Takich których owoce czy nasiona sa pokarmem ptaków, ale też drzew i krzewów w których chetnie zakładają gniazda, czy chronia sie przed drapieżnikami czy kotami. A kiedy ptaki juz zadomowią sie w ogrodzie to z pewnością mniej bedzie problemów z "robalami" podgryzającymi rośliny... :wink:

Polecam głogi - drzewa mające mnóstwo zalet.

Zwykle nie chcemy sadzić roślin mających kolce czy ciernie gdy mamy małe dzieci - ale głogi najcześciej mają formę drzewek więc są dla dzieci bezpieczne - kolczaste gałęzie są ok. 2 m nad ziemią.

W koronach głogów często odpoczywają czy gnieżdzą sie ptaki bo są tu bezpieczne - gałęzie uzbrojone w dlugie i ostre kolce są ułożone gesto - niechetnie wchodza tu koty - najwięksi wrogowie ptaków w ogrodach. Owoce głogów to doskonałe pożywienie dla ptaków. A poza tym głogi np: odm. 'Paul's Scarlet' pieknie kwitną. Nadaja sie do ogrodów dużych i małych - kiedy rozrosną sie za bardzo możemy je bez przeszkód przycinać. Jeżeli chcemy chronic naszą działkę przed intruzami możemy posadzić głogowy żywoplot - piekny , pozyteczny dla ptaków i gwarantujący że nie będzie próbował przez niego przechodzić żaden złodziejaszek...;)

• 3 weeks później...

Ale wątek fajnisty

mieszkając w parku narodowym mam zatrzęsienie rózności i zasiedziałych i przylatujacych na zimę ..przylatujących na lato... czy przelatujących...

Osobiście na podwórku zamierzam chodować sowę!!! wyszperałam już nawet projekt budki dla sówek i załorzę ją u nas na strychu...

..zaś na słupie który stoi u mnie na podwórku zamierzam załorzyć budki lęgowe dla ptaszków

Mnóstwo tu u nas kwiczołów, sikorek, gilów, mysikrólików, czajek, czapli, bocianów (obok na słupie mają gniazdo), gęsi, kaczek, bąków, łabędzi, pliszek, przepiórek, czyżyków, sów, nietoperzy itd itd

Pozdrawiam ;)