Kasia385 04.06.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Tukan - pieprzojad? On ma wielki dziób, zaś "mój" miał malutki (chociaż szczerze mówiąc nie zwróciłam na to uwagi) ale chyba w ogóle miał Głowa była w kolorze tułowia, duża i dudek to chyba ma czubek - ten nie miał. No...widzę, że nikt mnie nie oświaci, co ja mam??? Jutro znajdę trochę czasu i pooglądam tutaj jakieś fotki, może znajdę go sama. A może macie linki do jakichś ptasich katalogów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 06.06.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Niestety nie czytałam całego wątku i wiem, że to źle , ale pytać będę. 2 razy w tym roku miałam okazję zobaczyć w swoim ogrodzie ptaka (jak dla mnie dziwaka) może ktoś z Was go zna? Duży jakieś 30 - 35 cm, głowa nieproporcjonalnie duża, kolor jakiś szaro-beżowy, ale skrzydła - szafirowo-błękitne i błyszczące - piękne! I nie siedział jak to ptak w pozycji pochyłej, ale był wyprostowany jak sowa? Ja jestem laikiem i rozróżniam tylko kilka podstawowych gatunkow, jadnak takiego nigdy przedtem nie widziałam, mam nawet wrażenie, że on nie pasuje do naszego klimatu. To jest sójka. Bardzo ładny ptak, a te błękitne zakończenia skrzydeł gdy zgubią piórko są szalenie atrakcyjne. U mnie para tych ptaków już trzeci rok zakłada gniazdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 06.06.2005 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 Też sądziłam że sójka, ale ptak rzekomo "był wyprostowany jak sowa". Może jednak to było coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 06.06.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 "głowa nieproporcjonalnie duża"to wskazuje na sójkę, jak je obserwuję to mam zawsze takie wrażenie że ta głowa to jakby od nieco większego ptaszka.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 06.06.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2005 A do mojego karmika gzie wisi kawałek słoniny przylatują dzięcioły. Czarno-białe z czerwonymi nóżkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 07.06.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 słabam z ornitologii, ale spróbuję: - po tarasie często spacerują pliszki - obok na niezagospodarowanych działkach rządzą bażanty - na ogrodzeniu często siadają szpaki - elewację upodobały sobie wszędobylskie jaskółki - wczoraj w oczku siatki siedziała zięba - po "moim" kawałku nieba często przelatują kaczki, klucze gęsi, kołują bociany, - a szczególnie rano poluje z nieba jakiś drapieżca (niestety nie wiem co to) jakoś nie zauważyłam wszędobylskich wróbli i gołębi może tych ptaszków jest i więcej, ale nie potrafię ich nazwać ale dołożę często zagladające na nasze osiedle sarny i zające - sorki przecież to nie ptaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 07.06.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Do mnie na nocleg (czyli na dzień) przylatuje (do łazienki) nietoperz. Szkoda tylko, że to nie jest ptak i nie pasuje do tego wątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
George 07.06.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 Witam! Widzę, że chyba dobrze trafiłem szukając fachowców (oczywiście tylko i wyłącznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu! ) od ptaszków. Ostatnio zrobiłem na mojej działce zdjęcie ptaszka ( ) no i ja twierdzę, że to normalny wróbelek, ale do końca nie mam pewności, a mój kolega mówi, że na pewno to nie wróbelek, bo wróbelki nie mają bordowej fryzurki , więc baaaardzo proszę o ostateczny osąd - idzie o skrzynkę piwa !!! http://republika.pl/jurek_2005/images/ptaszek1.jpg http://republika.pl/jurek_2005/images/ptaszek2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julieta 07.06.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2005 George, tak, ... ekhm, stawiam na wróbla domowego , nawet nie mazurek. Ale przynajmniej nie bardzo stary . No, cóż, ale napisz chociaż, czy będzie cosik z tej "krzyneczki" ? Pozdrawiam. P.S. to nie bordo, a czekolada, i na czapkę trzeba patrzeć ! Szara ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 08.06.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2005 Widzę, że ptasich fachowców tutaj nie barak Znalazłam w necie fotkę sójki i stwierdzam, że to chyba nie to. Ten ptaszek miał dużo większy łepek od sójki z fotografii i naprawdę siedział jak sowa. Sójka ma kształt ptaka, tamten był jakiś ( no nie wiem jak to opisać) prostokątny , taki klockowaty. Nie miał też żadnych innych kolorów na ogonku, ani nigdzie, tylko błękitne skrzydła. Jaka duża może być sójka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
George 09.06.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 julieta - wielkie dzięki !!! co prawda jakoś nie udało mi się jeszcze przekonać mojego kolegi, że nie ma racji, ale pracuje nad tym ...a odnośnie krzyneczki, to tak czy inaczej będzie (zresztą, każdy powód jest dobry!) i jedynie chodzi o "źródło finansowania" tzn. kto płaci on czy ja... ...a Ty nie rób takiej smutnej minki, tylko wiesz .... u mnie miejsce dla "spragnionego gościa" zawsze się znajdzie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 09.06.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Jaka duża może być sójka? Sójka jest dość dużym ptakiem. Trochę większa od popularnej kawki czy sroki i budowę ma jakby masywniejszą tzn. większy łepek i masywniejszą szyję, ale ogon zdecydowanie krótszy od sroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 09.06.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 Teraz zupełnie już nie wiem co to za ptaszek Może i sójka, chociaż pamiętam ją trochę inaczej. Mam nadzieję, że jeszcze się u mnie pokaże, poprzyglądam się wówczas dokładniej. Znalazłam trochę zdjęć i sójka rzeczywiście najbardziej pasuje, chociaż... Może ktoś zechce pooglądać - śliczne te ptaszki http://mpancz.webpark.pl/sojka.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 10.06.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 do mnie ostatnio najczęściej zagląda para dzięciołów....a tak poza nimi to: gołębie, synogarlice, sikorki, wróble w tym jeden albinos, sroki, kawki, gawrony, rudziki, sójki, kosy...czasami mewy, i inne których nie znam z nazwy . Niektórym nawet kot śpiący na daszku lub na pieńku obok karmika nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.06.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2005 A do mnie przyleciał ostatnio dudek i... para bocianów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa G 12.06.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 U nas zagnieździły się kopciuszki. Gniazdko uwiły na desce pod balkonem przy ceglanym filarze jak bylismy zajęci układaniem i wylewaniem stropu i teraz są 4 maluchy, do których przylatują rodzice. Wprowadziły się, choć domek jeszcze dachu nie ma.Na sąsiedniej działce często spaceruje bażant, a kot sąsiadów czasem podrzuca nam swoje zdobycze. Jak się przeprowadzimy to na pewno zaobserwuję więcej ptaków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.06.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Wczoraj widziałem jak dwie sójki pędziły kota. Nie wiem o co była ta awantura, ale widok był przedni. Wyrywał co sił w łapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 26.06.2005 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Na mojej działeczce zrobiły sobie gniazdko pleszki nie pliszki.Początkowo nie mogłem ich zidentyfikować ale dzięki forum ornitologicznemu bardzo szybko dowiedziałem się że są to pleszki.Samczyk ma główkę czarną lecz sam czubeczek jest biały.Brzuszek czerwono ceglasty.Cały jest tali lekko stalowo niebieskawy.Gniazdko jest z boku altanki.Zniosły jajeczka,wysiedziały małe ,wykarmiły i wyfrunęły z gniazdka.A jak się uwijały z karmieniem i ile robaczków zebrały.Dokarmiały je jeszcze przez kilka dni na krzaczkach w pobliżu altanki.Widok był niesamowity.Czekam na drugi wylęg,ale jeszcze ich nie widać.http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.funka.bydg.org/dydaktyka/sciezki/okol_funki_rys/pleszka.jpg&imgrefurl=http://www.funka.bydg.org/dydaktyka/sciezki/okol_funki.html&h=239&w=220&sz=19&tbnid=CK0dzi8VtIIJ:&tbnh=104&tbnw=95&hl=pl&start=1&prev=/images%3Fq%3Dpleszka%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 27.06.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Na mojej działce pod lasem wydarzył się wczoraj dramat. Z gniazda wypadły (zostały wyrzucone?) dwa pisklaczki sójki, jeszcze nieopierzone. Niestety zginęły na miejscu, bo sosna wiekowa i gniazdo jest wysoko. Czy to możliwe, że przyczyniły się do tego sroki? I one i sójka podniosły straszny jazgot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 28.06.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Na mojej działce pod lasem wydarzył się wczoraj dramat. Z gniazda wypadły (zostały wyrzucone?) dwa pisklaczki sójki, jeszcze nieopierzone. Niestety zginęły na miejscu, bo sosna wiekowa i gniazdo jest wysoko. Czy to możliwe, że przyczyniły się do tego sroki? I one i sójka podniosły straszny jazgot. Sroki sa wstretne. kiedys widzialem jak maltretowaly dorosla jaskolke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts