woytek 24.03.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Niestety u mnie wczoraj jakiś ptak zderzył sięz szybą i znalazłem go rankiem na tarasie. To już drugi taki przypadek w tym roku.Jak uniknąć takich zdarzeń? Nakleić na szyby czarne "kontury" ptaki/na ekranach na moście takowe widziałem/? Nie potrafię za bardzo rozpoznać tego nieszczęśnika, fotki dość kiepskie mam, podejrzenia kto zacz mam / do karmika nie przylatywały co ciekawe te ptaki/. Może ktoś by pomógł w rozpoznaniu?w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 24.03.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Kwiatkor: trznadla od kulczyka najprościej rozróżnić po rozmiarze - trznadel jest większy od wróbla, a kulczyk mniejszy. Ta rdzawa plama u trznadla jest raczej na "siodełku".Woytek: to już i rudziki zimują u nas? Się porobiło. Jutro na działce spróbuję poczynic obserwacje, jak nie zapomnę lornetki. Ale w Wielką Niedzielę zajrzy do mnie brat ornitolog, to złożę wyczerpujący raport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nguyen 26.03.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Oooooo! Zazdroszczę! Nigdy nie widziałam w naturze.... aniu! widziałem dudka tylko raz. piękny ptak! Szkoda,że więcej się nie pojawił. Ale na wiosnę mam kosy, które pięknie gwiżdżają. Zazwyczaj kos gwiżdże, ja mu odpowiadam a on myśli, że to jakaś panienka kosówna i tak gadamy sobie przez jakiś czas dopóki nie zaczynam fałszować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 27.03.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Dzisiaj widziałem dwa klucze gęsi, leciały dość nisko i wysoko klucz żurawi. Kierunek północ. Jeżeli ktoś nie zauważył to informuję ze przyroda woła „wiosna, wiosna,....” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.03.2005 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Dzisiaj widziałem dwa klucze gęsi, Potwierdzam! Widziałam je następnego dnia w Lesie Chojnowskim! Zazwyczaj kos gwiżdże, ja mu odpowiadam a on myśli, że to jakaś panienka kosówna i tak gadamy sobie przez jakiś czas dopóki nie zaczynam fałszować. Ja lubię tak gadać z krukami.... to już i rudziki zimują u nas? Chyba tak, bo ja też już raz widziałam u siebie - w zeszłym roku buszował w krzakach jałowca tuż przy ziemi." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.04.2005 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 A dziś obserwowałam ziębę. http://eduseek.interklasa.pl/pictures/artykuly/a_4141/zieba_m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.04.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 U nas goszczą wróble, mazurki, synogarlice, sójki, sroki, czasem dzięcioł się zapędzi (nawet częstował się zimą tłuszczykiem dla sikorek), sikorki bogatki i modre, szpaki, kosy, kowaliki, chyba szczygły i dużo innych, których jeszcze nie rozpoznałam. W zimie bywały gile i tu zagadka: panie gilowe odwiedzały nas często, a panowie tylko dwa razy (albo to był dwa razy ten sam). Czyżby byli tacy nieśmiali? A może u nich już nastąpiła sytuacja jak z "Seksmisji"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 04.04.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 kura udomowiona, indyk szykowany na święta, ogólnie drób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 04.04.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 kura udomowiona, indyk szykowany na święta, ogólnie drób To gdzie Ty mieszkasz że nawet wróbelka nie uświadczysz? Mam nadzieję że drób jest jeszcze w ubraniu a nie oskubany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiP 04.04.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 niestety po niedzieli to tylko piórka zostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 09.04.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 U mnie na działce goszczą wróble, mazurki, zięby, sójki,sikorki bogatki i modre, szpaki, nieraz dzięcioł (podjada sikorką słoninkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 26.04.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 W niedziele 24.04.05 podczas spaceru natknąłem się na kurę bażanta siedzącą na jajkach. Prawie na nią wszedłem. Zauważyłem ją dopiero, gdy się zerwała i udając chorą odciągała mnie od gniazda. Jajka były zielonkawo-szare, nie liczyłem, ale na oko to ze dwadzieścia. Trochę mniejsze od kurzych. Oczywiście natychmiast się wycofałem, lecz spotkanie można nazwać pierwszego stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 27.04.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ratunku! Trznadle mnie zjedzą chodziłem z aparatem po działeczce rozglądając się po drzewach, co by tu "upolować", ale nic nie było. Przypadkiem przeniosłem na ziemię wzrok, a tam... prawie pod moimi nogami spokojnie spacerują sobie trznadelki. Nie wiem czy wcześniej nie znając ich nazwy nie zapamiętałem ich, czy to dopiero w tym roku pojawiły się w takiej ilości w mojej okolicy - faktem jest, że codziennie przychodzą do nas po kilk, kilkadziesiąt sztuk! Ponieważ zauważyłem, że lubią chodzić po ziemi zacząłem rzucać im ziarna, jeszcze zimą, na ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 28.05.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Umnie cała masa zięb, dzięcioł, szpaki i inne bardziej pospolite. Co do zięby, to wyczytałem gdzies w necie, że jest ona wielkości wróbla. Te u mnie były raczej wielkości gołębia. No chyba, że to nie były zięby, ale w takim razie co?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 28.05.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2005 Różne... Te które pieknie śpiewają np kosy (szczególnie w maju) oraz (niestety) paskudne wróbliska które potrafią tylko: ćwik, ćwik, ćwik..... (niedouczone jakieś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 30.05.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 w metalowym narożnym słupku ogrodzenia był sobie na wysokości 120 cm taki otworek (widocznie do czegoś miał służyć i potem chyba stał się niepotrzebny ale nie przeszkadzał). Tam to właśnie założyła gniazdko sikorka! Nie wiem jak te maluchy tam się mieszczą i jak się czują w te upały. Sikorki latają jak najęte. Udają, że z dziurą nie mają nic wspólnego. Tak więc jeden ze słupków wydaje odgłosy. Nie mogę się do tego przyzwyczaić i cały czas obawiam się czy rodzinka bedzie miała dobrze. Poza tym chiałam tu wspomnieć o ptaku sąsiada (tylko niech się wam nie kojarzy ). Ma przepięknego pawia, który strasznie wrzeszczy. A robi to tak głośno, że mam wrażenie, że to u mnie. Mam nadzieję, że będzie to robił tylko w okresie godowym (czy pawie mają okres godowy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 30.05.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 To było niezwykłe przezycie. Siedziałem sobie na budowie ukrywając się za starymi paletami - podgladałem ptaszka, który kręcił sie wokół jednej z budek na mojej działce. Był bardzo ciekawy - mały, z rdzawobrązowym brzuszkiem i, co najciekawsze latał inaczej niż inne ptaki - wykonywał gwałtowne zwroty, potrafiąc zawisnąć na chwilę w miejscu! Nie odnalazłem go w swoich książkach i nie wiem jeszcze kto zacz jest. Może ktoś zna takiego mistrza lotów? Ale... siedzę tak za paletami z aparatem i patrzę na maluszka, aż tu kątem oka przemknął mi jakiś duzy kształt ptaka - spoglądam na sąsiednią działkę a tam: kształt ptaka znanego w Polsce już każdemu przedszkolakowi - duży, z czerwonym dziobem i nogami tylko.... czarny! Nie wierzyłem własnym oczom - gdyby nie to, ze udało mi się zrobić mu zdjęcie - chyba nikt by mi nie uwierzył, a sam miał bym teraz wątpliwości. Ale nie - bez wątpienia to był bocian czarny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA31 03.06.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Ja ci wierze,u mnie w lasku obok działki też jest gniazdo czarnego bociana,poza tym mam na działce budke ze szpakami,fajne są .Lata tez wiele wróbelków,czasem odwiedzi nas sroka,a przez całą zime przychodził bażant ze swoimi kurami.Niestety chętnie przychodziły tez wredne zajace i obżarły nam drzewka,sarny tez sie zdarzaja ale nie podchodza blisko,widze czesto lisy i kuna tez sie lubi poskradac do kur sasiada.Jastrząb to oczywiście też lata,w nocy widze duzo nietoperzy,i jakiegoś dużego ptaka ale nie wiem czy to sowa czy puszczyk.W tym roku jeszcze nie było swiętojańskich robaczków i chrabąszczy moze jeszcze sie pokażą.Boże to gdzie ja mieszkam-w zoo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia385 03.06.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Niestety nie czytałam całego wątku i wiem, że to źle , ale pytać będę. 2 razy w tym roku miałam okazję zobaczyć w swoim ogrodzie ptaka (jak dla mnie dziwaka) może ktoś z Was go zna? Duży jakieś 30 - 35 cm, głowa nieproporcjonalnie duża, kolor jakiś szaro-beżowy, ale skrzydła - szafirowo-błękitne i błyszczące - piękne! I nie siedział jak to ptak w pozycji pochyłej, ale był wyprostowany jak sowa? Ja jestem laikiem i rozróżniam tylko kilka podstawowych gatunkow, jadnak takiego nigdy przedtem nie widziałam, mam nawet wrażenie, że on nie pasuje do naszego klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA31 03.06.2005 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 kasia a może to tukan nie no oczywiście zartuje może masz dudka ,a głowe ma białą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts