Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj około 15 stałem na ul Boya- Żeleńskiego w Warszawie. Nad jednym z domów przy placu Unii Lubelskiej (r. Al. Szucha) krążył mały drapieżny ptak. Sokół wędrowny?

• 4 weeks później...
Pomóżcie, co to za ptak. Przyleciał na działkę i siedział na gałęzi. Niestety odleciał nim przynioslem aparat. Był większy od sójki, dłuższy, smuklejszy. Barwa szara, na piersi poziome ciemniejsze paski. Skrzydła i grzbiet szare, znacznie ciemniejsze. Głowa mała, dziób cienki prosty.

Pomóżcie, co to za ptak. Przyleciał na działkę i siedział na gałęzi. Niestety odleciał nim przynioslem aparat. Był większy od sójki, dłuższy, smuklejszy. Barwa szara, na piersi poziome ciemniejsze paski. Skrzydła i grzbiet szare, znacznie ciemniejsze. Głowa mała, dziób cienki prosty.

może Kwiczoł?

http://www.ptaki.net/opisyptakow/kwiczol2.jpg

Aniu, nie. Ten ptak, poza paskami na piersi miał jednolitą barwę. Był naprawdę ładny. Sójka ma gniazdo na lipie obok stodoły, mazurek znalazł maleńką szczelinę w ociepleniu pod daszkiem wejściowym, pliszki plączą się pod nogami :wink: bociany budzą wcześnie rano :evil: jaskółki uwalniają nas od komarów :) a w nocy jakaś sowa chciała mnie zaatakować. Ledwo uskoczyłem!

Zimą dokarmialiśmy głównie sikorki - modraszki , ubogie , bogatki i i sójki . Od wiosny zamknęliśmy naszą jadłodajnię ale ptaszki nadal przylatują , tylko inne . Zniknęły sikorki , sójki zaglądają od czasu do czasu . Pod podbitką gniazdka uwiły sobie kopciuszki i mazurki . Doczekaliśmy potomstwa , obserwowaliśmy naukę latania i teraz maluchy poleciały na swoje . Regularnie odwiedzają nas pliszki , trznadle , szpaki . Wieczorami śpiewa dla nas zaprzyjaźniony kos ( ja też lubię sobie z nim pogwizdać :wink: ) . Nad naszym miniosiedlem krążą bociany i kołują jakieś drapieżniki . Z pobliskiego lasu słychać kukułkę i stukanie dzięcioła a wieczorem jakby pohukiwanie - sowy ? puszczyka ?

Jak idzie na deszcz nie wiadomo skąd zjawiają się jaskółki .

Po zmroku zaś śmigają nietoperki - wiem , wiem , to nie ptica , ale też lata :wink:

Ale największą ciekawostką i zagadką jest ptaszek , którego widzieliśmy tylko raz i to w locie . Wielkości kosa , może troszeczkę mniejszy , koloru wściekle żółtego . W żadnym atlasie nie znaleźliśmy takiego ptaszka , który by zamieszkiwał naszą strefę klimatyczną . Musi to jakiś egzotyczniak , który uciekł komuś z klatki .

Pozdrowienia dla ornitologów amatorów :)

Miłego podglądania - Maxtorka :)

...u mnie na wsi pełno ptaków, ale jeszcze nie mieszkam i w wolnych chwilach zaobserwowałem :

1. duży, czerwone nogi, długi dziub, lubi chodzić tuż za siatką.

2. mały, wielkości wróbla z rudym ubarwieniem.

3. te znam - to wróble.

4. polująca pustułka

5...... więcej nie rozpoznaje, ale kupiłem lornetkę i książkę ze zdjęciami

i obiecuję ( w wolnych chwilach ) obserwacje :o

Pozdro dla miłośników ptasich treli moreli

J

...jak wspaniale brzmią wczesnym porankiem ....

Jaką książkę najlepiej kupić by móc rozpoznawać ptaki? Może ktoś doradzi? Lata tego po okolicy dużo a większości nie jestem w stanie rozpoznać.

Bociany

Żurawie

Jaskółki

Pliszki (szare)

Kruki

Mazurki

Dudki

Sójki

Sikorki

Przepiórki

Cała masa drapieżnych, w tym chyba para orłów

Sowy

i cała masa innych mniejszych i większych różnie ubarwionych

Tomek 1950 ,

nie jest tak źle , troszkę ptaszków już rozpoznałeś .

Nie podam Ci konkretnej książki , ale zwróć uwagę aby opisy były opatrzone fotografiami wykonanymi z natury , a nie rysunkami .

A gdyby były zdjęcia samiczek i samców , to już by była " ameryka " .

Do tej pory korzystałam z " Przewodnika do rozpoznawania roślin i zwierząt na wycieczce " wydanego przez Multico w 1994 r . Bardzo fajna pozycja , zwłaszcza część roślinna jest wyczerpująca .

Ale czaję się na coś większego o ptakach , jak namierzę to dam znać .

Do tego dobra lornetka i można działać .

Ja na tarasie zawsze mam lornetkę bo nigdy nie wiadomo kto zechce do nas przylecieć :wink:

Pozdrowionka - Maxtorka :)

Dzięki Maxtorka. Lornetki mam dwie, bo pierwsza, stara okazała się zbyt słaba. Staram sie je mieć zawsze pod ręką. Gorzej z aparatem i wymianą obiektywu. Mam stara lustrzankę bez zooma więc w miare potrzeby wymieniam optykę. A ptaszki nie chcą czekać :(

Dzięki Maxtorka. Lornetki mam dwie, bo pierwsza, stara okazała się zbyt słaba. Staram sie je mieć zawsze pod ręką. Gorzej z aparatem i wymianą obiektywu. Mam stara lustrzankę bez zooma więc w miare potrzeby wymieniam optykę. A ptaszki nie chcą czekać :(

Znam ten ból , nasz aparat co prawda ma zoom 30-180 ( Olympus IS 3000 ) , ale te bestyjki są cwane i nie zawsze chcą być fotografowane :wink: . Ale za to uczą cierpliwości :wink: .

Pozdrowionka :)

Aparacik mam stary, japonski, ale większość "łoptyki" od Zenitha całość od 28 do 135. A ptaszki sa fajne.

Dzieki, pozdrawiam

Tomek

Latem to głównie widać kawki, sikorki, pleszki, no i szpaki i wróble. Szpaki wcinają czereśnie, zresztą inne też, ale inne to mogą ;-) zwłaszcza "nasze" wróble.

Ale zimą, gdy się wystawi karmik i zawiesi kulkę ze smalcu to się ma naprawdę niezłe widoki.

W zeszłym roku kupiłam sobie nawet leksykon ptaków z pięknymi zdjęciami Einharda Bezzela i wiem co przylatywało ;-):

jemiołuszki,kwiczoły,szczygły,sikorki bogatki,sikorki modre,gile,wróble,mazurki,grubodziób(ten był jeden),kosy,rudziki,czyże (według tego atlasu nie ma takiego ptaszka jak czyżyk - jest czyż, albo strzyżyk jedynie ;-) )

Oczywiście wszystkie w jednym czasie nie oblegały mi karmika i okolicznych krzaków i drzew, al naprawdę obserwacja ptaków to fajna zabawa.