Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś wie czyje to gniazdko?

http://img91.imageshack.us/img91/6901/dscf0260wx6.th.jpg

http://img91.imageshack.us/img91/5169/dscf0274ry6.th.jpg http://img91.imageshack.us/img91/651/dscf0209yi1.th.jpg

Położone 60-70 cm nad ziemią , na podmokłej łące. Ostatnim razem jak zaglądałem były 4 jajka. Szpetny paluch na ostatnim zdjęciu jako element porównawczy dot skali

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewno jakbyś nie zaglądał, to cosik by się ulęgło..
No wiem :oops: trafiłem tak z przypadku bo na granicy mojej działki. nie chcę podchodzić za często coby ptaszków nie straszyć i koszenie w okolicy w związku z tym zarzuciłem. Ale one chyba nie za bardzo się przejmują bo zaglądnąłem tak w miarę z daleka i od zeszłego tygodnia pojawiło się 5 jajko.

Od jakiegoś czasu mieszkamy w Londynie. Żona w marcu szukała domu do wynajęcia. Oglądając kolejny niedaleko ogrodów Kew Gardens i czekając na właścicieli, zauważyła na drzewie papugę. Postanowiła uratować ptaszka, który musiał uciec nieostrożnym właścicielom. Po pojawieniu się następnego ptaszka pomyślała, że uciekły papużki Nierozłączki. Nie chciała powiedzieć, jaką miła minę, gdy nadleciała reszta stada.

Właścicielami domu, który w końcu wynajęliśmy okazało się przemiłe małżeństwo dziennikarzy z telewizji SKY. Sami byli zaciekawieni skąd papugi w Londynie, przeprowadzili małe śledztwo i po kilku dniach w wielu mediach pojawiła się informacja, że papug jest ok. 30.000 i istnieją trzy hipotezy ich pochodzenia:

1. Pierwsza najbardziej prozaiczna, że uciekały systematycznie z ptaszarni z Parku Richmond w latach pięćdziesiątych.

2. Jimy Hendrix po nagraniu teledysku w studio na Chelsea z udziałem setek papug w odruchu umiłowania wolności wypuścił je wszystkie.

3. W latach pięćdziesiątych, w ogromnym studio filmowym w dzielnicy Ealing nagrywano znany klasyk filmowy z udziałem Katharine Hepburn – „Afrykańska królowa” (ciekawostką mało znaną jest fakt, że cały film został nakręcony właśnie w tym studio). Niedomknięte przez przypadek wrota hangaru pozwoliły uciec setkom papug z planu filmowego. Tę hipotezę uznano za najbardziej prawdopodobną.

W Polsce na naszym siedlisku spotykamy: dudki, jastrzębie, myszołowy, pliszki, sikorki, bażanty, sójki.

Stada papug, i to dość dużych, latają też w Niemczech w Kolonii.

• 1 year później...

No to jeszcze ja się wypowiem... Ciekawostka na deser... :lol: Oprócz masy wróbli w każdym załamaniu blachy na dachu, wron w kominie wentylacyjnym oraz szpaków w drugim kominie mam 2 dorosłe i 3 młode kopciuszki w altance. Mam także 2 gniazda jaskółek nad tarasem(taras do niedawna był obs..ny strasznie)- młode już chyba wyleciały w świat. Do niedawna miałam też pod podbitką kilkanaście gołębi garłaczów,ale po wymianie podbitki przeniosły się do sąsiada na świerk srebrny i tam codziennie dają koncert:)

Coś na deser:

Kilka tygodni temu spadło gniazdo jaskółek na taras- młode (4 szt cudem przeżyły zderzenie z terakotą).Rodzice nie interesowali się młodymi- zaczęli odbudowywać gniazdo(niedługo potem mieli już następne dzioby do wykarmienia :wink: ), więc wzięliśmy te sierotki do domu...Dzieci i ja łapaliśmy muchy, kupowałam robaki białe(karmiłam szczypcami -brzydzę się robali ruszających się)Jeden tylko sam otwierał dziobek na widok muchy, reszcie trzeba było na siłę otwierac dzioby... po tygodniu już wszystkie co godzina wołały jeść :D Aby ktoś pojawił sie na widoku jaskółki zaczynały cieszyć się,machać skrzydłami- i oczywiście otwierały dzioba:) Dawałam im też do jedzenia ziemniaki ugotowane, marchewkę,seler, jajka na twardo i wodę do picia -strzykawką.Dżdżownic nie lubiły.Wynosiłam je czasem na dwór na trawę- wtedy jeden uciekł.Bardzo to przeżyłam,bo nie umiał jeszcze dobrze latać-mam nadzieję,że udało mu się przeżyc... Zostały 3 szt.Były w sumie w domu ok.3 tygodni. Braliśmy je na ręce(mam zdjęcia),samę zresztą wchodziły-wystarczyło przystawić rękę do pudełka.Były piękne.Najśmieszniejsze było to,kiedy wystawiały kuperki poza pudełko(trzeba było jedną stronę pudełka wymoscić papierem toalet,i one cofając się wystawiały kuperki i ładunek lądował poza pudełkiem-czasami był duży rozrzut-musiałam podkładać dużą gazetę i co kilka godzin wymieniać).

Kiedy zaczęły same z pudełka startować do lotu i fruwały po mieszkaniu-gubiąc po drodze co nieco(niestety jaskółki są bardzo czyste,w gniazdo nic nie zrobią, za to poza pudełkiem jak latały po mieszkaniu-co raz coś gubiły -przeważnie konsystencji płynnej :lol: :lol: :lol: :wink: :wink: ...) 2 dni wytrzymałam w tym stresie,kiedy one uczyły się latać...Byłam pewna że są już gotowe do samodzielnego życia :) ...Wyniosłam je z pudełkiem na taras i po pewnym czasie jeden wystartował, a potem reszta... Już nie wróciły...

Niedawno dowiedziałam się od sąsiadki zza płotu, że 2 dni po ich wypuszczeniu wleciały do niej do domu 3 jaskółki-krążyły po kuchni,pokoju i potem same wyleciały na dwór. Jest pewna że to te moje wychowanki-tylko pomyliły dom.

Gdyby komuś trafiły się jeszcze jaskółki do wychowania- mogę podzielić się doświadczeniem :roll: :roll: :roll: :roll:

Jak mi się uda,to wkleję zdjęcie tych moich srajdków.Często patrzę na niebo-tyle jaskółek lata - i zastanawiam się,które wychowałam,ale nie przyleciały do mnie.One były tak sympatyczne i śliczne,że jak odleciały to nie raz łza mi kręciła na widok jaskółki,bardzo do nich się przywiązałam :cry: :cry: :cry: :cry: I jest mi smutno z tego powodu,wybaczyłam obs..ne firanki,podłogę a nawet ścianę w kuchni :wink: . :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam.Anna

• 1 month później...

witam,

dołączę się do tematu, bo odwiedza mnie ostatnio bardzo piękny ptak, a nie potrafię go zidentyfikować. Kolorystycznie przypomina grubodzioba, ale nie jestem pewna, bo nigdy nie miałam okazji widzieć go w realu. Jest wielkości kwiczoła, a znakiem szczególnym który zauważyłam są białe póra w dolnej części grzbietu (poniżej skrzydeł). Czy ktoś z Państwa może mi pomóc?

Kilka tygodni temu spadło gniazdo jaskółek na taras- młode (4 szt cudem przeżyły zderzenie z terakotą).Rodzice nie interesowali się młodymi- zaczęli odbudowywać gniazdo(niedługo potem mieli już następne dzioby do wykarmienia :wink: ), więc wzięliśmy te sierotki do domu...

W moim garażu jaskółki zrobiły sobie gniazdo :

http://www.fr13.republika.pl/budowa/jaskolki.jpg

Młode jaskółki szybko rosły, aż w końcu opuściły gniazdo.

Zdziwiłem się trochę, bo po pewnym czasie gniazdo znowu zostało wykorzystane. Pojawiły się następne dziobki do wykarmienia. Pod koniec sierpnia jaskółki nagle zniknęły (prawdopodobnie odleciały) Zastanawiałem się co się stało z młodymi? Raczej mało prawdopodobne, aby nauczyły się już latać. Pod gniazdem znalazłem nogę jednego pisklaka. Nie wiem czy to jaskółki popełniły kanibalizm zjadając własne pisklęta, czy też dorwał je jakiś drapieżnik ?

Wroble , sikorki bogatki , pliszki siwe , szpaki , wrony , sroki , 3 myszolowy , sowa ( nie wiem jeszcze jaka) ....... bociany biale bywaly czesto do zeszlego roku , w tym roku widzialem bociana tylko raz :(

Przymierzam sie do budowy wiekszego karmnika na zime , to i moze jakies fotki zrobie ciekawe i wiecej gatunkow rozpoznam.

Pozdrawiam