emems 11.03.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 ....w Narwiańskim Parku Narodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 12.03.2004 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Domek tez mam w fajnym parku narodowym : w oddali widac duze jezioro, niedaleko mam duzo starego lasu, kilka km dalej biegaja najwieksze ssaki w Polsce (zgadniesz jak sie nazywaja ?), aaa, zapomnialbym jeszcze o wodzie : mam blisko do najwiekszej wody w Polsce (chyba latwo sie domyslic jakiej), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.03.2004 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Piękny watek. Co ja mam na swojej działce i w okolicy?No cóż, gmina KRUKlanki, niedaleko wieś KRUKlin. 100 m od mojej chałupy na sosnie gniazdo kruków, bocian siadających na dachu obory, pliszki mające gniazda pod dachówkami, przepiórki, kuropatwy, sikorki różnej maści, jakieś drapieżne krążące nad głową, raz zmęczonego gołębia pocztowego z obrączką (Niemiec z pochodzenia, sprawdziłem bo dał sie złapać tak był wycieńczony), jakieś takie małe wróblowate - jedno wypadło z gniazda - odchowaliśmy. Syn osobiście nosił toto na głowie, jaskółki dymówki (?) w oborze, na łące krzyczące żurawie, przelatujące gęsi i sowę co raz mnie zaatakowała lotem koszącym. W piwnicy zimuje nietoperz, ale to już całkiem inna historia...W sąsiedniej wsi hodowla strusi. To też ptaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 12.03.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Domek tez mam w fajnym parku narodowym : w oddali widac duze jezioro, niedaleko mam duzo starego lasu, kilka km dalej biegaja najwieksze ssaki w Polsce (zgadniesz jak sie nazywaja ?), aaa, zapomnialbym jeszcze o wodzie : mam blisko do najwiekszej wody w Polsce (chyba latwo sie domyslic jakiej), jeśli największe ssaki to żubry a żubry to albo Puszcza Białowieska albo Bieszczady duże jezioro, największa woda w Polsce to Śniardwy albo Solina więc orzekam... Bieszczady nad Zalewem Solińskim ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 12.03.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Najlepsze żubry są w Puszczy Boreckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.03.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 .... No cóż, gmina KRUKlanki, niedaleko wieś KRUKlin. .... Oj wspomnienia, wspomnienia.... lipiec 1979 r. pole namiotowe nad jeziorem KRUKLANKI ..... I gospoda GS-u ze specjalnoscia zkładu - ZIEMNIAKI TŁUCZONE Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 12.03.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 A tak przy okazji - jak się nazywa taki ptaszek:http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=070&beg=14 Jest tego mnóstwo - a to nie wróble przecież?PozdrawiamPS - Przyleciały łabędzie, żurawie(żurawie to były już 3 tygodnie temu) i kaczki! Wiosna juz jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 12.03.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Czem prędzej proponuję kotu zawiesić na obroży dzwoneczek...w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 12.03.2004 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Juz mają to było w zeszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.03.2004 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 ...jeśli największe ssaki to żubry... ...największa woda w Polsce to Śniardwy albo Solina... Zubry sie zgadzaja, ale o wodzie myslalem wiekszej, znacznie wiekszej, takiej z falami, sztormem ... tak, tak, to Baltyk, wiec jest to Wolinski Park Narodowy w ktorym sa i zubry i Baltyk, oraz moj maly domek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 14.03.2004 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 .... No cóż, gmina KRUKlanki, niedaleko wieś KRUKlin. .... Oj wspomnienia, wspomnienia.... lipiec 1979 r. pole namiotowe nad jeziorem KRUKLANKI ..... I gospoda GS-u ze specjalnoscia zkładu - ZIEMNIAKI TŁUCZONE Pozdrawiam Wowka, ale sie zmieniło od tamtych lat... "To se ne vrati" Bylismy młodsi... Ja byłem na harcerskim biwaku na wyspie na jeziorze Kruklin w...1967. Była tam też moja przyszła żona - harcerka... A ... dzieści lat później lądujemy tak niedaleko, nad j. Wydmińskim. Ale to naprawdę przypadek... A geesowskiej gospody w Kruklankach już nie ma, jest restauracja - prywatna. Są frytki, tłuczonych nie uświadczych Ale lepsze żarełko w niedalekich Wydminach, w barze "Kuba". Pozwalam sobie na odrobinę reklamy. "Kuba" na to zasługuje. Pozdrawiam Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 15.03.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Tomek... niewiedziałam że żubry się tak rozbrykały i w Wolińskim zamieszkały że aż zarymowałam upss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.03.2004 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 ...A wracając do naszych baranów to wczoraj, pierwszy raz w tym roku zaczęły swoje nawoływania sierpówki, inaczej synogarlice tureckie popularnie zwane cukrówkami. Już zaczynają zaloty swoim słodkim gu-guu-gu, gu-guu-gu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 16.03.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Wiosna na całego - po asfalcie chodzą żaby (przechodzą do jeziorka). Trzeba jeździć slalomem, żeby ominąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 16.03.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Mój skrawek nieba w szybkim locie przecięły gęsi. Niestety nawet ich nie widziałam, bo leciały w nocy.Ależ one pięknie gęgały !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 16.03.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 i znowu podwójna wiadomość ale gęsi znowu leciały ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 17.03.2004 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A ja widziałem lecące żurawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 18.03.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 u mnie ruch się zaczyna!... pomału się zlatują Czas stopery do uszu kupić bo nie idzie spać na tym moim bagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarS 19.03.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Wątek pierwsza klasa ! Mówiąc o ogrodach niewiele czasu poświęca się ptakom tam żyjącym , a szkoda. Projektanci ogrodów nie zwracają chyba uwagi na możliwość stworzenia lepszych warunków ptakom, którymi moglibyśmy cieszyć nasze oczy przez okrągły rok. Wystarczy pomyśleć o odpowiednim doborze gatunków drzew i krzewów, odpowiednim ich przycinaniu, pojnikach i poidłach, budkach lęgowych, karmnikach zimą itd. Nie wychodząc z ogródka możemy w ciągu roku obserwować kilkadziesiąt gatunków ptaków. I jeśli przyjrzymy się bliżej to okzazuje się, że nie każdy "wróbel" to wróbel Wystarczy zaopatrzyć się w atlas ptaków i lornetkę a na forum oprócz wróbli, wron, szpaków i sikorek, zaczną się pojawiać takie nazwy jak rudzik, pleszka, zaganiacz, muchołówka, czeczotka, pokrzewka i wiele innych. Nazwy brzmią może nieznajomo ale gatunki wcale nie takie rzadkie. A tak przy okazji - jak się nazywa taki ptaszek: http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=070&beg=14 Jest tego mnóstwo - a to nie wróble przecież? Tak przy okazji to trznadel. A czy zna ktoś takiego ptaszka jak MAZUREK ? na pewno wszyscy go znają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.03.2004 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Oczywiście, że wszyscy znają i nazywają wróblem! A u mnie wczoraj sąsiad - jak zwykle w ciepły dzień - wystawił na parapet dwie papużki faliste w klatce. Po chwili na drzewie obok szpak zaczął je przedrzeźniać. Szkrzydła w dół, dziób do góry, pióra nastroszone - pół godziny się tak wygłupiał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts