Maddy 20.03.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 A u nas są skowronki.W ubiegłym roku uwiły sobie gniazdko w domu w otworze pozostawionym na nadproże (nie było jeszcze ścianek działowych). Potem mieliśmy niezapomniane obserwacje wykluwających się piskląt, a potem uczyły się latać i w ogóle było super.W tym roku niestety nie ma juz otworów w ścianach, więc muszą sobie poszukać innego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarS 20.03.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 z całą pewnością nie był to skowronek skowronek nawet nie siada na wzniesieniu czy gałęzi ponad trawą a co dopiero gdyby założył gniazdko w takim miejscu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 20.03.2004 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 z całą pewnością nie był to skowronek skowronek nawet nie siada na wzniesieniu czy gałęzi ponad trawą a co dopiero gdyby założył gniazdko w takim miejscu ... hehe...własnie - skowronek ma gniazdo zawsze na ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 21.03.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Masz rację, to nie był skowronek. Jestem niestety niedouczona i pomyliłam skowronka ze słowikiem.Ale z tego co przeczytałam, to słowiki chyba też budują gniazda raczej bliżej ziemi. Wszystko pozostałe się zgadza, ze zdjęciem włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 21.03.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 No, przynajmniej tak mi się wydaje, że to może być słowik, bo wygląda, jak na zdjęciu w encyklopedii. Ale jak już wspomniałam, niedouczona jestem w kwestii ornitologicznej. Pozdrawiam. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 22.03.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Dzięki za trznadla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarS 22.03.2004 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 No, przynajmniej tak mi się wydaje, że to może być słowik, bo wygląda, jak na zdjęciu w encyklopedii. Ale jak już wspomniałam, niedouczona jestem w kwestii ornitologicznej. Pozdrawiam. M mamy przyjemność z obserwowania ptaków ale również satysfakcję z rozpoznania obserwowanego gatunku ... Najprawdopodobniej była to muchołówka szara, mniej prawdopodobne aby była to pliszka siwa lub kopciuszek. Właśnie te ptaki budują gniazda w takich miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 22.03.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Najprawdopodobniej była to muchołówka szara, mniej prawdopodobne aby była to pliszka siwa lub kopciuszek. Właśnie te ptaki budują gniazda w takich miejscach. Obejrzałam sobie dokładnie różne zdjęcia wyżej wymienionych ptaszków i niestety żaden z nich nie pasuje do moich ubiegłorocznych lokatorów. Natomiast doskonale pasują do nich zdjęcia słowika rdzawego (charakterystyczny ogon), chociaż zupełnie nie pasuje sposób umiejscowienia gniazda. Czy ptaki nigdy nie zmieniają swoich przyzwyczajeń? Może ma znaczenie fakt, że kiedy ptaki zakładały gniazdo, budowa stała przez jakiś czas pusta, a dookoła są pola i łąki, po których buszują koty z pobliskiej wsi. Więc może tam czuły się po prostu bezpieczne, bo nikt ich nie niepokoił? Co o tym sądzisz MarS? Pozdrawiam. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarS 23.03.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Ptaki też czasami potrafią nas zaskoczyć swoim zachowaniem, jednak żaden kot nie jest w stanie zmusić słowika czy skowronka do założenia gniazda w budynku a może to była bździągwożerna białorzytka (z ostatniego ogólnopolskiego dyktanda) ona również może zbudować gniazdo w takim miejscu. http://www.grzesiak.kei.pl/jurek/lista189.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 23.03.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Niestety białorzytka też nie, ale dzięki za link.No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak szukać dalej wśród ptaków o brązowym upierzeniu i charakterystycznym pomarańczowym ogonie.Jakbyś jeszcze miał jakieś propozycje, to pisz.PozdrawiamM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarS 23.03.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Ostatnia szansa - pleszka ? http://www.sp10.jasnet.pl/duze_grafiki/ptaki/kalendarz/pleszka.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 25.03.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Szkoda, że to była ostatnia szansa, bo to chyba też nie to. Wygląd samiczki pasuje, samczyka nie, bo nasz samczyk wyglądał tak samo jak samiczka. A opiekowały się gniazdem i pisklętami na zmianę, więc wiem, że były pozornie nie do odróżnienia (no chyba że były to dwie samiczki ). Ale nie to budzi moje wątpliwości, tylko kolor jajeczek. Te u nas nie były niebieskie, tylko jasne i nakrapiane . Więc chyba się nie dowiem, co to były za ptaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 31.03.2004 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Kilka dni temu odwiedziła nas pleszka. Bardzo wesoły ptaszek - ciągle dyga i kiwa ogonkiem. Wczoraj zaobserwowaliśmy buszującego w jałowcach, nisko przy ziemi rudzika. W słońcu ślicznie błyskał czerwony "śliniaczek". Wiosna na całego. Od kilku dni nawet sroki gromadzą budulec na gniazda. Wróble są śmieszne - takie wybredne! Trzyma taki wróbel uzbieraną garść słomek w dziobie, aż tu nagle puszcza wszystkie i zajmuje się skubaniem nowej słomki. Peeewnie - ta nowa jest o niebo lepsza od poprzednich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.04.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Maddy, Twój opis pasuje mi do rudzika. U siebie miałam dokładnie tak samo. W tym roku choć i okna i drzwi zabudowane, wrócił i uwił sobie gniazdo nad balkonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.04.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 http://republika.pl/szczepgal/images/rudzik.jpg rudzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 14.04.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Po trawniku biegaja bardzo ufne pliszki, w swierku srebrzystym wije gniazdko co roku drozd spiewak, w budkach sa szpaki, za plotem mam olszyny ze strumyczkiem, w nich mieszkaja slowiki i kwiczoly. W maju jak w filharmonii, wieczorne koncerty...cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 15.04.2004 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 mam gości w nowym domu - sójki Już dwa, czy trzy lata gnieździły się u nas na dębie, teraz, gdy wybudowaliśmy dach znalazły sobie miejsce na płotwi pod okapem! Są naszymi drugimi (po żabach, które swego czasu zadomowiły się w wykopanym pod fundamenty rowie) gośćmi, i choć w dom jeszcze dalego do zakończenia budowy - mam nadzieję, że będzie im u nas miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 15.04.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 A my od czasu do czasu mozemy zaobserwować żerujšce kury sšsiada. Nadmienię , że żerujš głównie w tym , co włanie zasadzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 19.04.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 wszak kura też ptak, choć robi nam jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 19.04.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Tak właśnie też mi się wydaje , więc myślę że te kury znalazły się we właściwym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts