Karol N. 04.05.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 A nietoperza ktos mial (to sa ptaki czy cos innego, qurde zapomnialem)?.Rano otwarlem drzwi od pomieszczenia gospodarczego wychodzac na zewnatrz i spadl na mnie. Cale szczesie, ze na mnie a nie na zone, bez reanimacji zony (nie nietoperza) pewno by sie nie odbylo. Widac przy jasnej nocy jak lataja oj lataja. Do MRU najwiekszego skupiska nietoperzy w Europie mamy zaledwie kilka kilometrow.Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.05.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Czy wiecie, co to za ptaszek – cały czarny z żółtym dziobkiem, nieco mniejszy od gołębia, wydaje dość skrzekliwy dzwięk? Nie wiem co to za ptaszki ale kiedys moj dom upodobnily do dalmatanczyka siadajac na rynnach i robiac to co kazda zyjaca istota robic musi. Na szczescie po ostatecznym tynkowaniu i zamknieciu podbitki sie wyprowadzily Karol N Czarny z żółtym dziobkiem to na pewno KOS z rodziny drozdów, samica owszem czasem skrzeczy ale samczyk pięknie śpiewa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 04.05.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Dzięki kominiarz - znalazłem zdjęcie gościa w internecia i mogę potwierdzić - jest to kos. Jeśli chodzi o śpiew to faktycznie - teraz uświadomiłem sobie, że czasami jest bardzo miły, a czasami (rzadziej) - dziwne skrzeczenie. Jak ładnie śpiewa - można sobie posłuchać - http://biotop.umcs.lublin.pl/users/marskow/kos.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.05.2004 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Tak, to kos.U mnie jest mnóstwo kosów. Pięknie śpiewająPodobno w miastach trafiają się kosy-albinosy. Czy ktoś widział takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.05.2004 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 A ja w weekend obserwowalam na lakach nad rzeka zurawie. Pewnie bym na nie nie zwrocila uwagi, bo byly daleko, ale zaczely sie nawolywac. Mam nadzieje, ze sa tam na stale a nie przelotem. Bociany biale mam za miedza na starym kominie jakiejkotlowni. W ogrodzie sojki i kosy a w chaszczach 100 m od domy pieknie spiewaja slowiki. Jest jeszcze troche drobiazgu, ale za szybko lataja a ja mam za slabe okulaty i nie wiem co to takiego. Jak sobie zrobie nowe szkla to moze bedzie mi latwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.05.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 A nietoperza ktos mial (to sa ptaki czy cos innego, qurde zapomnialem)?. Rano otwarlem drzwi od pomieszczenia gospodarczego wychodzac na zewnatrz i spadl na mnie. Cale szczesie, ze na mnie a nie na zone, bez reanimacji zony (nie nietoperza) pewno by sie nie odbylo. Widac przy jasnej nocy jak lataja oj lataja. Do MRU najwiekszego skupiska nietoperzy w Europie mamy zaledwie kilka kilometrow. Karol N. Corocznie goszczę jednego nietoperza w piwnicy. Malutki, siedzi w szczelinie między cegłami. Wieczorami lata ich sporo, ale tylko jeden upodobał sobie moja piwniczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.05.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Niedawno nieopodal mojej działeczki kręcił się największy z naszych dzięciołów DZIĘCIOŁ CZARNY a konkretnie była to pani dzięciołowaponieważ miała mały czerwony czepek na głowie (pan dzięcioł ma dużą czerwoną czapeczkę). Dzięcioł Czarny wydaje coś w rodzaju kiiijjja kiiijjja i można go po głosie pomylić z Myszołowem Zwyczajnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 04.05.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Maddy - czy powyższe zdjęcia czegoś Ci nie przypominają... ? Ja z opisu gniazda i ptaków nie mam wątpliwości, bo trzeba wam wiedzieć, że samce Kopciuszka bywają również ciemnobrązowe, nie tylko czarne... Ptaki Polski. Jan Sokołowski. Gniazdo:w płytkim wgłębieniu muru, na belce pod okapem dachu, w stosie desek, w szczelinie skalnej lub innym zakamarku, uwite ze ździebeł i korzonków. Jaja: 5-6, czysto białe. Śpiew: krótka zwrotka złożona z dwóch zgrzytów i zakończona suchym trelem. No, dzięki Krystianowi i jego zdjęciom wiem wreszcie co to za ptaszki się u mnie lęgną. Faktycznie to chyba kopciuszki. Ale w tym roku są tylko trzy jajeczka Ale za to białe No i wszystko wreszcie do siebie pasuje. Wielkie dzięki Krystian :DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.05.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Maddy - spoko, one dopiero znoszą jajka, będzie więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 07.05.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Tomku 1950 nietoperze to ssaki. Oerwuję je w pogodne wieczory. Latają na moją działką, mieszkają chyba u sąsiadki w starej stodółcePozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 07.05.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 Ale nazjadałam literek Chyba dlatego że pora obiadowa się zbliża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 10.05.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 ... a na stawach niedaleko mojego domku (200 i 1500m) gniazdują kaczki krzyżówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarS 11.05.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 A u mnie gniazdo mają szpaki, kręci się tu też pliszka siwa, pliszka żółta, dzwoniec, szczygieł, kulczyk, trznadel, kawałek dalej są bażanty, czasami widać jastrzębia, bociana białego, oczywiście sroki i wrony no i wróble, są już jaskółki dymówki. A w pobliskim lesie zięby, kos, który pięknie śpiewa, kowalik, sikory, piecuszek i jeszcze wiele wiele innych ptaszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.05.2004 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 O rany, MarS, ale masz fajne ZOO!!! Najbardziej zazdroszczę Ci dzwońca. Nigdy go "na żywo" nie widziałam, choć to całkiem popularny ptak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.05.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Ja to z ornitologiii to raczej cienka jestem. Niejednokrotnie slysze jakies ciekawe zaspiewy z poblizkiej kepy drzew ale nie wiem co to tam tak daje znac o sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.05.2004 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 JoShi - zanuć - pomożemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 13.05.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Maddy - spoko, one dopiero znoszą jajka, będzie więcej... Niestety nie było więcej, ale za to od tygodnia są pisklaki. Słownie trzy. I rosną tak szybko, że juz prawie się nie mieszczą w gnieździe. Ale mamy radochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 15.05.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 .. widać Twoje Kopciuszki poszły na jakość... Moje też się już pewnie wykluły... muszę policzyć ile mam sztuk w tym roku... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 15.05.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Nie wiem jak to się stało, ale dzisiaj doliczyłam się czterech pisklaków. Jeden się ukrywał, czy co? Pozdrowienia dla wszystkich "podglądaczy" M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 23.05.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Ja się ostatnio wzbogaciłem o kosa w ogródku. Śpiewa ładnie, wygląda też ładnie. Tylko troszkę brudzi mi taras i dlatego się wkurzam. Jako mój ogródek na gniazdo sprowokowałem go górą suchcyhc gałęzi, które leżały nieopodal drzewaka. Ostatnio mam też jakiegoś nielota, bo jest chory Musze go rozpoznać, to go wam bliżej przedstawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts