Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

A nietoperza ktos mial (to sa ptaki czy cos innego, qurde zapomnialem)?.

Rano otwarlem drzwi od pomieszczenia gospodarczego wychodzac na zewnatrz i spadl na mnie. Cale szczesie, ze na mnie a nie na zone, bez reanimacji zony (nie nietoperza) pewno by sie nie odbylo. Widac przy jasnej nocy jak lataja oj lataja. Do MRU najwiekszego skupiska nietoperzy w Europie mamy zaledwie kilka kilometrow.

Karol N.

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy wiecie, co to za ptaszek – cały czarny z żółtym dziobkiem, nieco mniejszy od gołębia, wydaje dość skrzekliwy dzwięk?

Nie wiem co to za ptaszki ale kiedys moj dom upodobnily do dalmatanczyka siadajac na rynnach i robiac to co kazda zyjaca istota robic musi. Na szczescie po ostatecznym tynkowaniu i zamknieciu podbitki sie wyprowadzily

Karol N

Czarny z żółtym dziobkiem to na pewno KOS z rodziny drozdów, samica owszem czasem skrzeczy ale samczyk pięknie śpiewa.

Pozdrawiam.

Dzięki kominiarz - znalazłem zdjęcie gościa w internecia i mogę potwierdzić - jest to kos. Jeśli chodzi o śpiew to faktycznie - teraz uświadomiłem sobie, że czasami jest bardzo miły, a czasami (rzadziej) - dziwne skrzeczenie. Jak ładnie śpiewa - można sobie posłuchać - http://biotop.umcs.lublin.pl/users/marskow/kos.htm

A ja w weekend obserwowalam na lakach nad rzeka zurawie. Pewnie bym na nie nie zwrocila uwagi, bo byly daleko, ale zaczely sie nawolywac. Mam nadzieje, ze sa tam na stale a nie przelotem. Bociany biale mam za miedza na starym kominie jakiejkotlowni. W ogrodzie sojki i kosy a w chaszczach 100 m od domy pieknie spiewaja slowiki. Jest jeszcze troche drobiazgu, ale za szybko lataja a ja mam za slabe okulaty i nie wiem co to takiego. Jak sobie zrobie nowe szkla to moze bedzie mi latwiej :)

A nietoperza ktos mial (to sa ptaki czy cos innego, qurde zapomnialem)?.

Rano otwarlem drzwi od pomieszczenia gospodarczego wychodzac na zewnatrz i spadl na mnie. Cale szczesie, ze na mnie a nie na zone, bez reanimacji zony (nie nietoperza) pewno by sie nie odbylo. Widac przy jasnej nocy jak lataja oj lataja. Do MRU najwiekszego skupiska nietoperzy w Europie mamy zaledwie kilka kilometrow.

Karol N.

Corocznie goszczę jednego nietoperza w piwnicy. Malutki, siedzi w szczelinie między cegłami. Wieczorami lata ich sporo, ale tylko jeden upodobał sobie moja piwniczkę.

Niedawno nieopodal mojej działeczki kręcił się największy z naszych dzięciołów DZIĘCIOŁ CZARNY a konkretnie była to pani dzięciołowa

ponieważ miała mały czerwony czepek na głowie (pan dzięcioł ma dużą czerwoną czapeczkę). Dzięcioł Czarny wydaje coś w rodzaju kiiijjja kiiijjja i można go po głosie pomylić z Myszołowem Zwyczajnym.

Pozdrawiam.

Maddy - czy powyższe zdjęcia czegoś Ci nie przypominają... :wink: ?

Ja z opisu gniazda i ptaków nie mam wątpliwości, bo trzeba wam wiedzieć, że samce Kopciuszka bywają również ciemnobrązowe, nie tylko czarne... :wink:

Ptaki Polski. Jan Sokołowski.

Gniazdo:w płytkim wgłębieniu muru, na belce pod okapem dachu, w stosie desek, w szczelinie skalnej lub innym zakamarku, uwite ze ździebeł i korzonków.

Jaja: 5-6, czysto białe.

Śpiew: krótka zwrotka złożona z dwóch zgrzytów i zakończona suchym trelem.

No, dzięki Krystianowi i jego zdjęciom wiem wreszcie co to za ptaszki się u mnie lęgną. Faktycznie to chyba kopciuszki. Ale w tym roku są tylko trzy jajeczka :cry: Ale za to białe :wink:

No i wszystko wreszcie do siebie pasuje.

Wielkie dzięki Krystian

:DM

A u mnie gniazdo mają szpaki, kręci się tu też pliszka siwa, pliszka żółta, dzwoniec, szczygieł, kulczyk, trznadel, kawałek dalej są bażanty, czasami widać jastrzębia, bociana białego, oczywiście sroki i wrony :-) no i wróble, są już jaskółki dymówki. A w pobliskim lesie zięby, kos, który pięknie śpiewa, kowalik, sikory, piecuszek i jeszcze wiele wiele innych ptaszków :p

Ja się ostatnio wzbogaciłem o kosa w ogródku. Śpiewa ładnie, wygląda też ładnie. Tylko troszkę brudzi mi taras i dlatego się wkurzam. Jako mój ogródek na gniazdo sprowokowałem go górą suchcyhc gałęzi, które leżały nieopodal drzewaka. Ostatnio mam też jakiegoś nielota, bo jest chory :cry: Musze go rozpoznać, to go wam bliżej przedstawie :wink: