Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

U mnie kręci się dużo skrzydlatego towarzystwa. Zaczęłam niedawno prace budowlane na działce i mogłam już co nieco zaobserwować. Niestety ornitolog ze mnie kiepski, ale niektóre ptaszki rozpoznałam: boćka białego, jaskółki, kukułki, żurawie, jastrzębia, kaczki krzyżówki.

Jest tego duuuużo więcej, będę musiała się mocno podszkolić. :D

Bardzo fajny jest ten wątek!

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj pochowałem sójkę :cry: :cry: :cry:

Mieszka u mnie rodzinka sójek i jedno z małych wypadło z gniazda. Jak je odnaleźliśmy było już martwe :cry: :cry: .

Jedyna przyjemna rzecz - to możliwość przyjrzenia się cudownej niebieskij barwie jaką noszą sójki na skrzydełkach - z bliska dokładnie widać jak bajeczny mają kolor.

A tak swoją drogą: uwiły sobie gniazdo na płotwi pod dachem (w części wystającej na zewnątrz). W tym roku będę ocieplał i tynkował budynek i muszę zaczekać aż ptaki się wyprowadzą. Czy możliwe jest, że wrócą, jeśli miejsce na którym teraz się zatrzymały zostanie całkowicie zabudowane? Czy mogę liczyć, że przybijając kawałek deski w pobliżu aktualnego likum, w przyszłym roku na niej zamieszkają zamiast na niedostępnej już płotwi?

Kwiatkor - dzięki za kukułkę.Sądząc z opisu mogłam ją widzieć ale tylko w locie .Szkoda tej Twojej sójeczki , no cóż, takie jest życie.A swoją drogą sójki to ptasie zbóje - dobierają się do gniazd z jajami innych ptaków.Nie raz widziałam jak wróble , pliszki czy sikorki przeganiały sójkowego intruza.Pomijając ich charakter rzeczywiście są pięknie ubarwione.U mnie też są i lubię na nie patrzeć.Podobne kolorystycznie [ale bez tego pięknego niebieskiego brzegu skrzydła i zdecydowanie mniejsze] są zięby.

Oczywiście tak piękne ubarwienie mają tylko samce.Ptasie panie to "szare myszki" i muszą się do końca życia malować :wink:

Pozdrowienia :D

Maxtorka

u mnie ptaków jest mnóstwo ale poniewaz nie jestem ich znawca i narazie brak mi czasu na pogłebienie tej wiedzy to ograniczam sie do ich obserwacji co wspaniale pomaga sie odpreżyć.W garażu pod dachem zamieszkały jaskółki, poniewaz jest stale otwarty i słuzy za magazun materiałow i sprzetu nikomu to nie przeszkadza.Będąc ostatnio na spacerze z psem w lesie za płotem udało misie podpatrzeć pana kukułke.Byłem bardzo zdziwiony że to taki duży ptak.Cukrówki na starym dębie za miedzą dają koncert od samego rana.Pozdrowienia dla wszystkich ornitologów amatorów.

• 1 month później...

Sroki to mięsożery - zjadają owady i ich larwy , stawonogi , ślimaki , jaja , młode ptaki i myszy . Ale jesienią zbierają żołędzie , bukiew i orzechy , które chomikują między liśćmi , korzeniami albo w ziemi .

My chyba nie musimy się bać bo póki co nas nie ruszają :wink:

Pozdrowienia

Maxtorka

Witam serdecznie :) , to mój pierwszy post na tym forum.

Mam działkę na Kaszubach, moimi ulubionymi sąsiadami są bociany, żurawie i pewien drapieżnik , którego niestety nie jestem w stanie rozpoznać . Krąży on majestatycznie nad polem w poszukiwaniu pokarmu , uwielbiam go obserwować, niestety krąży bardzo wysoko :(

Wiosną, gdy mąż robił porządki i chciał poustawiać trejaże, które składował w kącie ogrodu (czekały na swoją kolejkę :D ) okazało się ,że uwił tam gniazdko ptaszek i leży tam 5 jajeczek. Martwiliśmy się, że matka porzuci gniazdo, ale nie mogąc wytrzymać,co jakiś czas z ukrycia podgladalismy gniazdko. Nastepnego dnia było w nim pięć gołych piskląt z pojedyńczymi czarnymi ,,włoskami" i śmiesznymi czubkami :D Ptaszki rosły z dnia na dzień, najzabawniejszy był widok, gdy się zbliżyłam do gniazdka i nagle otworzyło się 5 wielkich dziobów, ukazując ogromne pomarańczowe gardziołka :) W pewnym momencie musieliśmy gniazdko delikatnie podeprzeć, bo zaczęło się niebezpiecznie przekrzywiać i ptaszkom zaczęły wystawać nóżki i skrzydełka. Ptaszki już dawno opusciły gniazdko ,ale wciąż wspominam je z rozrzewnieniem . :)

• 1 month później...
A na mojej posesji wieczorami oglądam świetliki. W cieplejsze dni licznie się roją i efekty świetlne są wspaniałe. Zawsze marzyłem mieć świetliki przed domem :roll:

ja tez mialem swietliki kolo chalupki na mazurach w tym roku.... psisko latalo za tym i strasznie bylo rozczarowane jak mu gasly przed nosem......

Na krokwi dachu nad tarasem uwiły gniazdo jaskółki. Ciekawostką jest to, że nie jest to para jaskółek ale... trójkącik. Trzy dorosłe karmią młode w gnieździe.

• 3 weeks później...
  • 3 months później...