eska-j 27.05.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 U mnie kręci się dużo skrzydlatego towarzystwa. Zaczęłam niedawno prace budowlane na działce i mogłam już co nieco zaobserwować. Niestety ornitolog ze mnie kiepski, ale niektóre ptaszki rozpoznałam: boćka białego, jaskółki, kukułki, żurawie, jastrzębia, kaczki krzyżówki. Jest tego duuuużo więcej, będę musiała się mocno podszkolić. Bardzo fajny jest ten wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 04.06.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Eska-j a kukułkę widziałaś czy słyszałaś ? Z tego co wiem to bardzo płochliwe ptaszki i trudno je zobaczyć. Jeśli widziałaś napisz jak wygląda. Pozdrawiam miłośników skrzydlatych i innych zwierzątek Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.06.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Eska-j a kukułkę widziałaś czy słyszałaś ? Z tego co wiem to bardzo płochliwe ptaszki i trudno je zobaczyć. Jeśli widziałaś napisz jak wygląda. Maxtorka sprawdź http://www.republika.pl/lesnictwo/ptaki/kukuka.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 05.06.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Wczoraj pochowałem sójkę Mieszka u mnie rodzinka sójek i jedno z małych wypadło z gniazda. Jak je odnaleźliśmy było już martwe . Jedyna przyjemna rzecz - to możliwość przyjrzenia się cudownej niebieskij barwie jaką noszą sójki na skrzydełkach - z bliska dokładnie widać jak bajeczny mają kolor. A tak swoją drogą: uwiły sobie gniazdo na płotwi pod dachem (w części wystającej na zewnątrz). W tym roku będę ocieplał i tynkował budynek i muszę zaczekać aż ptaki się wyprowadzą. Czy możliwe jest, że wrócą, jeśli miejsce na którym teraz się zatrzymały zostanie całkowicie zabudowane? Czy mogę liczyć, że przybijając kawałek deski w pobliżu aktualnego likum, w przyszłym roku na niej zamieszkają zamiast na niedostępnej już płotwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxtor 05.06.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 Kwiatkor - dzięki za kukułkę.Sądząc z opisu mogłam ją widzieć ale tylko w locie .Szkoda tej Twojej sójeczki , no cóż, takie jest życie.A swoją drogą sójki to ptasie zbóje - dobierają się do gniazd z jajami innych ptaków.Nie raz widziałam jak wróble , pliszki czy sikorki przeganiały sójkowego intruza.Pomijając ich charakter rzeczywiście są pięknie ubarwione.U mnie też są i lubię na nie patrzeć.Podobne kolorystycznie [ale bez tego pięknego niebieskiego brzegu skrzydła i zdecydowanie mniejsze] są zięby. Oczywiście tak piękne ubarwienie mają tylko samce.Ptasie panie to "szare myszki" i muszą się do końca życia malować Pozdrowienia Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenowo 05.06.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2004 u mnie ptaków jest mnóstwo ale poniewaz nie jestem ich znawca i narazie brak mi czasu na pogłebienie tej wiedzy to ograniczam sie do ich obserwacji co wspaniale pomaga sie odpreżyć.W garażu pod dachem zamieszkały jaskółki, poniewaz jest stale otwarty i słuzy za magazun materiałow i sprzetu nikomu to nie przeszkadza.Będąc ostatnio na spacerze z psem w lesie za płotem udało misie podpatrzeć pana kukułke.Byłem bardzo zdziwiony że to taki duży ptak.Cukrówki na starym dębie za miedzą dają koncert od samego rana.Pozdrowienia dla wszystkich ornitologów amatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 06.06.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2004 Widziałam orła bielika!!!!!!Co prawda nie w ogrodzie a nad Sniardwami, ale zjawisko to tak rzadkie, że musiałam o tym napisać! Było to w niedzielę - 30 maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 11.07.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Kopciuszków w pierwszym ,,lęgu" było sztuk cztery, a w drugim, który w tym tygodniu wyleciał aż sześć... Szpaki już sobie poleciały na pola i sady... Makolągwy są bardzo aktywne w okolicy żywopłotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 11.07.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Ptasznicy mozecie to zinterpretowac. Dzisiaj bylem swiadkiem jak gromadka srok napadla na jaskolke. Bardzo ja maltretowaly i jak pospieszylem z pomoca bylo juz zapozno. Sa sroki tak agresywne? Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 12.07.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Sroki to mięsożery, czy roślinożery? Takie życie jaskółki, trzymaj się z dala od srok spółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 12.07.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Sroki to mięsożery - zjadają owady i ich larwy , stawonogi , ślimaki , jaja , młode ptaki i myszy . Ale jesienią zbierają żołędzie , bukiew i orzechy , które chomikują między liśćmi , korzeniami albo w ziemi . My chyba nie musimy się bać bo póki co nas nie ruszają Pozdrowienia Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limonka 13.07.2004 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Witam serdecznie , to mój pierwszy post na tym forum. Mam działkę na Kaszubach, moimi ulubionymi sąsiadami są bociany, żurawie i pewien drapieżnik , którego niestety nie jestem w stanie rozpoznać . Krąży on majestatycznie nad polem w poszukiwaniu pokarmu , uwielbiam go obserwować, niestety krąży bardzo wysoko Wiosną, gdy mąż robił porządki i chciał poustawiać trejaże, które składował w kącie ogrodu (czekały na swoją kolejkę ) okazało się ,że uwił tam gniazdko ptaszek i leży tam 5 jajeczek. Martwiliśmy się, że matka porzuci gniazdo, ale nie mogąc wytrzymać,co jakiś czas z ukrycia podgladalismy gniazdko. Nastepnego dnia było w nim pięć gołych piskląt z pojedyńczymi czarnymi ,,włoskami" i śmiesznymi czubkami Ptaszki rosły z dnia na dzień, najzabawniejszy był widok, gdy się zbliżyłam do gniazdka i nagle otworzyło się 5 wielkich dziobów, ukazując ogromne pomarańczowe gardziołka W pewnym momencie musieliśmy gniazdko delikatnie podeprzeć, bo zaczęło się niebezpiecznie przekrzywiać i ptaszkom zaczęły wystawać nóżki i skrzydełka. Ptaszki już dawno opusciły gniazdko ,ale wciąż wspominam je z rozrzewnieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 16.07.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.07.2004 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Zazdroszczę Ci nie tyle tych świetlików, co cieplejszych dni przed domem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godzilla 16.08.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 a u nasz na wsi sporo roznych sikorek zima sie zlatuje do karmnika.... kupowalem im takie kulki z tluszczem i nasionami ale kiedys podliczylem ceny i wyszlo mi ze taniej bedzie cos takiego ulepic samemu... wzialem smalcu, wymieszalem z nasionkami, wlozylem do siateczki i...... tez zarly.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godzilla 16.08.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 A na mojej posesji wieczorami oglądam świetliki. W cieplejsze dni licznie się roją i efekty świetlne są wspaniałe. Zawsze marzyłem mieć świetliki przed domem ja tez mialem swietliki kolo chalupki na mazurach w tym roku.... psisko latalo za tym i strasznie bylo rozczarowane jak mu gasly przed nosem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 17.08.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 17.08.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Na krokwi dachu nad tarasem uwiły gniazdo jaskółki. Ciekawostką jest to, że nie jest to para jaskółek ale... trójkącik. Trzy dorosłe karmią młode w gnieździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.09.2004 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Może to 3 matki samotnie wychowujące potomstwo... Zbliża się czas "zmiany warty" więc wyciągam wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 19.12.2004 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Na mój orzech w środku miasta przyleciała wczoraj gromada jemiołuszek. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/8/82/180px-Jemioluszka002.jpg Nie było ich od dwóch lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts