Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie macie ptaki w ogrodzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie stale mieszka para srok i para gołębi- czasem się ze soba sprzeczają. W kominie miałem kawki, pod dachem wróbli parę gniazd i szpaki. Jesienią i zima przylatuja dzięcioły i sikorki, czasem jakiś bażant...

Wiosną jedna z małych srok wypadła z gniazda i została przez nas adoptowana- super sprawa- po jakimś czasie jak wchodziłem przez futkę to z daleka słyszałem jej wrzask - leciała się przywitać;-) i dać nakarmić... A wyglądała tak:

http://foto.onet.pl/upload/31/45/_388255_n.jpg

A u mnie na razie mam łany czy też ary zielska. Rok temu, jak nie było ogrodzone, pasły się całe stada bażantów. Nie wiem czy teraz, jak jest siatka, przylecą. A ponadto całe stada łuszczaków jak szczygły, czeczotki, dzwońce i cała reszta której nigdy nie umiem porozróżniać. Dlatego chciałabym zostawić część ugoru z bylicą, wrotyczem i nawłocią, żeby miały w zimie co jeść.

• 2 weeks później...
No wreszcie ptaszki doczekały się. Przylatują do mnie całymi stadami, wydziobują, co znajdą, czasem zanieczyszczą, hałasują, a ja – nic. Ale wreszcie kupiłem sobie "pukawkę" i wybiorę się na polowanie. Początki pewno będą trudne – i celownik nie doszlifowany i ręka jeszcze nie tak pewna, ale mam nadzieję niedługo podzielić się z Wami swoimi sukcesami. :lol:

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Co prawda nie na mojej dzialce ale na moim niebie lataja ogromne klucze dzikich gesi. Ostatni widzialem przed dwoma dniami. Nie jest to troche za pozno na odlot do cieplych kraji? Chyba, ze dostaly gdzies cynka, ze zima bedzie lagodna i sie im nie spieszy?

Ostatnio zaobserwowalem znowu wielkie stado dzikich gesi. W stadzie panowal calkowity chaos, zadnych kluczy. Sa zdezorientowane i do tego zbiorniki wodne pokryte lodem.

No właśnie czym?

- standard chlebek

- owies /akurat miałem dostęp ale tylko rudziki w tym gustują/?

- orzechy włoskie potraktowane siekierką /rozłupane/ to lubią kosy i sójki

- słonina na sznurku

- smalec na drewienku z wydrażonymi dziurkami -sikorki

co jeszcze? a jak z wodą czy to prawda że przy takich mrozach ptaszki mają problem z wodą?

w.

• 2 weeks później...
Czy wiecie może, jak zachęcić ptaki do korzystania z karmnika? Stoi od kilku dni i nic do niego nie przylatuje :( mieszkam przez 2 łąki do lasu, na skraju osiedla, nie ma żadnej hałaśliwej drogi, śniegu nasypało po kolana, więc ptaszyny nie wiem, gdzie znajdują jedzenie, a u mnie leży nieruszone :( Czasem przeleci sroka, ale na karmnik nawet nie spojrzy. Z oddali tez słychać ptasie śpiewy, ale nas nic nie odwiedza :(