Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem wlascicielem dzialki ktora ma jedyny dostep do drogi publicznej w ktorej znajduja sie media, poprzez wydzieloną na drogę działkę (nazwijmy ja nr 1) należącą do sasiada

(jest to dzialka tylko i wylacznie na droge, w planie zagospodarowania ktory ma wejść w tym miejscu planowana jest droga wewnętrzna).

Posiadam zawarta w formie aktu notarialnego nieodplatna i na czas nieokreslony sluzebnosc gruntową polegajaca na prawie przechodu i przejazdu przez przedmiotowa dzialke nr 1 oraz nieodplatna i na czas nieokreslony sluzebnosc gruntową polegajaca na prawie przeprowadzenia instalacji gazowej, wodnej, elektrycznej i telefonicznej przez ta dzialke.

Na podstawie zapewnien ze strony firm obslugujacych media (prad, woda i gaz) uzyskalem warunki zabudowy. Podpisalem z dostawcami mediow stosowne umowy o przylaczenie, w miedzyczasie uzyskujac prawomocne pozwolenie na budowe, ktora rozpoczalem.

Na etapie projektu instalacji (elektrycznej, wodnej i gazowej) okazalo sie ze dostawcy oczekuja od sasiada dodatkowej zgody na przeprowadzenie tych mediow

Co wiecej dostawca wody domaga sie ode mnie abym przekonal sasiada do przedstawienia w formie aktu notarialnego ustanowienia nieodpłatnego prawa

użytkowania działki nr 1 na rzecz dostawcy i jej następców prawnych.

Oczywiscie dodaje ze sasiad nie wykazuje woli wspolpracy i pomocy.

I teraz kilka pytan:

a) czy moja sluzebnosc ma w sprawie jakiekolowiek znaczenie ? zaczynam w to watpic.

b) czy na jej podstawie mam prawo (jesli tak na jakiej podstawie i jak to prawo egzekwowac)

przymuszenia dostawcow mediow do podlaczenia mnie do instalacji?

c) jakie ewentualnie inne opcje rozwazyc ?

https://forum.murator.pl/topic/140212-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87-media-i-brak-zgody-sasiada/