Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka: jedna roznicowka na caly dom ???

Recommended Posts

Nie lubię złośliwości - chyba nikt nie lubi. Wypowiadamy się dobrowolnie oferując swoje pomysły. Nie każdy musi z nich skorzystać lub wybrać pewne rozweiązania.

Dodam jeszcze że zastosowałem ochronę przeciwprzepięciową C dla całej rozdzielnicy i D dla kotła i alamru. Koszt klikaset zł, ale jeżeli w 50% przypadków uchroni to przed wymiana elektroniki kotła lub centrali alarmowej to chyba warto.

Zabezpieczenia B są na słupie - przyłącze kablowe od linii napowietrznej.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O, nie dziala stronka elektroinstalatora, a chcialm popatrzec co tez tam napisali .. :)

Jak mawial pewien wybitny znawca tematu eletrotechniki u ktorego mialem przyjemnosc przebywac na wykladach ...

"Panowie inż. prosze z przymrozeniem oka traktowac to co napisano w elektroinstalatorze .. tam pisuja ci, ktorzy chca sie czyms wykazac .. nie koniecznie widza techniczną .." :)

O .. i tyle w temacie znawców ..

A co do roznicowek, jeszcze raz powtorze, Panowie, nie przeginajcie to sie nie opyla :)

Rozwiazan jest naprawede wiele i nie koniecznie roznicowka powinna popedzac roznicowke, wiedze ze art9 jest ok .. :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

warto zainstalować 3-4 różnicówki /oczywiście 30mA/.

1. na garaż i gniazdo do przyłączenia urządzeń "zewnętrznych": kosiarka elektryczna, oswietlenie obwodu itp.

2. na dom

3. na pomieszcznia "mokre" jak sauna czy łazienka.

Muszę powiedzieć, że spotkałem sie z piecami do sauny które w trakcie nagrzewania potrafią zmieniać prąd upływu (nawet do 10mA). Dotyczy to wiekszości tanich piecyków "marketowych". Znam sytuacje, że domownik, siedząc w saunie w pewnym momencie ma wyłaczone zasilanie w całym budynku.

A dlaczego tak sie dzieje otóż to 10 mA sumuje sie z prądem upływu innych odbiorów /np telewizor i komputer w standby mogą pobierać do ok 1mA kazde/ i są to normalne prądy pojemnościowe nie wynikające z uszkodzeń izolacji/. Gdy suma tych prądów przekroczy ok. 17mA wyłącznik różnicowy zadziała /patrz charakterystyka wył o del=30mA/

"Postawienie" takiego pieca na osobnej róznicówce załatwia sprawę

Rezygnowanie z różnicówki w niektórych obwodach, bo niby mniejsze prawdopodobieństwo, że akurat w nich kogoś walnie, wydaje mi się bez sensu.

W jakim celu mamy rezygnować z tego jakby nie było świetnego zabezpieczenia?

Dla zaoszczędzenia 100pln ??? :o

Jeżeli jakieś urządzenia (pralki, zmywarki, hydromasaże...) są bardziej narażone na upływności, to chyba warto im zafundować oddzielne zabezpiecznienie niż później zastanawiać się co włączyć, a co wyłączyć, jak pisze Majka.

No i beznadziejna jest sytuacja, gdy wybicie różnicówki pozbawia nas światła w całym domu. Albo (jak słusznie pisze krzysztofh) rozwalenie lampy zewnętrznej pozbawia dom prądu.

art9 - to ile i gdzie wg Ciebie powinno być tych różnicówek?

Bo można się pogubić.

Raz piszesz, że kilka a innym razem narzekasz, że za dużo.

Ilu pozbawiłbyś dom krzysztofa ?

pozdrawiam

Robert

Podłączę się w tym wątku ze swoim pytaniem. Założyłem w mieszkaniu 2 róznicówki Siemensa. Gdy dotykam przewodu z "fazą" nic sie nie dzieję - różnicówka się nie wyłącza, ani mnie nie kopie prąd. gdy zewrę zero i uziemienie różnicówka się uruchamia (wyłącza dopływ prądu). Czy wszystko jest ok.?

A w temacie - kupiłem 5 różnicówek na dom - też jestem zwolennikiem posiadania światła w razie awarii jakiegoś obwodu. Różnicówki kupiłem o 40 zł (Siemens z wyrzedaży).

Założyłem w mieszkaniu 2 róznicówki Siemensa. Gdy dotykam przewodu z "fazą" nic sie nie dzieję - różnicówka się nie wyłącza, ani mnie nie kopie prąd. gdy zewrę zero i uziemienie różnicówka się uruchamia (wyłącza dopływ prądu). Czy wszystko jest ok.?

Na moje oko wszystko jest OK.

Poza tym, że nie przewodzisz prądu :-) Albo też masz dobre buty.

Założyłem w mieszkaniu 2 róznicówki Siemensa. Gdy dotykam przewodu z "fazą" nic sie nie dzieję - różnicówka się nie wyłącza, ani mnie nie kopie prąd. gdy zewrę zero i uziemienie różnicówka się uruchamia (wyłącza dopływ prądu). Czy wszystko jest ok.?

Na moje oko wszystko jest OK.

Poza tym, że nie przewodzisz prądu :-) Albo też masz dobre buty.

prądu raczej trochę przewodzę - nie raz mnie "kopnął", a testy robiłęm bez butów....

Gość art9

Do bilbo.

Moim zdaniem w domu jednorodzinnym w zupełności wystarczą 2 różnicówki. No wszczególnych przypadkach kiedy dom jest bardzo duży to może jeszcze trzecia. Kiedy różnicówki wchodziły do inst domowych to dawano jedną. To wystarczało. W wielu domach tak jest i ludzie nie narzekają. Teraz różnicówki są modne więc bogaci ludzie będą ich dawali więcej - jest to w "dobrym tonie" niekonicznie technicznym. Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe wchodzą w modę, a ponieważ są jeszcze droższe, to bogaci będą je chętnie stosowali w dużych lościach. Panowie i może Panie dążycie do doskonałości, próbujecie maksymalnie wyeliminować niepotrzebne zaniki napięcia, zabezpieczyć się na wszelką ewentualność. A tak na prawdę tylko część przypadków zależy od was. Przecież zawsze mogą wam wyłączyć napięcie w sieci energetycznej. Czy zanik napięcia jest aż takim dramatem, przecież różnicówkę można ponownie włączyć, oczywiście po dojściu do przyczyny. Dobrze zaprojektowana instalacja to nie znaczy rozbudowana do monstrualnych rozmiarów, musi być zoptymalizaowna pod względem technicznym funkconalnym i cenowym. Dlaczego urządzenia zachodnie takie jak TV magnetowid itp są lekkie i bardziej niezawodne od naszych , bo są zoptymalizowane. Projektant nie dawał w nich nieskończonej ilości śrubek i bezpeczników i innych elementów. A przypomnijcie sobie rosyjski TV Rubin. Właśnie dlatego nie podoba mi się instalacja elektryczna w domu przpominająca nieszczęsnego Rubina.

Do Art

Kiedy różnicówki wchodziły do inst domowych to dawano jedną.

Bo wtedy były bardzo drogie

Teraz różnicówki są modne więc bogaci ludzie będą ich dawali więc...

Może i to po cześci prawda. Dla mnie dodatkowa różnicówka to wieksza selektywność zadziałania.

Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe wchodzą w modę, a ponieważ

To nie moda.. to znak naszych czasów, konieczność wynikająca z coraz wiekszego "zelektronizowania" urządzeń. Kiedyś przepiecie konczyło sie co najwyżej wymianą żarówek na nowe...

próbujecie maksymalnie wyeliminować niepotrzebne zaniki napięcia, ...

Jak ktoś mieszka w miejscu gdzie mu wyłaczają dwa razy dziennie prąd to jeszcze jedno zadziałanie różnicówki .... może być nawet niezauważalne. Dla drugich może być dotkliwe. Może wiec warto zabezpieczyć kilkoma sztukami róznicówek. Ja nie mówie że każdy obwód to jedna róznicówka..

Dlaczego urządzenia zachodnie .... Rubin...

Nie ma to nic wspólnego z budową instalacji elektrycznej. Nawiasem mówiąc nie przelicza sie to na "ilości śrubek". Nota bene drogie urządzenia zachodnie /profesjonalne/ mają dużą ilość śrubek i są cieżkie.

pzdr

Darek

Mam jedną różnicówkę na całości instalacji- był to wymóg elektrowni. Nie widzę poważnych powodów, by instalować ich więcej!!!. Nie wywala (nie ma upływności), a podłączone mam: piec CO, hydrofor, pralka, zmywarka, piekarnik, telewizory, ogrzewacz przepływowy, często kosiarka i piła łańcuchowa, itp.

Raz nawet uratowała życie "fachowcowi"- źle podłączona betoniarka (tylko 3 fazy).

Ale przez pioruny straciłem 3 domofony, jedną centralkę tele. i elektronikę w piecu CO. Ciekawe, czy możliwe jest zabezpieczenie się przed przepięciami w sieci wynikającymi z wyładowań- piorunów. Na razie wszędzie gdzie się dało podłączyłem niskonapięciowe warystory (15V i w piecu co 40V).

Marek.

Marku K - przed przepięciami należy zastosować ochronę przepięciową . Realizuje się ją w czterech stopniach A,B,C i D

A- odgromniki zainstalowane na słupie , Bi C - w rozdzielnicy , D - bezpośrednio w gniazdkach. Więcej informacji na stronach : elektroinstalator.com.pl. Montaż jest dość kosztowny , ale biorąc pod uwagę ilość sprzętu zawierajacego elektronikę - warto.

Jak widać ilu ludzi tyle koncepcji zasilania domu i jego zabezpieczenia.

Jedni ograniczają się do tego co każe przepis czy dostawca energii, inni postępują zgodnie z wewnęrznym przeczuciem że na pewno będzie dobrze mieć jedną, może dwie różnicówki.

Trudno to krytykować. W końcu jak sobie pościelesz tak się wyśpisz.

O mojej koncepcji piasłem powyżej więc nie będę się powtarzał.

Trzeba się tylko zastanowić czy warto oszczędzić 100-200zł wyposażając rozdzielnicę. Niby każdy grosz jest dobry jak zostanie w kieszeni.

Ale z drugiej strony czym jest taka oszczędnośc w skali budowy domu, gdzie zapadajądecyzje: jaki kocioł (koszt rzędu 10tys.) czy okiem - jeszcze więcej itp.

Można obalić każdy argument lub go poprzeć, ale na pewno do mnie nie przemawia że się montuje zabezpieczenia różnicowo-prądowe czy przeciwprzepięciowe ze snobizmu czy mody. Chyba nie przy tej okazji.

Chciałbym zuważyć, że oprócz tych urządzeń, które są przedmiotem debaty w tym poście, są jeszcze takie które służą ochronie hydroforów i pomp głębionowych (nie dotyczy szczęśliwych posiadaczy wody z rurociągu).

Takie urządzenia reagujące na podwyższenie napięcia czy brak fazy lub jej zamianę wydają się koniecznością (może nie dla wszystkich) bo chronioą urządzenia w cenie ok 1500 zł i więcej a same kosztują 200zł.

Tak ale, nie jest to ochrona, przed prepięciami wynikającymi z wyładowań piorunów.

Ja mieszkam w takim miejscu w którym często to występuje, wszyscy moi sąsiedzi mieli podobne przypadki. Jeden nawet stracił dach- teraz jako jedyny w okolicy, ma piorunochron !!!.

Marek.

P.S. Reklamowałem uszkodzenie elektroniki pieca co (700PLN), w elektrowni- odpisali, że " monitorują napięcie na lini i nie mają w tym okresie żadnych przepięć"!!!.

Kiedy różnicówki wchodziły do inst domowych to dawano jedną. To wystarczało.

No a kiedy elektryczność wkraczał do wsi, w jednym domu dawano jedną żarówkę. To wystarczało.

Dziś ludzie chcą po kilka żarówek w każdym pomieszczeniu.

Czy to jest normalne???

Tak jak krzysztofh zupełnie nie zgadzam się by nazywać snobizmem i modą skłonność do może czasami nadmiarowego zabezpieczania instalacji elektrycznej. W życiu nie słyszałem, żeby ktoś się chwalił na przyjęciu "a ja to mam aż 15 różnicówek w domu". Nie ma też sensu mówić o kimś, kto wydaje na różnicówki kilka stówek więcej, iż ma za dużo pieniędzy. Czy też, że jest typem askekuranta. To, co powiedzieć o człowieku, który płaci 1-2tys. więcej za opony Micheline zamiast brać Dębice? Tym bardziej, że opony są na kilka lat, a instalacja elektryczna conajmniej na kilkanaście, jak nie -dziesiąt.. Albo gdy ktoś kupuje samochód za 50-100tys. zamiast brać Poloneza. Czyż Polonez nie ma wszystkiego, co jest potrzebne na drodze??? Ma cztery koła, kierownice...

Również porównanie do zoptymalizowanego sprzętu zachodniego nie jest do końca trafne (chociaż na pierwszy rzut oka trafia do przekonania).

Po pierwsze - słuszna jest uwaga powyżej, że profesjonalny sprzęt zachodni ani do lekkich ani do pozbawionych redundancji nie należy.

Po drugie - widziałeś pierwsze modele CD-Playera z Technics? Miały dodatkowe elementy wlutowane po stronie "druku". Tak jakby 'optymalizacja' przebiegała już na taśmie montażowej. Optymalizowanie markowego sprzętu AGD-RTV to złożony proces, mający za sobą lata doświadczeń i dziesiątki (setki?) prototypów. Z domem jest inaczej. Wolę zapłacić kilka stówek więcej i zupełnie niepotrzebnie założyć kilka różnicówek więcej, niż walczyć z wywalającą zabezpiecznie pralką (czy też dwoma urzadzeniami włączanymi jednocześnie - jak pisze Majka), serwisem od niej itp. Ile będzie kosztować 'drobna' optymalizacja takiej instalacji, gdy okaże się, że jeszcze jedna różnicówka by się przydała?

Oczywiście (jak pisze krzysztofh) podejść jest wiele.

Przez lata żyłem w domu, gdzie różnicówki nie było żadnej. I wciąż żyję, mimo że prąd mnie parę razy próbował kopnąć. Mógłbym więc napisać - a po ch... Wam ta różnicówka!?!

Nie ma co jednak włosów rwać, że ktoś chce dać pare (set) złoty za to, by mieć święty spokój (przynajmniej z problemem różnicówek).

pozdrawiam

Robert

Jeżeli ktoś musi oszczędzać i daje tylko jedną róznicówkę, to chociaż niech nie oszczędza na wielkości szafki rozdzielczej i przewidzi miejsce na dodatkowych 20 modułów.

W przyszłosci gdy się wzbogaci, to nie tylko różnicówki, ale inne przydatne aparaty doinstaluje.

Widzę że temat jest gorący więc dorzucę - wyłączniki różnicowoprądowe stosowane są już długo Polsce Większość budynków budowanych wczesniej nie posiadaich ale obecnie od lat dziewiędziesiątych jest wymóg ich stosowania Należy więc z rozwagą podejść do tematu Wszystko zależy od wielkości domu i instalacji Ale napewno należy je stosować bo sprzętu zasilanego prądem wciąż przybywa A ile ich? To powinno się skonsultować z elektrykiem no i z rozsądkiem

• 2 years później...

Mam stary typ instalacji ( faza i zero).

Cały dom jest zabezpieczony 1 różnicówką 30 mA a za nią 2 x BS 20 A ( 1 na faze i 1 na zero) i tyle.

Nie ma żadnych problemów z nadgorliwym wyłączaniem różnicówki.

Testowałem:

- pralke automatyczną

- 2 wiertarki, szlifierke, piła tarczowa do drewna

- podgrzewacz elektryczny 2kW

- komputer,TV, oświetlenie , wieża audio,kocioł c.o. i oświetlenie

- żelasko , maszyna do szycia, robot kuchenny i wiele innych

- zasilanie w garażu

[/url]