Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup kosiarki

Recommended Posts

dorzucę swoje 3 grosze...

Miałam już kosiarkę bębnową (jeśli chcesz miec z koszenia siłkę to jak najbardziej polecam dla wyżycia się na trawie ;)

Kosiarkę spalinową na moje 400m2 kupiłam online na allegro. Kupiłam Sovereign bo była dość tania, bez napędu (żeby zżerała miej paliwa=była tańsza w użytkowaniu). Byłam z niej bardzo zadowolona...aż się zepsuła po raptem 2 miesiącach uzytkowania. Z racji tego że Sovereign jest ściagany z UK i nie ma żadnego punktu dla klientów z polski to też możliwa była reklamacja tylko u sprzedawcy. Sprzedawca okazał się oszustem i dwukrotnie odesłał mi moją kosiarkę nawet nie sprawdzając co jej jest (ale ja sprawdziłam przed wysyłką...byłam w serwisie kosiarek w mojej okolicy). Po co to mówię...a dla przestrogi. Owszem, była dość tania jak na parametry i niby z gwarancją, tha...a skończyło się tak że podziałała 2 miesiące, gwarancję mogę sobie wsadzić gdzie światło nie dochodzi a trawa rośnie...

Wściekła kupiłam najtańszą podkaszarkę spalinową w dużym markecie budowlanym. Popsuła się po miesiącu ALE...w ramach reklamacji została szybciutko naprawiona i w tym roku też będę z niej korzystać...a teraz już nie koszę 400m2 tylko ok 2000m2. Owszem,zajmuje to mnóstwo czasu dlatego nadal przydałaby się moja kosiarka Sovereign, ale tu przynajmniej gwarancja jest rozpatrywana a fortuny nie wydałam bo z jakieś 180zł.

Co ci proponuję...dla dużej działki na pewno kosiarkę spalinową i jak sąsiad mi mówił BEZ NAPĘDU bo wtedy mniej paliwa zżera.

Moja uwaga...nie kupuj online choćbyś miała zaoszczędzić drugie tyle. Idż niedaleko siebie i kup stacjonarnie, koniecznie zachowaj paragon i jak się da ubezpieczyć dodatkowow, to zrób to, bo z tego co widzę to kosiarki są strasznie badziewnie robione a biorąc pod uwagę to co widzę w dwóch serwisach obok siebie, to nie ma to większego znaczenia jaką firmę kupisz. Przed zakupem jednak warto sprawdzić w serwisie obok jakie ew. marki są w stanie naprawić (Bo np. w przypadku mojej kosiarki to brak części i sprowadzanie jest dość drogie).

Jeśli chodzi o silnik to Briggs&Stratton jest najbardziej polecany i podobno ważne jest żeby kosiarka nie była z badziewnego plastiku (ale to zobaczysz tylko podczas zakupów stacjonarnych bo po obrazku online nie widać ).

Aha...jeszcze może ważne....powiem ci z doświadczenia że nie każdy kosz na trawę ma sens. np. w tej mojej bębnowej to w ogóle wszystko wylatywało poza kosz więc praktycznie od razu go zdjęłam, ale w tej spalinowej sovereign był świetny, cała trawa zbierała się do kosza jak należy. Z kolei moja sąsiadka na działce ma jakąś kosiarkę spalinową bez kosza i co 2 tygodnie jej w wakacje współczułam jak kosiła bo potem musiała całą działkę chodzić z grabiami i zbierać trawę...schylać się, zbierać...a daj spokój, strata czasu. Ja w tym czasie (póki ta moja na kółkach działała) mogłam zająć się siedzeniem w basenie z dziećmi.