ewelkae 17.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 WitamProszę wszystkich, którzy posiadają kominek z płaszczem wodnym o podzielenie się swoją opinią na ten temat.Posiadam w domu ogrzewanie gazowe, z którego nie korzystam i ogrzewanie z kominka z płaszczem wodnym. Jestem zadowolona z efektów cieplnych i finansowych. Dom ma ponad 200m i dwie kondygnacje. Grzejniki i ogrzewanie podłogowe.Nie podoba mi się jednak, że zamiast cieszyć się palącym się ogniem w kominku to widzę ciągle czarną szybę. Nawet jak ją wyczyszczę to po pół godziny od rozpalenia znów jest czarna. Jak kilka dni jej nie wyczyszczę to nawet nie widać czy w środku się pali. Ściany wewnętrzne kominka są jakby zalane smołą. Jak dokładam do kominka i wsadzam tam rękę z kawałkiem drzewa to ręka po chwili śmierdzi jak wyciągnięta z wędzarni Palę tylko drzewem liściastym i sezonowanym. Poradźcie co robić żeby w końcu móc się cieszyć kominkiem, bo jak do tej pory to mam "piec centralnego ogrzewania" w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akard 17.03.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Mam ten sam problem, ale zauważyłam że jeżeli drewno jest dobrze wysuszone to jest znacznie lepiej. Użytkujemy kominek z płaszczem wodnym już od dwóch lat. Szybę w kominku muszę myć co dwa -trzy dni. Jednak tak sobie myślę, że może duże znaczenie ma to że w kominku palimy codziennie i stanowi on główne żródło ciepła. Nasi znajomi, którzy posiadają kominek z nadmuchem ciepłego powietrza rozpalają w nim sporadycznie i u nich szyba myta jest dwa razy w miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelkae 17.03.2010 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Obecnie zajmuje się domem sąsiadów i palę tam w kominku tradycyjnym z szamotem w środku. Szyba nawet po kilkukrotnym paleniu w kominku jest tylko lekko przydymiona ale widać wszystko co jest w środku. Marzę o takiej szybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.03.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Tu znajdziesz użytkowników takiego kominka: http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-kominkow-z-plaszczem-wodnym,t36551.htm A tu na temat czarnej szyby dyskutowali: http://forum.muratordom.pl/kominek-a-czarna-szyba,t121898.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts