Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokoś otworów drzwiowych

gianti

Recommended Posts

czy ktoś z was ma obniżone w stosunku do standardu otwory drzwiowe? zamiast 208-210 mam 202 - co da po założeniu ościeżnic 195cm światła przejścia.

Oczywiście nie zawadzę głową o ościeżnicę, ale chodzi mi o to czy powstaje wrażenie niskich otworów - na zasadzie stosunku wysokości mieszkania do wysokości otworu - na parterze mam wysokość 270cm - czyli troszkę więcej niż standard 265, a niestety otwory niższe niż standard.

Czy nie zwraca się na to uwagi?

Jam mam takie same otwory, ale jeszcze nie mam drzwi. Mi to nie przeszkadzało do momentu zamawiania drzwi, bo z tym był problem, ale i to dało się rozwiązać. Sama wysokość drzwi nie przeszkadza. U moich rodziców otwory są jeszcze mniejsze, mają ok. 194cm, więc same drzwi są jeszcze niższe i kompletnie się to nie rzuca w oczy.

Nisko :(

U siebie mam przy wysokości 255, światło 202 i jest ok - nie wyobrażam sobie obniżenia.

Na Twoim miejscu zmieniłabym wysokość otworów, tym bardziej, że w wysokim pomieszczeniu otwór będzie zaczynał się aż 75 cm od sufitu - czy to nie będzie sprawiało wrażenia drzwi piwnicznych?

W bloku pewnie takie mniejsze światło mniej rzuca się w oczy, bo brakuje perspektywy, ale w domu ... Nie.

może jakość optycznie zatuszować tą wysokość nad drzwiami. są różne zabiegi designerskie w celu oszukania oka.

Szersze listwy okalające ościeżnicę załatwią temat od strony optycznej. Podwyższanie ościeży drzwiowych wiąże się z naruszeniem nadproży, a to już jest problem. Pozdrawiam.