gianti 18.03.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 czy ktoś z was ma obniżone w stosunku do standardu otwory drzwiowe? zamiast 208-210 mam 202 - co da po założeniu ościeżnic 195cm światła przejścia. Oczywiście nie zawadzę głową o ościeżnicę, ale chodzi mi o to czy powstaje wrażenie niskich otworów - na zasadzie stosunku wysokości mieszkania do wysokości otworu - na parterze mam wysokość 270cm - czyli troszkę więcej niż standard 265, a niestety otwory niższe niż standard. Czy nie zwraca się na to uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symik 18.03.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jam mam takie same otwory, ale jeszcze nie mam drzwi. Mi to nie przeszkadzało do momentu zamawiania drzwi, bo z tym był problem, ale i to dało się rozwiązać. Sama wysokość drzwi nie przeszkadza. U moich rodziców otwory są jeszcze mniejsze, mają ok. 194cm, więc same drzwi są jeszcze niższe i kompletnie się to nie rzuca w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 18.03.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Nisko U siebie mam przy wysokości 255, światło 202 i jest ok - nie wyobrażam sobie obniżenia. Na Twoim miejscu zmieniłabym wysokość otworów, tym bardziej, że w wysokim pomieszczeniu otwór będzie zaczynał się aż 75 cm od sufitu - czy to nie będzie sprawiało wrażenia drzwi piwnicznych? W bloku pewnie takie mniejsze światło mniej rzuca się w oczy, bo brakuje perspektywy, ale w domu ... Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 18.03.2010 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 może jakość optycznie zatuszować tą wysokość nad drzwiami. są różne zabiegi designerskie w celu oszukania oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.03.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 może jakość optycznie zatuszować tą wysokość nad drzwiami. są różne zabiegi designerskie w celu oszukania oka. Szersze listwy okalające ościeżnicę załatwią temat od strony optycznej. Podwyższanie ościeży drzwiowych wiąże się z naruszeniem nadproży, a to już jest problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 18.03.2010 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 tak, wiem, że musiałbym rozkuć nadproża, zrobić nowe, nowy tynk, itd. i w tym wszystkim obawiam się, że tynk nie wyjdzie już dokładnie z takim samym efektem (struktury) jak reszta ściany pierwotnie zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts