Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZE - odwo?anie od warunków

Kingaa

Recommended Posts

Mam pytanko do tych "po przejściach" z zakładem energetycznym. Dostałam warunki przyłączenia do sieci, od których chcemy się odwołać -nie dano nam wyboru rodzaju przyłącza - narzucono nam przyłącze napowietrzne, a chcemy kablowe (pan powiedział, że zrobią kablowe jak sami zapłacimy za projekt, załatwimy uzgodnienia, pozwolenia itd.).

I teraz pytanie: na jakiej podstawie mogę się odwołać? Bo wiem, że mogę, tylko w jakim akcie prawnym jest o tym mowa, bo nie mogę znaleźć? A może lepiej nie odwoływać się, tylko złożyć wniosek o zmianę rodzaju przyłącza?

Aaa - i jeszcze jedno - na wniosku podpisałam się ja i mąż, a na warunkach i umowie, którą nam dał ZE jest tylko mąż. Czy to jest w porządku, czy może w czymś przeszkadzać (działka jest wspólna, pozwolenie na budowę jest na nas oboje) - powinniśmy się upierać, że ma być jak we wniosku, czy to nie ma znaczenia?

A może ktoś z Was pisał podobne odwołanie i mógłby mi przysłać jego treść?

Czesc Kinga,

Rozumiem, ze bylas i rozmawialas juz w zakladzie energetycznym na temat zmiany przyłącza ? Jesli nie, to zloz oficjalnie pismo z prosba o zmiane sposobu zasilania budynku .. (z napowietrznego przylacza na kablowe) Niestety, wykonanie projektu wraz z uzgodnieniami i pozwoleniemna budwe tego przylacza jest warunkiem koniecznym bys przylacze kablowe wywalczyla. ZE postepuje w bardzo prosty sposob. Jesli jest mozliwosc wykonania zasilania kablowego to wykonuje je, jesli niestey w poblizu twojej dzialki przebiega linia napowietrzna, to standardem przylacza w tym wypadku bedzie przylacze napowietrzne, inne przylacze wymaga pozwolenia na budowe. Zaklad nie chce ponosic dodatkowych kosztow zwiazanych z przylaczeniem. Ty ponosisz koszt zryczaltwowany, ktory wynosi np. okolo 1tys zl (zalezny od mocy) i za to zaklad buduje przylacze.

Ale jak chcesz moge ci podpowiedziec cos co cie moze mile zaskoczy, jest bowiem na to sposob :)

Zloz ponownie wniosek, podaj we wniosku ze mialas juz poprzednio warunki (nr warunkow) i wpisz we wniosku (w uwagach) ze chcesz przylacze kablowe. Okresl moc przlaczeniowa na poziomie np. 12kW i KONIECZNIE podaj przewidywane roczne zuzycie energi na poziomie od 8 do 10tys kWh. Analiza ekonomiczna jaka sie przeprowadza w przypadku przlaczy kablowych wyjdzie na plus dla ciebie i twojej kablowki ..

Acha, nie pytaj skad to wiem :) No i nie chwal sie ze ci ktos na forum o tym powiedziel .. :)

Powodzenia :)

Dzięki, tajemniczy Gościu :)

Rozumiem, ze bylas i rozmawialas juz w zakladzie energetycznym na temat zmiany przyłącza ? Jesli nie, to zloz oficjalnie pismo z prosba o zmiane sposobu zasilania budynku .. (z napowietrznego przylacza na kablowe) Niestety, wykonanie projektu wraz z uzgodnieniami i pozwoleniemna budwe tego przylacza jest warunkiem koniecznym bys przylacze kablowe wywalczyla. ZE postepuje w bardzo prosty sposob. Jesli jest mozliwosc wykonania zasilania kablowego to wykonuje je, jesli niestey w poblizu twojej dzialki przebiega linia napowietrzna, to standardem przylacza w tym wypadku bedzie przylacze napowietrzne, inne przylacze wymaga pozwolenia na budowe. Zaklad nie chce ponosic dodatkowych kosztow zwiazanych z przylaczeniem. Ty ponosisz koszt zryczaltwowany, ktory wynosi np. okolo 1tys zl (zalezny od mocy) i za to zaklad buduje przylacze.

Ale przecież zgodnie z prawem mam wybór jakie chcę przyłącze a ZE ponosi koszty związane z projektem, uzgodnieniami i wykonaniem...

Zloz ponownie wniosek, podaj we wniosku ze mialas juz poprzednio warunki (nr warunkow) i wpisz we wniosku (w uwagach) ze chcesz przylacze kablowe. Okresl moc przlaczeniowa na poziomie np. 12kW i KONIECZNIE podaj przewidywane roczne zuzycie energi na poziomie od 8 do 10tys kWh. Analiza ekonomiczna jaka sie przeprowadza w przypadku przlaczy kablowych wyjdzie na plus dla ciebie i twojej kablowki ..

Ja mam moc przyłączeniową 23kW a roczne zużycie 2tys !!! To chyba wystarczy?

To mogę mając ważne warunki złożyć wniosek o nowe???

A może się ujawnisz mailem? To jeszcze się trochę wypytam, bo rozumiem, że masz podobne doświadczenia?

CZesc KInga ponownie .. hehe .. ;) nie .. no narazie poki co to sie nie ujawnie :) .. ale widze ze skladajac wniosek zrobilas podstawowy blad. Proporcje pomiedzy moca jaka zamawiasz a przewidywanym zurzyciem sa nie wlasciwe ..

Dosc latwo sama sobie to przeliczysz .. wez moc ktora masz w warunkach (rozumiem ze Pp=23kW?) jest to moc ktora przywidujesz wykorzystac chwilowo maksymalnie, nie ciagle. Wiec zalozmy ze moca z jakiej bedziesz korzystala ciagle bedzie np. 6,0kW to pomnozmy przez np. 6 godzin dziennie i przez tyle ile mamy dni w roku i co ? wow ! mamy jakies 13tys kWh . to bardzo duzo .. i o takie zuzycie energi chodzi zakladowi energetycznemu .. Nie moc ktora zamawiasz a roczne zuzycie energi jest wazne gdyz ono jest wyznacznikiem oplacalnosci inwestycji. Dla przykladu, twoje zuzycie 13 tys rocznie da jakies 4tys zl rocznie dla zakladu ze sprzedazy energii, to mnozmy przez 25 lat ( to maksymalny okres zwrotu inwestycji i wychodzi ze .. policz :) To wszystko oczywiscie w wielkiem przyblizeniu, do obliczen przyjmuje sie jeszcze wiele innych gadżetow zapewne .. ale dla takiego klienta jak ty .. bedzie sie oplacalo postawic nawet stacje transformatorową :) a jaki ty naklad poniesiesz na dziendobry ? Zaplacisz za 23kW :)

Pozdrawiam cie .. :) i kolorowych snow .. :)

[...] dla takiego klienta jak ty .. bedzie sie oplacalo postawic nawet stacje transformatorową :)

To ciekawe, bo ZEWT S.A. nie oplacalo sie postawic stacji transformatorowej nawet dla calego osiedla 40 domkow jednorodzinnych. To ze w koncu zmienili zdanie, nie wyniknelo bynajmniej z analizy ekonomicznej oplacalnosci inwestycji, lecz z interwencji u czlonkow zarzadu i powolaniu sie na przepisy prawa energetycznego, ktore nagminnie naruszaja.

[...] a jaki ty naklad poniesiesz na dziendobry ? Zaplacisz za 23kW

A pozniej miesiac w miesiac bedziesz placic 23 x stawka oplaty przesylowej (kilka zł) w taryfie "C". Wyjdzie stowka miesiecznie za gotowosc do swiadczenia dostawy :).

[...] zuzycie energi jest wazne gdyz ono jest wyznacznikiem oplacalnosci inwestycji

Przy niepoprawnie optymistycznym zalozeniu, ze ktos w ZE dokonuje analizy oplacalnosci inwestycji dla odbiorcy domowego (z grupy G). Analize oplacalnosci inwestycji zapyziale ZE moze od biedy robia jak trzeba przylaczyc jakas przemyslowke, a nie jak trzeba przylaczyc nawet cale osiedle odbiorcow komunalno-bytowych, ze nie wspomne gdy taki odbiorca jest tylko jeden (nawet z 23 kW mocy zamowionej).

-infiniti

Ano wlasnie. Pan z ZE rozmawiajac pewnie przez telefon spojrzal gleboko w glab swego umyslu i niczym Pomyslowy Dobromir blyskawicznie wykonal cala te analize ekonomiczna i mu wyszlo, ze sie jednak nie oplaci.

Przepraszam za te kąśliwość, ale mysle ze jest uzasadniona.

Kingaa - w taryfie Twojego ZE zapewne zawarte sa rozne oplaty za przylaczenie napowietrzne (zwykle ok. 90zl) i kablowe (ca. 120zl). Prawda jest, ze oplaty te wyliczone zostaly na podstawie 1/4 sredniorocznych nakladow inwestycyjnych, ktore to naklady obejmuja takze przygotowanie dokumentacji techniczno-prawnej. Zapewne jednak jest tez zapis w taryfie, ze przylacze kablowe (nawet po tych wyzszych oplatach) moze byc wykonane jesli istnieja warunki techniczne (jakos tak to jest zapewne ujete, pisze z pamięci). I to moze byc niebezpieczny haczyk dla ZE. Ale, zdroworozsadkowo myslac, jakiez to specjalne warunki techniczne musza byc spelnione, aby puscic kabel w dol po slupie do ziemi, pociagnac kilka metrow i zakonczyc go w skrzynce w ogrodzeniu? Cytuje sam siebie: "[...]obowiazek realizacji i finansowania budowy i rozbudowy sieci, w tym na potrzeby przylaczen podmiotów ubiegajacych sie o przylaczenie, okresla art. 7 ust 4 ustawy - Prawo energetyczne. Równiez tresc § 16 ust. 1 - 3 rozporzadzenia taryfowego nie pozostawia watpliwosci, ze oplata za przylaczenie jest scisle zwiazana z nakladami poniesionymi na wykonanie przylacza (w tym zawarte sa naklady na prace projektowe, uzgodnienia dokumentacji i uzyskanie pozwolen na budowe oraz zakup lub budowe elementów odcinków sieci sluzacych do przylaczenia podmiotów). W przypadku odbiorców zaliczanych do V grupy przylaczeniowej oplata ta ma forme zryczaltowana okreslona w taryfie Zakladu Energetycznego."

Problem w tym, ze taryfy trzymaja ZE za gardlo (a o poprawie efektywnosci w ZE mysli sie mniej wiecej tak samo jak w kopalniach i PKP) i dlatego naduzywaja pozycji monopolistycznej.

Wiem, ze to zadna rada, ale bądz upierdliwa i pytaj jakie warunki techniczne (konkretnie) pozwalaja odmowic ci prawa do przylacza kablowego, za ktore chcesz zaplacic wyzsza stawke okreslona w taryfie.

-infiniti

Sorry Infinity, Kinga jest z Gdanska, jakbys moze nie zauwazyl. Kazdy zaklad ma inna taryfe i inczej podchodzi do kilenta. To nie jest jakies ZEWT SA .. (nawet nie wiem co to jest), ale firma w ktorej sie mysli ....

Jakbys pogrzebal po forum, to moze bys znalazl dowodu na to co mowie.

Wyjasniem, iz w Gdansku taryfa nie dzieli przyłącza na kablowego i napowietrzne. koszt za wykonanie przylacza to 105zl/kW bez wzgledu na dlugosci przylacza. A rachunek ekonomiczny wykonuje sie do kazdej inwestycji, ktora wymusza na zakladzie energetycznym opracowanie dokumentacji projektowej i uzyskanie pozwolenia na budowe.

Kinga nie sluchaj ludkow, ktorzy nie wiele wiedza o tym co dzieje sie w obrebie twojego monopolisty. Energa nie jest taka zla :) I trzeba troszke pogadac i nie przez telefon, osobiscie :)

juz chyba wiem ZEWT .. Zaklad Energetyczny Warszawa Teren .. oj .. fatalnie .. :)

I jeszcze cos .... znow jeszcze do ciebie Infinity, sorki, ale takich cwanacznow jak ty nie lubie .. :) hehe co nie oznacza ze mam zamiar cie obrazic ..

Cos ci jeszcze wyjasnie ..

Czesto inwestycje zwiazane z budowa stacji transformatorowej (np. dla wspomnianego przez ciebie osiedla dla 40 domkow) wymagaja budowy znacznych odleglosci sieci sredniego napiecia tzw. SN-15kV (co podraza koszty budowy i dokumentacji) ale to jeszcze nic, najlepszy numer jest wtedy gdy inwestycje nie posuwaja sie do przodu z powodu samych zainteresowanych :) gdyz albo wlasciciel terenu nie przewidzial miejsca pod stacje transformatorowa, albo zaden z pozniejszych zainteresowanych nie godzi sie by taka stacja powstala np. kolo jego dzialki :) hehe .. no i czasem ustalenie tego drobiazgu trwa do 2 lat, co wy na to ? ;)

I trzeba troszke pogadac i nie przez telefon, osobiscie :)

I tu akurat sie zgadzam z gosciem z ENERGI. Niestety, trzeba pogadac. Najlepiej z kierownictwem :). Jesli taryfa ENERGI nie dzieli przylacza na napowietrzne i kablowe to faktem jest, ze ZE ma prawo proponowac rodzaj przyllacza (czytaj: narzucac przylacze napowietrzne). Odbiorca ma prawo proponowac, kablowe za pokryciem roznicy kosztow miedzy napowietrznym a kablowym.

Nie bardzo rozumiem epitety pod moim adrsem. Radzil Pan Kindze podac moc na poziomie 12kW i zuzycie roczne 8-10tys kWh i twierdzil Pan, ze wtedy ZE bedzie sie oplacac (po analizie rzecz jasna) postawic nawet stacje transformatorowa dla takiego odbiorcy. Kingaa ma moc 23kW i przewidywane zuzycie 20tys kWh (czyli 2x wyzsze niz Pan radzil) i jak sie okazuje ZE nie oplaca sie nie tylko transformator, ale nawet kilka metrow kabla na przylacze. Nie ma to jak dobra rada.

Oczywiscie przylacze nieraz wymaga rozbudowy linii sredniego napiecia. Naklady na rozbudowe sieci na potrzeby przylaczenia sa kosztami uzasadnionymi i bede uznane przez regulatora (no jest jeszcze kwestia planow inwestycyjnych dla danego terenu, to fakt), wiec jest to kwestia dobrego pozyskiwania zrodel finansowania na inwestycje, ktore to koszty (finansowe) pozniej zostana odzyskane w taryfie.

Duzo by gadac, dzieli nas filozofia funkcjonowania na rynku.

Pozdrawiam, bez zalu,

-infiniti

• 4 weeks później...

O widze, ze ktos tu tez walczy z ZEWT (ZE W-wa Teren) :lol: . Ja dostalem warunki na przylacze napowietrzne na prowizorke budowlana.

Podobno ZEWT wszytsko chce montowac na slupach bo nie maja sprzetu do ziemi. Czy cos wiecie na ten temat?

Czy ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego musze placic 2 razy bo najpierw prowizorka a potem docelowe. Jezeli chce postawic licznik w linii ogrodzenia to moge przeciez od razu zbudowac przylacze docelowe a placic jak za prad budowlany. Czy sa jakies przepisy na ten temat? Moze byly wyroki sadu antymonopolowego?

pozdr i niech moc bedzie z Wami (i ze mna) 8) w walce z ZE, bo niestety widze ze o wspolpracy nie ma tu mowy :cry: chociaz probowalem rozmawiac.

ZEWT chce wszystko montowac na slupach, bo monowanie kablem w ziemi jest drogie. Kwestia sprzetu chyba nie ma tu nic do rzeczy, bo oni maja swoich wykonawcow (zlecaja). Chodzi o koszty. Nasze osiedle ma linie napowietrzna, ale przylacza do kilku osob zrobione kablowe, ze slupa do skrzynki w ogrodzeniu, wiec jednak ZEWT tez robi w ziemi (a przynajmniej raz im sie zdarzylo :). Roznice w cenie doplacalismy (kilkaset zl - pisalem o tym).

Pytasz o przepisy na "ten" temat, ale rzecz nie w tym co przepisy reguluja, lecz w tym co pozostawiaja w niedopowiedzeniu. Skoro masz warunki na napowietrzne to ZE (nie tylko ZEWT) wychodzi z zalozenia, ze moze Cie przylaczyc jak bedzie do czego, czyli do budynku mieszkalnego. Dopoki nie ma budynku, nie maja do czego przylaczyc, sa w zgodzie z prawem i umywaja rece. Czyli jesli chcesz przylacze to stawiasz swoja prowizorke, na swoj koszt. I w tym miejscu mam pytanie uscislajace, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem: czy ZEWT chce dwa razy pobrac od Ciebie oplate przylaczeniowa okreslona w taryfie (tzn. pierwszy raz gdy zrobisz przylacze prowizoryczne, a drugi raz gdy bedziesz je zamienial na docelowe?). Czy chodzi Ci tylko o to, ze wolalbys nie robic prowizorki, ktora bedziesz za rok rozbieral i zamienial na docelowe przylacze?

Ja mam przylacze docelowe, kablowe, do skrzynki w ogrodzeniu. Taryfa C, czyli budowlana. Czyzby ZEWT zapieral sie nogami i nie chcial rozmawiac o przylaczu kablowym, nawet jesli pokryjesz im roznice w cenie?

-infiniti

Witam,

Chcę podzielić się swoimi spostrzeżeniami:

1. Ja mam koło siebie skrzynkę rozdzielczą i też chciałem mieć przyłącze w ziemi. Jednak zakład wydał mi warunki w których była mowa o budowie linii napowietrznej od transformatora (200 metrów). Byłem na nich zły za to :evil:

2. Teraz jestem :D bo pomimo że mam kawałek kabla do mojego domu i skrzynki na ścianie to jest OŚWIETLENIE ULICY, którego nigdy byśmy się nie doczekali - dzięki napowietrznej linii postawione słupy służa za latarnie

3. Żaden urząd czy gmina nie chce zrobić oświetlenia jak nie bedzie słupów - także należy to przemyśleć. Jak tylko zrobili słupy urząd zrobił oświetlenie

Pozdrawiam

ZEWT chce wszystko montowac na slupach, bo monowanie kablem w ziemi jest drogie. Kwestia sprzetu chyba nie ma tu nic do rzeczy, bo oni maja swoich wykonawcow (zlecaja). Chodzi o koszty. Nasze osiedle ma linie napowietrzna, ale przylacza do kilku osob zrobione kablowe, ze slupa do skrzynki w ogrodzeniu, wiec jednak ZEWT tez robi w ziemi (a przynajmniej raz im sie zdarzylo :). Roznice w cenie doplacalismy (kilkaset zl - pisalem o tym).

Pytasz o przepisy na "ten" temat, ale rzecz nie w tym co przepisy reguluja, lecz w tym co pozostawiaja w niedopowiedzeniu. Skoro masz warunki na napowietrzne to ZE (nie tylko ZEWT) wychodzi z zalozenia, ze moze Cie przylaczyc jak bedzie do czego, czyli do budynku mieszkalnego. Dopoki nie ma budynku, nie maja do czego przylaczyc, sa w zgodzie z prawem i umywaja rece. Czyli jesli chcesz przylacze to stawiasz swoja prowizorke, na swoj koszt. I w tym miejscu mam pytanie uscislajace, bo nie wiem, czy dobrze rozumiem: czy ZEWT chce dwa razy pobrac od Ciebie oplate przylaczeniowa okreslona w taryfie (tzn. pierwszy raz gdy zrobisz przylacze prowizoryczne, a drugi raz gdy bedziesz je zamienial na docelowe?). Czy chodzi Ci tylko o to, ze wolalbys nie robic prowizorki, ktora bedziesz za rok rozbieral i zamienial na docelowe przylacze?

Ja mam przylacze docelowe, kablowe, do skrzynki w ogrodzeniu. Taryfa C, czyli budowlana. Czyzby ZEWT zapieral sie nogami i nie chcial rozmawiac o przylaczu kablowym, nawet jesli pokryjesz im roznice w cenie?

-infiniti

Tak jak napisałeś. Chodzi o to, ze najpierw bede musial zrobic (zapłacić) raz przylacze budowlane i licznik na slupie a potem docelowe z licznikiem w budynku co wiaze sie z dodatkowymi kosztami. Nie rozumiem tego dlaczego nie moge od razu zrobic licznika w linii ogrodzenia. A Ty jak to zalatwiles?

pozdr

Wiesz, ja to zalatwialem trzy lata temu, taryfa zmienila sie w tym czasie conajmniej 2 razy. Kazda nastepna taryfa zawiera pewne modyfikacje i nowe rozwiazania (na bazie doswiadczen), a ja nie sledze ewolucji taryf na biezaco. Te rozwiazania nie zawsze musza byc korzystne dla odbiorcy.

Nam pomoglo to, ze ZEWT po prostu przegial na calego, kazal na wlasny koszt stawiac transformator (i de facto rozbudowywac linie sredniego napiecia), odmowil realizacji przylaczenia na zasadach taryfowych (bo niby placow budowlanych nie przylaczaja) i jeszcze pare innych niuansow. Wkurzylem sie nie ukrywam. My wtedy interweniowalismy u samej gory (zarzad w Rembertowie). Pozniej w Rejonie bylo juz bardzo milo :), ZE zrobil nawet wiecej niz musial.

Wtedy obowiazywala wykladnia, ze przylacze placu budowy na cele budowy budynku MIESZKALNEGO powinno byc traktowane jak przylacze budynku mieszkalnego (czyli oplata przylaczeniowa ryczltowa z taryfy, a nie po kosztach rzeczywistych). Nie bylo mowy o tym, zeby brac dwa razy oplate przylaczeniowa (raz za przylacze budowlane, a drugi raz za docelowe). Nie wiem jak jest teraz, moze sobie to usankcjonowali w taryfie?

Radzilbym zadzwonic do URE (skragi na ZE rozpatruje Oddzial Centralny URE w Warszawie) i sie dowiedziec czy to placenie dwoch oplat przylaczeniowych ma jakies umocowanie. Jesli udalo im sie jakos przekonac URE, ze moga brac dwie oplaty przylaczeniowe, to nic dziwnego, ze nie chca Ci zrobic od razu kablowego do skrzynki w ogrodzeniu.

-infiniti