Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektrycznie - TN-C a kabel 5-cio żyłowy

Recommended Posts

Profilaktycznie zakopałem pomiędzy docelową skrzynką ZE w ogrodzeniu a rozdzielnią domu kabel 5x10mm^2.

Ten odcinek w warunkach mam mieć jako TN-C.

Rozdział PEN w rozdzielni domowej, tam schodzą się uziomy.

Pytanko, czy żyły N i PE w tym kablu doprowadzającym można zewrzeć z obu stron w ramach zmniejszenia gęstości prądu.

Uważam, że tak, ale co na to mówi teoria i praktyka?

No właśnie NIE, po to są dwa osobne kable, żeby ich nie łączyć.

Przewody te najprawdopodobniej łączą się w skrzynce ZE i są tam uziemione, ale do domu prowadzisz je już osobno i tak pozostaje do samych odbiorników. W skrzynce domowej łączysz dodatkowo przewód ochronny z własnym uziomem.

Jak maż wyższy 5-cio przewodowy standard przyłącza to jaki sens miało by sprowadzanie do 4-przewodowego.

No właśnie NIE, po to są dwa osobne kable, żeby ich nie łączyć.

Przewody te najprawdopodobniej łączą się w skrzynce ZE i są tam uziemione, ale do domu prowadzisz je już osobno i tak pozostaje do samych odbiorników. W skrzynce domowej łączysz dodatkowo przewód ochronny z własnym uziomem.

Jak maż wyższy 5-cio przewodowy standard przyłącza to jaki sens miało by sprowadzanie do 4-przewodowego.

Powoli powoli - od początku - kolega Abigor ma nastepujący układ sieci - ze słupa do skrzynki w ogrodzeniu TN-C - czyli czteroprzewodowy L1L2L3PEN - ze skrzynki w ogrodzeniu te cztery przewody biegną do rozdzielnicy w domu i tam następuje rozdział sieci TN-C na TNC-S .

Ale kolega Abigor profilaktycznie sam poprowadził od skrzynki w ogrodzeniu kabel 5-cio żyłowy do rozdzielnicy w domu - wystarczyłby wg warunków przyłączenia kabel czterożyłowy - ale on zapodał pięciożyłowy - i teraz pyta czy jest sens połaczenia w tym pięciożyłowym żył PE i N po to aby jedna żyła nie leżała bezproduktywnie w ziemi - tak ?? - dobrze to rozumiem ?

Wg mnie nie ma sensu tego łączyć - wykorzystać jedną zyłę z tego pięciożyłowego jako PEN i doprowadzić ją do rozdzielnicy w budynku i tam dopiero dokonać rozdziału PEN na PE i N ...

Pytanko, czy żyły N i PE w tym kablu doprowadzającym można zewrzeć z obu stron w ramach zmniejszenia gęstości prądu.

Możesz. Chociaż co nagle to po diable.

Teraz o wiele taniej by było kupić YAKY 4 x 15 aluminiowy.

Tych żył nie zwiera się w ramach zmniejszenia gęstości prądu :) bo każda znich ma zupełnie inne przeznaczenie.

Zwyczajowo punkt rozdziału PE i N występuje w złączu kablowym Zakł. Energetycznego w ogrodzeniu. Punkt ten zgodnie z przepisami musi być obowiązkowo uziemiony o czym należy bezwzględnie pamiętać.

Przy WLZ-cie cztero żyłowym TN-C punktem rozdziału będzie rozdzielnica główna w domu. Punkt ten należy uziemić korzystając z uziomu fundamentowego budynku. W Twoim przypadku Abigor wystarczyłby tylko jeden punkt rozdziału w skrzynce w ogrodzeniu. Unikasz w ten sposób doprowadzenia uziomu do rozdzielnicy głównej w budynku co też ma swoje złe strony i jest nie zgodne z Twoimi warunkami , aczkolwiek przestępstwa nie popełniasz.

Tych żył nie zwiera się w ramach zmniejszenia gęstości prądu :) bo każda znich ma zupełnie inne przeznaczenie.

Zwyczajowo punkt rozdziału PE i N występuje w złączu kablowym Zakł. Energetycznego w ogrodzeniu. Punkt ten zgodnie z przepisami musi być obowiązkowo uziemiony o czym należy bezwzględnie pamiętać.

Przy WLZ-cie cztero żyłowym TN-C punktem rozdziału będzie rozdzielnica główna w domu. Punkt ten należy uziemić korzystając z uziomu fundamentowego budynku. W Twoim przypadku Abigor wystarczyłby tylko jeden punkt rozdziału w skrzynce w ogrodzeniu. Unikasz w ten sposób doprowadzenia uziomu do rozdzielnicy głównej w budynku co też ma swoje złe strony i jest nie zgodne z Twoimi warunkami , aczkolwiek przestępstwa nie popełniasz.

Zwyczajowo to należy zaglądność do warunków przyłączenia i projektu jego wykonania - kolega Abigor jasno i wyraźnie napisał że rozdział PEN ma w rozdzielnicy w budynku - więc gdybanie na temat rozdziału PEN w skrzynce w ogrodzeniu i jego uziemiania jest bez sensu .

Zapodał do ziemi niepotrzebnie kabel pięciożyłowy - wystarczyłby czterożyłowy YKY 4x10mm^2 - lub jak pisze retroo alamuniowa szesnastka ...

Nie ma sensu nic łączyć - bo po co ...

Przestań pisać głupoty, albo podaj mi przepis który nakazuje uziemianie punktu rozdziału przy płocie, albo i gdzie indziej.

Zwyczajowo to należy zaglądność do warunków przyłączenia i projektu jego wykonania - kolega Abigor jasno i wyraźnie napisał że rozdział PEN ma w rozdzielnicy w budynku - więc gdybanie na temat rozdziału PEN w skrzynce w ogrodzeniu i jego uziemiania jest bez sensu .

Zapodał do ziemi niepotrzebnie kabel pięciożyłowy - wystarczyłby czterożyłowy - jak pisze retroo

Całkowicie się z Tobą nie zgadzam.

Skoro położył już kabel pięciożyłowy to powinien go w pełni wykorzystać łącząc obie żyły z obu stron i oba te punkty uziemiając. Nikt mu nic nie zarzuci bo spełnia w ten sposób wymogi przepisów.

Skoro położył już kabel pięciożyłowy to powinien go w pełni wykorzystać łącząc obie żyły z obu stron i oba te punkty uziemiając. Nikt mu nic nie zarzuci bo spełnia w ten sposób wymogi przepisów.

Nie ma żadnych przepisów nakazujących uziemianie połączonych końców.

(chociaż marzy o tym Młodzież Wszechpolska, ale to w innej branży)

(...)

Jakich przepisów ? - przepis mówi jasno i wyraźnie o potrzebie uziemienia punktu rozdziału PEN dla sieci TNC-S - a skoro tenże punkt rozdziału jest w rozdzielnicy w budynku to po cholerę uziemiać coś czego nie ma w skrzynce w ogrodzeniu ??

Dla sieci TNC ze słupa do skrzynki w ogrodzeniu dochodzą 4 żyły kabla - i takie same cztery żyły biegną do rozdzielnicy w budynku - gdzie Ty tu widzisz punkt rodziału i jego uziemienie ??

Nie mogę sie z tym zgodzić. Zasadą jest, że niewykorzystane żyły kabla zwiera się do masy. Co uzyskamy łacząc PE i N. A zwiekszony przekrój w niczym nie zaszkodzi.

Miałem to właśnie napisać ale mnie uprzedziłeś.

W takiej niepodłączonej "zawieszonym w powietrzu" żyle zawsze może się coś wy indukować albo w przypadku uszkodzenia izolacji może być pod napięciem.

Przestań pisać głupoty, albo podaj mi przepis który nakazuje uziemianie punktu rozdziału przy płocie, albo i gdzie indziej.

Przestań pajacować retroo jak ten cudak w Twoim awatarze bo tym wpisem kompromitujesz się. Nie mam nic więcej do dodania.

Przestań pajacować retroo jak ten cudak w Twoim awatarze bo tym wpisem kompromitujesz się. Nie mam nic więcej do dodania.

Wiem, że nie masz nic do dodania, bo taki przepis nie istnieje.

Usłyszeliście Ty i Tobie podobni gdzieś albo przeczytaliście coś o uziemianiu i powtarzacie bzdurę jak dzieci za Panią Matką.

Przepis mówi wyraźnie o obowiązku uziemiania przewodu PE, a nie punktu rozdziału, tym bardziej nie mówi o uziemianiu gdzieś pod płotem.

Wiele razy już na forum pisałem o bezsensowności uziemiania sieci ZE, wystarczy poczytać chociazby w watku dla elektryków, do którego link podałem.

A sieć niech se w ZE sami uziemiają, bo uziom pod płotem nic domownikowi nie daje. Co niektóre ZE zaczęły wreszcie sie z tej głupoty w wydawanych warunkach wycofywać (co widać w tym wątku, warunki juz nie przewidują ciągnięcia 5 żył). Może wreszcie ktoś nauczył sie znaczenia trudnego słowa ekwipotencjalizacja.

Jak zwykle wątek elektryczny wzbudza więcej emocji niż każdy inny :)

Dzięki Wam, podsumowanie Waszych wypowiedzi moimi oczyma:

- tak jak myślałem - zewrzeć

- po stronie skrzynki ZE, jak będą chcieli to sobie uziemią, nie moja bajka

- po mojej stronie sytuacja oczywista, połączony koniec jest puktem rozdziału TN-C na TN-C-S i oczywiście jest w tym miejscu uziemiony (uziom fundamentowy i druga 3m szpila w ziemi poza obrysem budynku)

- to, że się sfrajerowałem co do kable też wiem :roll: w dodatku zmieniłem w międzyczasie koncepcje ogrzewania budynku, także przedlicznikowo będzie 40A zabezpieczenie, a moc szczytowa

(...)

Jakich przepisów ? - przepis mówi jasno i wyraźnie o potrzebie uziemienia punktu rozdziału PEN dla sieci TNC-S - a skoro tenże punkt rozdziału jest w rozdzielnicy w budynku to po cholerę uziemiać coś czego nie ma w skrzynce w ogrodzeniu ??

Dla sieci TNC ze słupa do skrzynki w ogrodzeniu dochodzą 4 żyły kabla - i takie same cztery żyły biegną do rozdzielnicy w budynku - gdzie Ty tu widzisz punkt rodziału i jego uziemienie ??

Jeśli ZE doprowadził do złącza kablowego kabel czterożyłowy i nie wykonał uziomu bednarką w tym złączu to jest to najnormalniej w świecie fuszerka. Często przecież montuje się w pobliżu złącza RB-tki bo nie ma jeszcze rozdzielni ani chałupy, i co ja mam za nich wykonywać teraz uziomy i pomiary ???:roll:

Poza tym jeśli w kablach zasilających łączymy ze sobą te dwie żyły to zawsze sugeruje to punkt rozdziału i dla czytelności układu (nie tylko dla Ciebie ale także osób postronnych) należy go uziemić pomimo że jest on powtórzony w RG. Ponadto o czym tu mowa. W ten sposób jest pewniej dla układu i bezpieczniej w razie jakiejkolwiek przerwy w uziemieniu.

Dziwię się Tobie że tak elementarnych rzeczy nie dostrzegasz.

pzdr

Widać że temat zrobił się nerwowy - jeszcze jedno zdanie - oczywiście uziemianie punktu rozdziału na 10 piętrze wieżowca jest conajmniej dyskusyjne , ale w przypadku jaki omawiamy - domku jednorodzinnego - rezygnacja z uziemienia punktu rozdzialu wtedy, kiedy mamy możliwość jego uziemienia jest niedopuszczalnym błędem wykonawcy.