Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowa czy nie obudowa komina systemowego?

Recommended Posts

Kończymy murować komin systemowy z dodatkowym kanałem wentylacyjnym i nie wiem w jaki sposób wymurować go ponad dachem

na stronie producenta jest schemat tzn.komin wymurowany po całej długości z pustaków systemowych z wkładem i obmurowany klinkierem

czy poprawnie= bezpiecznie będzie jeśli od przejścia przez połać dachu pominiemy pustaki systemowe i damy tyklo cegłę klinkierową z wkładem ceramicznym?

czy ktoś z Was tak ma?

http://www.schiedel.pl/uploads/pics/schemat_02.gif

komin przechodzi ci przecież w niedalekiej odległości od drewna, np. krokwie, i mialabym obawy aby pominąć pustaki systemowe i dać tylko klinkier! -poczytaj wypowiedzi FN- w dziale o kominkach,

my mamy do samego końca obudowane systemowym pustakiem dodatkowo ocieplony wewnątrz i na to płyta GK- choć znawcy polecają bardziej tynk!! u nas nie za bardzo chciałam chlapać betonem ,po zatym uwzględniłam że jest dobrze opatulony!

Akurat się na tym znam, bo już parę ładnych lat sprzedaję systemy kominowe.

Jedyna właściwa metoda, to puszczenie pustaków do samego końca i obłożenie ich klinkierem.

Przy pominięciu pustaków systemowych można zapomnieć o jakiejkolwiek gwarancji. Wszelkie atesty i dopuszczenia też opiewają na KOMPLETNE systemy kominowe.

• 3 years później...
Te filmiki i obudowy które oferujesz powinny się znależć w przyklejonym temacie pod tytułem: JAK ZEPSUĆ SOBIE CAŁY DOM NIEWIELKIM KOSZTEM

A takie ładne te oryginalne kominy były...

I te białe kratki do czarnego komina - masakra

Rzecz gustu, zawsze można wybrac inny materiał i kolor.

Liczy się rozwiazanie. System konstrukcji obudowy nie ingeruje w konstrukcje komina, co powoduje, ze posiadacze systemowych kominów nie muszą się martwic utratą gwarancji. Poza tym niesie wiele innych korzysci.