Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające ściany działowe w 6letnim domu.

Recommended Posts

Mam problem z pękającymi na poddaszu ściankami działowymi (zbudowane z siporexu). Ściany te przylegają równolegle i prostopadle do komina zbudowanego techniką tradycyjną. Próbowałem już dwa razy gipsować na siatkę niestety moja praca zdała się na nic.

Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić ?

Pozdrawiam

Haineken

Mam problem z pękającymi na poddaszu ściankami działowymi (zbudowane z siporexu). Ściany te przylegają równolegle i prostopadle do komina zbudowanego techniką tradycyjną. Próbowałem już dwa razy gipsować na siatkę niestety moja praca zdała się na nic.

Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić ?

Pozdrawiam

Haineken

generalnie gdzieś tam jest jakiś błędzik w konstrukcji tej ściany i nie koniecznie wina tu jest w samym kominie, ciekawi mnie jak ta ściana od góry wygląda ? czy jakaś konstrukcja więźby się gdzieś tam nie podpiera, itd...

jeśli ściana dochodzi do komina i tam pęka to bez sensu jest tam mazanie i gipsowanie non stop, jedynym sensownym rozwiązaniem jest zrobienie dylatacji i za spoinowanie tego środkiem elastycznym.

co do ściany równoległej to dość szybkim i skutecznym sposobem usunięcia problemy jest na tej ścianie zrobienie KG np. na stelażu, wtedy uniezależni to od pęknięć na ścianie jeśli masz ściany gipsowane to nawet nie będzie różnicy widać, że to KG i w ostateczności może to wyjść najtańsze rozwiązanie niż co chwila gipsowanie i malowanie...

Jaki to jest dom? Parterowy? Z poddaszem? Piętrowy?

Napisz coś więcej - jak są położone te działówki, jeśli na piętrze - to jaki strop, czy wszystko zgodnie z projektem jest zrobione, czy coś modyfikowałeś.

Jak parter - jak były stawiane - czy jest fundament pod nimi, czy na chudziaku, czy na gruncie/piasku? Czy stykają się ze stropem?

Jakie są te pęknięcia - poziome, pionowe, jak długie, jak grube, na jakiej wysokości?

Najlepiej daj zdjęcie i kilka szczegółów.

No faktycznie :oops:

Czyli - jeśli autor nie zniknął na dobre:

- czy ściany są takie jak w projekcie (działówki), czy np miały być z kg ale się nie podobały i są z "suporeksu". Jakiej grubości?

- jaki jest strop (monolityczny, teriva). Co jest pod tymi działówkami - ściana nośna, też działowa, nic)?

- czy konstrukcja stropu uwzględnia to, że są na nim murowane ściany działowe

- jak są powiązane ściany działowe z nośnymi

- czy nie leży na nich przypadkiem część więźby (albo się z nimi nie styka)

- no i przede wszystkim jakie są te pęknięcia (pionowe, poziome, pajączki na ścianie, dziury na wylot) 8) ?