Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ubezpieczenie domu w budowie

Recommended Posts

Heh, juz mialem pierwszy "włam" zginela drabina alu.... 31-03 konczy mi sie jakies ubezpieczenie narzucone przez bank, w zwiazku z tym wczoraj przejrzalem oferte Supermarketu mBanku. Jest tam ubezpieczenie domu w budowie, ale zakres obejmuje raczej katastrofy naturalne + pozar.

Gdzie sie ubezpieczyc, aby zakes obejmowal przedewszystkim kradzieze sprzetu czy wyposazenia? Chodzi o jak najlepsza relacje zakres/cena z naciskiem na "cena".

pozdrawiam

Na ubezpieczenie domu w budowie najlepsze warunki dostałem od Allianz, ale to jest ubezpieczenie od nieszczęść typu pożar, wichura czy upadek Titanica z niebiesiech.

Można doubezpieczyć od kradzieży i dewastacji stałe elementy wyposażenia (okna, drzwi, instalacje), jednak warunkiem jest dom zamknięty (drzwi, okna, zamki) wyposażony w instalację alarmową.

Ubezpieczenia ruchomości na budowie chyba nie zaoferuje Ci żaden ubezpieczyciel.

J.

ja mam w Hesti i jest to ubezpieczenie domu w budowie nie potrzeba drzwi, okien itp. ubezpieczenie obejmuje kradzież oraz zniszczenie materiałów oraz narzędzi i urządzeń itp.

dodatkowym plusem tego ubezpieczenia jest to że można podnosić wartość ubezpieczenia ( w moim przypadku zrobiłem to trzy razy przy kolejnych etapach budowy)

ja mam w Hesti i jest to ubezpieczenie domu w budowie nie potrzeba drzwi, okien itp. ubezpieczenie obejmuje kradzież oraz zniszczenie materiałów oraz narzędzi i urządzeń itp.

dodatkowym plusem tego ubezpieczenia jest to że można podnosić wartość ubezpieczenia ( w moim przypadku zrobiłem to trzy razy przy kolejnych etapach budowy)

też tak myślałem. Dzisiaj mnie okradli a Hestia pokazała mi środkowy palec bo nie mam okien.

• 5 weeks później...

Ja mam Allianza w budowie, raz że było najtańsze z oferowanych przez inne ubezpieczalnie, a dwa że przekonałem się już wcześniej do tego ubezpieczyciela.

Kilka lat temu przeszło gradobicie nad domem w którym mieszkają rodzice, ale takie potężne które niestety spowodowało szkody. Spodobało mi się podejście do sprawy ubezpieczyciela i szybkie wypłacenie odszkodowania. Tylko raz odwiedził mnie likwidator szkód - wszystkie pozostałe formalności załatwialiśmy przez maila!

Wracając do ubezpieczenia w budowie - budowę ubezpieczyłem w pierwszym roku na 240 tyś (minimalna kwota wymagana przez bank) PZU wyliczyło mi składkę na ponad 800 zł (dokładnie nie pamiętam) a Allianz na 150!!! Niezła różnica, nawet było to dla mnie podejrzane że gdzieś jest haczyk, przeczytałem dokładnie warunki i nie znalazłem znaczących różnic w zakresie ubezpieczenia. Oczywiście gdy Pani z PZU zadzwoniła ponownie - powiedziałem jej że mam lepszą ofertę i dziękuję - wtedy "zeszła do 600zł - motywując to zniżkę jakąś specjalną nową promocją - no ale i tak było to 4 razy więcej. Od tamtej pory omijam PZU szerokim łukiem.

Może trochę nie na temat napisałem, ale chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami na temat tych dwóch firm.

Niestety problem zazwyczaj zaczyna sie w momencie kiedy jest szkoda - te nieznaczace różnice w warunkach ogólnych robią sie znaczące w szczegółach :( wiem coś o tym - ja po szkodzie którą likwidowałem (ale nie zlikwidowałem :( ) w Alianz niestety ... wróciłem do droższego PZU, - niestety okazało sie ze oszczędnosc okaząła sie chwilowa i pozorna, i teraz znów płacę więcej - przyjałem zaszadę ubezpieczenia OC (czyli te z których ja nie korzystam) lokuje tam gdzie najtaniej :) ale ubezpieczenia z których korzystam osobiście lokuje tam gdzie potencjalna szkoda bedzię "obsłuzona" dobrze - od razu dodam że nie zawsze to jest PZU (ale zazwyczaj) .

Mi najlepsze warunki zaproponowała Warta,moż przez to,ze jestem z nimi zwiazany od paru lat i posiadam kartęVip.Ubezpieczenie tzw.murów obejmuje także sprzęty trwale z nimi zwiazane takie jak m.in.:okna,drzwi(wymagane),grzejniki,kocioł co,oraz armaturę wc i łazienek.Agent pzu chciał natomiast potraktować mój dom jako dom "letniskowy" i do tego z wieloma wyłączeniami dotyczacymi kradzieży.Myślę,że najtańsze warianty często są korzystne tylko jeśli chodzi o kwotę skladki.Natomiast w momencie zaistnienia szkody i konieczności wyplacenia jakiejs kasy,okazuja sie niestety mało atrakcyjne.Dlatego przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy nalezy bezwzględnie wczytać sie w jej warunki(a zwlaszcza w ograniczenia dotyczace wypłat po zaistnieniu szkody).

Ale domu w budowie nie ubezpieczają od kradzieży... już to pisał Jarek.P . też mam Alianz ale od katastrof.
Próbowałem w Allianz i wyszedłem (albo oni) na debila. Gro pytań o palność / niepalność dachu, stolarki, a w sumie to niechętnie, a ile Pan jeszcze chce wydać, a ma pan też auto ? i ile warte ?

Póki co w dzień robotnicy oraz czujni sąsiedzi, którzy wiedzą, że w nocy nigdy nas nie ma i jak co mają dzwonić i monitoring.

Troche sie zraziłem do Allianx, bo likwiduję szkodę z AC na innym samochodzie i wciskają kit, że ta moja szkoda to nie jedna tylko tak naprawdę 3..... To osobno, to osobno.

Składka 150 zł ? to za szopę chyba.

Edytowane przez Wirecki

Próbowałem w Allianz i wyszedłem (albo oni) na debila. Gro pytań o palność / niepalność dachu, stolarki, a w sumie to niechętnie, a ile Pan jeszcze chce wydać, a ma pan też auto ? i ile warte ?

Taki mają formularz do polisy. Też się nad tymi pytaniami ciężko dziwiłem, o co chodzi i zastanawiałem nad zagadnieniami palności murowanej ściany z drewnianą więźbą, ale na szczęście trafiłem na rozsądnego doradcę, który spytany, co autor tych pytań miał na myśli, palcem mi popokazywał, które opcje pozaznaczać, żeby było dobrze.

J.

• 1 year później...