Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na granicy dzialki

dpo

Recommended Posts

Mam dzialke prostokatna z wjazdem od poludnia i chcialbym sie odsunac z domem na maxa do polnocnej granicy zeby miec jak najwiecej ogrodu od poludnia (nie planuje zadnych otworow w scianie polnocnej domu).

Znam przepisy mowiace o odleglosciach budynkow od granicy (3m bez otworow i 4 m z otworami), ale znalazlem ciekawy zapis w moim planie zagospodarowania.

Cyt:

"Rozdział 2 Ustalenia ogólne dla obszaru planu

...

3. Ustalenia kompozycji, form zabudowy i sposobu zagospodarowania terenu:

...

3) dopuszcza się zabudowę bezpośrednio przy granicy działki budowlanej; "

Bardzo mi sie to podoba ,ale nie wiem czy sa jakies specjalne uwarunkowania zeby obejsc standardowe odleglosci (3m i 4m) czy juz sam zapis to zalatwia ?

W czesci planu dotyczacej konkretnie mojego obszaru elementarnego juz nie ma o tym ani slowa wiec chyba zalecenie "ogolne" jest wiażace.

Pomóżcie bo sie nieco pogubilem (tak bardzo bym chcial sie na granicy wybudowac ze moze jakichs oczywistosci nie dostrzegam? ).

Istnienie takiego (w takiej formie) zapisu, może też wynikać, że MPZP był stworzony przed nowelą Rozporządzenia WT, która zlikwidowała zapis o „ustaleniach MPZP” ( w par.12.31 i 2). - bo był „uznaniowy”.

Istnienie takiego (w takiej formie) zapisu, może też wynikać, że MPZP był stworzony przed nowelą Rozporządzenia WT, która zlikwidowała zapis o „ustaleniach MPZP” ( w par.12.31 i 2). - bo był „uznaniowy”.

co to oznacza ?

ze zmienia plan czy z uwagi na uchwalenie przed nowelizacja bedzie ta uznaniówka mozliwa?

przeczytalem jeszcze raz baaaaaaaardzo uwaznie i ....nic poza tym co wkleilem nie ma o odleglosciach .

Jesli jest to jednak ta uznaniowka to do kogo i czym (jakim wnioskiem ) sie udac ?

to jeszcze przeczytaj baaardzo uważnie Warunki Techniczne w zakresie tych odległości, bo plan nie może ich naruszać

Pogrubienie -moje.

A obowiązujące przepisy stanowią bardzo jasno kiedy i dlaczego (Rozporządzenie WT, po noweli):

1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działka budowlana lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej od 16 m,

2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlana, jeżeli będzie on przylegał cała powierzchnia swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem, że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większą niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej,

Teraz jasne?