Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karii - komentarze-dobre rady-krytyka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam ponownie wszystkich odwiedzających :) Zrobię jeszcze trochę zdjęć, wpisów i opisów - czyli niby dziennik po budowie. Mieszka się dobrze choć pewne zmiany już bym robił :) Chyba tak jest zawsze, że po czasie mamy inne pomysły :)

Na ten moment jako przestroga dla innych - za mało powierzchni gospodarczej - brakuje miejsca na pierdoły których nie można wyrzucić.

Jest tego dosyć sporo i gdzieś to trzeba trzymać, zrobię małą listę rzeczy które trzeba gdzieś przechowywać a o których się nie myśli wcześniej.

pozdrawiam Adam

• 5 months później...

Witaj, przejrzałem Twój dziennik budowy ( jeszcze nie cały ) ale nurtuje mnie kilka pytań:

1 - ładując tak wielkie pieniądze w dom, stolarkę okienną zrobiłeś z PCV - czym się kierowałeś inwestując w tak szkodliwą technologię ?? Przecież drewniane okna to tylko kilka tys. zł więcej ?

2 - czy ta ogromna ilość styropianu, tak pieczołowicie uszczelniona nie zamieniła Twojego domu w termos ? Gdzie masz miejsce na wentylację ścian ? którędy ucieka wilgoć ?

Fajnie, że GWC żwirowe sie sprawdza. Też zrobiłem, lecz jeszcze nie wykorzystam z braków środków ( zamontuję rekuperator z bypasem )

Szkoda, ze więźba nie była robiona z drewna giętego - widać to teraz na dachówkach :(

Domek bajkowy, piękny i okolica cudowna.

PS. folia pod pierwszą warstwę pustaków pozwala pracować ścianą niezależnie od fundamentów - unika się pękania, lub nawet zawalenia - lepsza papa, folię pierwszy raz widziałem :)

PS.PS. piszę po butelce wina, wiec jestem pewnie nadkrytyczny, z góry przepraszam

Hej. Wino musiało być bardzo dobre :) bo nie zauważyłeś, że nie mam stolarki z pcv - choć nic do niej nie mam i aż tak bardzo by mi nie przeszkadzała, a drewno jest jednak wymagające i po latach domaga się konserwacji.

Termos - temat szeroko poruszany na forum :) Jest reku i jest wentylacja i to działa aż nadto dobrze bo problemem jest raczej brak wilgoci :)

Więźba gięta raczej nie rozwiązałaby problemu piania dachówek, przy tej długości i takich krzywiznach musiałaby być zupełnie inna dachówka ( tzw. wieżowa) praktycznie nie do kupienia w normalnych cenach i terminach.

Folia pod pierwszą warstwę wyszła przypadkowo, nie zastanawiałem się zbytnio nad tym, może masz rację z tym co piszesz.

pozdrawiam i powodzenia życzę przy budowie, cieszę się, że mam to już za sobą :)

ps

pozostało mi jeszcze kilka rzeczy do zrobienia ale po zamieszkaniu to już nic się nie chce :)

adam

• 6 months później...
Witam! Przejrzałem cały DB. Fajny domek, pasujący do otoczenia. Poruszasz kilka ważnych spraw, jak np. ocieplenie szczytów- mam ten sam problem, ale miejsca na poprawkę nie bardzo. Mam pytanie dotyczące czujników temperatury i samego termometru- jakie to urządzenia. Sam szukam czegoś podobnego, ale jakoś nie trafiłem na takie jak Twoje. Dzięki z góry za odpowiedź, choć widzę, że rzadko zaglądasz. Pozdrawiam.

Witam budujących :)

Zaglądam ale już nie tak często jak kiedyś bo czasu brak :)

Czujniki to popularne dallasy i jakiś wyświetlacz do tego, jakoś to działa ale trudno było kupić ciekawy wyświetlacz na większą ilość czujników i kupiłem taki na 4 i przepinałem w zależności od ciekawości. Teraz nawet już nie patrzę na te odczyty bo niewiele się zmieniały w czasie.Ciekawość została zaspokojona :)

Cały czas koło domu coś jest do wykończenia, rośliny rosną i co chwila zmieniają miejsce, pomysłów wiele, tylko czasu mało.

pozdrawiam adam

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 9 months później...
  • 2 years później...