kubamak 19.03.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam. Mam problem i pytania w związku z nim. Jestem osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą - vatowcem na KPiR.Chcę kupić samochód dla firmy (i rodziny też) - Focus C-max za 40.000 zł (nie nowy).Jak najkorzystniej ze względów podatkowo-kosztowych rozliczyć ten zakup?1. Kupić za gotówkę - potem rozliczać kilometry?2. Kupić na fakture vat ? 3. Leasing czy kredyt? Nie mam pojęcia jakie będę maił korzyści z poszczególnych form zakupu!Może mi ktoś zasymulować jakieś kwoty konkretne uwzględniając amortyzację i podatki?A może znacie jakić artykułm, który by to opisywał, ale z podaniem KWOT, jakie wychodzą z leasingu, kredytu lub zakupu gotówką? Pozdrawiam Kuba M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 19.03.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 jeżeli chcesz kupić samochód na firmę to musi mieć homologację --- "kratkę" czyli odpowiedni ładowność powyżej 500 , kupując używany ktoś musi ci sprzedaż ten samochód na fakturę i musi on być ciężarowy ( kratka, homologacja) , używany samochód możesz amortyzować przez 2 lata , możesz odliczyć Vat od zakupu w całości .............vat w całości odliczasz wtedy gdy samochód spełnia w/w kryteria, jeżeli kupujesz samochód nowy to amortyzujesz auto przez 5 lat, w koszty dajesz wszystko co jest związane z samochodem , paliwo, ubezpieczenia, części, jakiekolwiek zakupy dotyczące samochodu, od każdej faktury odliczasz vat , jeżeli bierzesz auto na kredyt to możesz odsetki od kredytu , również dać w koszty, leasing opłaca sie przy dużych obrotach , gdzie wychodzi duzy podatek, generalnie leasing jest droższy od kredytu możesz też mieć samochód prywatny i używać go w firmie i wtedy rozliczany jest z kilometra................ale sa to groszowe sprawy szczegółowych info . udzieli Ci Twoja księgowa, policzy co się bardziej opłaca......albo szukaj w internecie pod hasłem " samochód w firmie" i czytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 19.03.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Samochód firmowy nie musi mieć kratki i być ciężarowy. Jeśli jest zarejestrowany jako ciężarowy, to można odliczać VAT od paliwa i otrzymać z US zwrot VAT-u zawartego w cenie samochodu - tu chyba jest jakiś limit kwotowy. Można go też amortyzować jednorazowo. Jeśli samochód jest osobowy (bez kratki) nie odlicza się VAT-U. Samochody używane amortyzuje się 2,5 roku - stawka amortyzacyjna wynosi 40% rocznie.Moim zdaniem lepiej kupić samochód na firmę - nieważne czy za gotówkę, czy na kredyt,niż brać w leasing. Leasing wyjdzie drożej. Poza tym, własny samochód można w każdej chwili sprzedać i odzyskać choć część pieniędzy, a jak brak kasy na raty leasingu - przestajesz płacić, samochodu nie masz i kasy żadnej też nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 19.03.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Samochód firmowy nie musi mieć kratki i być ciężarowy. Jeśli jest zarejestrowany jako ciężarowy, to można odliczać VAT od paliwa i otrzymać z US zwrot VAT-u zawartego w cenie samochodu - tu chyba jest jakiś limit kwotowy. Można go też amortyzować jednorazowo. Jeśli samochód jest osobowy (bez kratki) nie odlicza się VAT-U. Samochody używane amortyzuje się 2,5 roku - stawka amortyzacyjna wynosi 40% rocznie. Moim zdaniem lepiej kupić samochód na firmę - nieważne czy za gotówkę, czy na kredyt,niż brać w leasing. Leasing wyjdzie drożej. Poza tym, własny samochód można w każdej chwili sprzedać i odzyskać choć część pieniędzy, a jak brak kasy na raty leasingu - przestajesz płacić, samochodu nie masz i kasy żadnej też nie masz. o limicie kwotowym o jakim piszesz to max 6 tys zł z kwoty vatu..............ja pisałam o samochodach z pełnym 22% odpisem vatu, one muszą spełniać wymogi "ciężarowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.03.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Leasing nie.Przeżyłem upadek leasingodawcy.Katastrofa.Nie mogłem odzyskać dwóch,praktycznie spłaconych aut.Po ciężkich walkach je odzyskałem,ale ile zdrowia straciłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 22.03.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 o limicie kwotowym o jakim piszesz to max 6 tys zł z kwoty vatu..............ja pisałam o samochodach z pełnym 22% odpisem vatu, one muszą spełniać wymogi "ciężarowego" Ale przy wartości auta 40 000, VAT-u jest 7000, więc osobowy i ciężarowy wychodzą podobnie... Tak czy tak, nie leasing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 22.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 o limicie kwotowym o jakim piszesz to max 6 tys zł z kwoty vatu..............ja pisałam o samochodach z pełnym 22% odpisem vatu, one muszą spełniać wymogi "ciężarowego" Ale przy wartości auta 40 000, VAT-u jest 7000, więc osobowy i ciężarowy wychodzą podobnie... Tak czy tak, nie leasing masz racje w przypadku kwoty 40 tys. wychodzi prawie na to samo.............ja myślałam o cenie samochodu 60-100 tys.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts