Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samochód w firmie

kubamak

Recommended Posts

Witam. Mam problem i pytania w związku z nim. Jestem osoba fizyczna prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą - vatowcem na KPiR.

Chcę kupić samochód dla firmy (i rodziny też) - Focus C-max za 40.000 zł (nie nowy).

Jak najkorzystniej ze względów podatkowo-kosztowych rozliczyć ten zakup?

1. Kupić za gotówkę - potem rozliczać kilometry?

2. Kupić na fakture vat ?

3. Leasing czy kredyt?

Nie mam pojęcia jakie będę maił korzyści z poszczególnych form zakupu!

Może mi ktoś zasymulować jakieś kwoty konkretne uwzględniając amortyzację i podatki?

A może znacie jakić artykułm, który by to opisywał, ale z podaniem KWOT, jakie wychodzą z leasingu, kredytu lub zakupu gotówką?

Pozdrawiam

Kuba M.

jeżeli chcesz kupić samochód na firmę to musi mieć homologację --- "kratkę" czyli odpowiedni ładowność powyżej 500 , kupując używany ktoś musi ci sprzedaż ten samochód na fakturę i musi on być ciężarowy ( kratka, homologacja) , używany samochód możesz amortyzować przez 2 lata , możesz odliczyć Vat od zakupu w całości .............vat w całości odliczasz wtedy gdy samochód spełnia w/w kryteria, jeżeli kupujesz samochód nowy to amortyzujesz auto przez 5 lat, w koszty dajesz wszystko co jest związane z samochodem , paliwo, ubezpieczenia, części, jakiekolwiek zakupy dotyczące samochodu, od każdej faktury odliczasz vat

, jeżeli bierzesz auto na kredyt to możesz odsetki od kredytu , również dać w koszty,

leasing opłaca sie przy dużych obrotach , gdzie wychodzi duzy podatek, generalnie leasing jest droższy od kredytu

możesz też mieć samochód prywatny i używać go w firmie i wtedy rozliczany jest z kilometra................ale sa to groszowe sprawy

szczegółowych info . udzieli Ci Twoja księgowa, policzy co się bardziej opłaca......albo szukaj w internecie pod hasłem " samochód w firmie" i czytaj

Samochód firmowy nie musi mieć kratki i być ciężarowy. Jeśli jest zarejestrowany jako ciężarowy, to można odliczać VAT od paliwa i otrzymać z US zwrot VAT-u zawartego w cenie samochodu - tu chyba jest jakiś limit kwotowy. Można go też amortyzować jednorazowo. Jeśli samochód jest osobowy (bez kratki) nie odlicza się VAT-U. Samochody używane amortyzuje się 2,5 roku - stawka amortyzacyjna wynosi 40% rocznie.

Moim zdaniem lepiej kupić samochód na firmę - nieważne czy za gotówkę, czy na kredyt,niż brać w leasing. Leasing wyjdzie drożej. Poza tym, własny samochód można w każdej chwili sprzedać i odzyskać choć część pieniędzy, a jak brak kasy na raty leasingu - przestajesz płacić, samochodu nie masz i kasy żadnej też nie masz.

Samochód firmowy nie musi mieć kratki i być ciężarowy. Jeśli jest zarejestrowany jako ciężarowy, to można odliczać VAT od paliwa i otrzymać z US zwrot VAT-u zawartego w cenie samochodu - tu chyba jest jakiś limit kwotowy. Można go też amortyzować jednorazowo. Jeśli samochód jest osobowy (bez kratki) nie odlicza się VAT-U. Samochody używane amortyzuje się 2,5 roku - stawka amortyzacyjna wynosi 40% rocznie.

Moim zdaniem lepiej kupić samochód na firmę - nieważne czy za gotówkę, czy na kredyt,niż brać w leasing. Leasing wyjdzie drożej. Poza tym, własny samochód można w każdej chwili sprzedać i odzyskać choć część pieniędzy, a jak brak kasy na raty leasingu - przestajesz płacić, samochodu nie masz i kasy żadnej też nie masz.

o limicie kwotowym o jakim piszesz to max 6 tys zł z kwoty vatu..............ja pisałam o samochodach z pełnym 22% odpisem vatu, one muszą spełniać wymogi "ciężarowego"

o limicie kwotowym o jakim piszesz to max 6 tys zł z kwoty vatu..............ja pisałam o samochodach z pełnym 22% odpisem vatu, one muszą spełniać wymogi "ciężarowego"

Ale przy wartości auta 40 000, VAT-u jest 7000, więc osobowy i ciężarowy wychodzą podobnie...

Tak czy tak, nie leasing 8)

Ale przy wartości auta 40 000, VAT-u jest 7000, więc osobowy i ciężarowy wychodzą podobnie...

Tak czy tak, nie leasing 8)

masz racje w przypadku kwoty 40 tys. wychodzi prawie na to samo.............ja myślałam o cenie samochodu 60-100 tys..............