mpw1 25.04.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Mam możliwość kupienia dzialki o powierzchni 1,1 ha ze znajomym na zasadzie współwłasności, czy w takim przypadku obaj możemy postawić dwa domy wraz z budynkami gospodarczymi, czy może mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 25.04.2002 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Z doświadczenia - od razu podzielcie sobie tą działkę na dwie. Potem może być różnie ze znajomością. Ogrodzenia nie musicie od razu stawiać, ale w razie oziębienia stosunków macie jasną sprawę. No i łatwiej potem sprzedać bo nie wiem czy ktoś będzie chciał kupić działkę z "lokatorem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 25.04.2002 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 O takie rzeczy pytaj u siebie w gminie. Rozumiem, ze jest to grunt rolny a wy chcecie posadowić siedlisko. W różnych miejscach wygląda to różnie, ale często jest, że aby wybudować siedlisko trzeba mieć min. hektar ziemi. W waszym przypadku nie spełnicie tego warunku. Na twoim miejscu bylbym ostrożny z jednej strony na współwłaściciela /patrz wypowiedź wyżej/, z drugiej na kwestie formalno prawne. Jest ryzyko zastanów się czy warto. Może lepiej poszukać czegoś mniejszego w pojedynkę. Pozdrawiam KODI [ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-04-25 12:52 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 15.08.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2002 Nie radzę kupować na współwłasność wiem to z doświadczenia mojej pracy zawsze się to kiedyś zemści .Współwlasność można znieść u Notariusza gdy jest zgoda lub w sądzie /sprawa zwykle toczy się dlugo i jest kosztowna /. Koszt podziału geodezyjnego jest niski około 1200-1500 zł w porównaniu do przyszłych ewentualnych przykrości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.08.2002 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2002 Współwłasność należałoby raczej traktować jako przejściową formę własności. Pojawia się ona najczęściej w czasie postępowania spadkowego. Z samej definicji jest ułomną formą własności - nikt nie jest pełnym właścicielem. Im szybciej współwłasność zostaje zniesiona tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 19.08.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 My z Sebastianem mamy działkę i dom w budowie na współwłasność. Żadnych problemów, tylko sporo dziwnych pytań w urzędach w stylu: To to będzie dom wielorodzinny? Rozliczamy się też osobno więc mamy dwie ulgi. Same plusy. Pewnie inaczej by się miała sprawa ze znajomymi. W gminie muszą pozwolić na podzielenie działki lub budowanie bliźniaka/domu 2rodzinnego. Za to koszty przyłączy, wspólnych ścian itp są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts