Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za wykonane prace wykończeniowe

Igan

Recommended Posts

Kupiłam mieszkanie - stan deweloperski, deweloper dobry, równe ściany i podłogi.

1. Ile kosztuje przerobienie instalacji elektrycznej?

Poprzenosili mi w sumie 25 punktów - gniazdka i włączniki.

2. Ile kosztuje zrobienie na ścianie wnęk z płyty GK na powierzchni 8m2? i zaciągnięcie cekolem, pomalowanie podkładem.

Ile kosztuje zrobienie ścianki z półeczką szer 14cm z GK na powierzchni 2m2; zaciągnięcie cekolem, pomalowanie podkładem

3. Ile kosztuje zrobienie podwieszanego sufitu? na powierzchni około 2-3 m2. zaciągnięcie cekolem, pomalowanie podkładem

4. Ile kosztuje malowanie kolorem za m2. A ile tapetowanie?

5. Ile kosztuje położenie płytek w łazience o wymiarach 30x60?

Proszę o podpowiedź. Moim zdaniem wykonawcy zażądali zdecydowanie wygórowanej ceny. Cen nie podałam, nie chcę sugerować odpowiedzi.

To byli znajomi. Przed rozpoczęciem prac nie mogłam wydębić od nich cen. A teraz ja jestem w kropce, bo jest to dwukrotnie więcej niż sądziłam.

Tak, umówiłam się na pracę bez uzgodnienia cen - ponieważ byli to znajomi, kilka razy prosiłam ich o wycenę prac - odpowiadali mi żebym się nie martwiła, że ze mnie nie zedrą.

Już widzę że ceny się różnią, ma moją korzyść.

Może ktoś jeszcze da wycenę?

Skąd cena za 1 punkt 100 zł, w internecie znalazłam cenę 50zł.

oki, ja zapłacę każdą cenę - o ile nie będzie wzięta z sufitu

a to co otrzymałam wydaje mi się cenami z sufitu, dlatego pytam, bo być może ja się mylę.

robię dokładny opis wykonanych prac, wkleję tu, może ktoś mi to wyceni.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Chyba teraz to już za późno na dyskutowanie o cenie. Zrobili ? Zrobili. Z Twojego opisu nie wynika też zakres prac. Rozumiem, że coś remontujesz, zmieniasz. Więc zapewne prace mogły być o wiele szersze lub nie :)

Co Ci da wiedza, że jedna firma bierze za punkt 200 a druga 20 (pan Heniek z kolegą)...

zrobili, ale nie podali wcześniej swojej ceny, mimo że kilkakrotnie o to prosiłam, więc teraz się z ceną nie zgadzam, i mogę negocjować.

można zapłacić i 500 zł za punkt, jak ktoś nie wie co robić z pieniędzmi,

mi chodzi o realną wycenę pracy

Dodam jeszcze że otrzymałam m.in. koszt prac w łazience... kiedy zapytałam jaki jest koszt np. ułożenia m2 otrzymałam odpowiedź że liczona była cała łazienka... kompleksowo - jak można policzyć koszt łazienki nie wiedząc ile bierze się za metr? Dodam, że ja liczyłam koszt ułożenia płytek, ścinania ich pod kątem 45 stopni, oddzielnie ułożenie mozaiki, montaż wanny, stelażu do wc etc z najmniejszymi pierdołami i wyszło mi o połowę mniej niż "koledzy" zażądali. Tyle dobrego że jest to ładnie zrobione.

Znalazłam poniższy wpis na forum:

miciu STAŁY BYWALEC (min. 300)

PostWysłany: Pią, 15 Styczeń 2010 07:01 Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za łazienkę 15m kw z białym montażem plus podłączenie oświetlenia też płaciliśmy 3tyś. Z tego co wiem łazienki płaci się inaczej (tzn. drożej) niż inne pomieszczenia.

Moja łazienka to - 4m2 - ułożenie glazury 30x60, wys 2,10, wmontowanie i obudowanie prostokątnej wanny, ustawienie stelażu do wc i zamontowanie wc, sufit podwieszany na długości ok 2 m2 szerokości 15 cm, podłączenie 3 halogenów w tymże suficie, bez transformatora, zacekolowanie, pomalowanie podkładem, wkucie w ścianę żelbetonową rurek do grzejnika na wysokości 0,5 mb,

łazienka z prostymi ścianami, bez żadnych półeczek - majster wycenił na 4500 zł.

Więc mam się nad czym zastanawiać? Dlaczego taka cena? Podobnie inne prace.

A ile kosztuje wykonanie takiej pracy:

Zburzenie ścianki o długości 1 mb i wysokości 2,70 przy aneksie kuchennym, ścianka o grubości 12 cm, chyba z pustaków lub z cegły. I wyniesienie gruzu.

Postawienie ścianki o 30 cm dalej z płyty GK szerokości 70 cm i wysokości 2,7m, zacekolowanie i pomalowanie gruntem?

Mądry Polak po szkodzie :(

Wyburzenie ścianki 1 dzień, postawienie nowej drugi dzień, w międzyczasie przerabiali instalację elektryczną. Za instalację elektryczną policzyli normalnie czyli z tą ceną się zgadzam. Nie wiem czy pracowali od rana do wieczora bo mnie tam nie było.

To jaka jest cena za wyburzenie ścianki i wyniesienie gruzu?

A ile kosztuje wykonanie takiej pracy:

Zburzenie ścianki o długości 1 mb i wysokości 2,70 przy aneksie kuchennym, ścianka o grubości 12 cm, chyba z pustaków lub z cegły. I wyniesienie gruzu.

Postawienie ścianki o 30 cm dalej z płyty GK szerokości 70 cm i wysokości 2,7m, zacekolowanie i pomalowanie gruntem?

Od 500~700.

Co do łazienki to u mnie cena była by raczej wyższa. Biorąc pod uwagę że trzeba by było przygotować podłoże (skucie starych glazur)m, punkty hydrauliczne i elektryczne trzeba zrobić tak samo jak w łazience 50m2, a docinki to ok 80% glazury. Generalnie to nie opłaca się robić małych klitek na jakieś metry bo więcej jest roboty i poświęconego czasu niż widoczny efekt końcowy.

Co do łazienki to u mnie cena była by raczej wyższa. Biorąc pod uwagę że trzeba by było przygotować podłoże (skucie starych glazur)m, punkty hydrauliczne i elektryczne trzeba zrobić tak samo jak w łazience 50m2, a docinki to ok 80% glazury. Generalnie to nie opłaca się robić małych klitek na jakieś metry bo więcej jest roboty i poświęconego czasu niż widoczny efekt końcowy.

stan deweloperski, nie trzeba niczego skuwać, nie trzeba było przenosić żadnych punktów hydraulicznych, ściany proste i równe, docinek było mało :)

Dzięki :) Znam tę stronę, a od tygodnia znam wiele stron z cennikami z różnych województw. Wkleję linki w wolnej chwili.

Koszt ścianek z GK moi majstrzy wycenili na 3700 zł (w mieszkaniu 37 m2). Ja wyceniłam na 1500 zł - patrząc na cenniki czyli ścianka z GK pod malowanie za 35 zł, kowery - ceny różne, ja przyjęłam 60zł, ścianki bardziej skomplikowane za 90 zł/m2) i wyszło mi 1500 zl.

Podobnie łazienka - wycenili mi na 4500, ja wyceniłam na 2500 z liczeniem wszystkiego czyli wszystkie punkty wiercone w płytkach, flizowanie, dekory które są prostokątne, mozaikę, etc.

Wstawili mi za nisko geberit i położyli za nisko terakotę - w stosunku do parkietu, a mieli deskę z parkietu do porównania. Moim zdaniem myśleli tak: jeśli terakotę zlicujemy z parkeitem wtedy nie zmieści się miska WC, więc coś się wymyśli z futryną drzwi (różnica między gresem w przedpokoju a terakotą w łazience około 1cm). Oprócz tego nie licują się fugi między wanną a terakotą.

I co mam z tym wszystkim zrobić?